PREHRANA

Hrana koju nutricionisti jedu baš svaki dan

Odlični i zdravi prijedlozi
hrana koju jedu nutricionisti
S
različitih strana stalno slušate 'morate jesti ovo, ne smijete jesti ono' i zaista se nije teško pogubiti u tim svim pravilima pa vam donosimo pet jela ili namirnica koje nutricionisti jedu svaki dan i preporučuju ih svima.

Mahunarke

Od salata do variva, mahunarke su svestrana namirnica koja može obogatiti svako jelo. Nutricionisti je vole jer osim što ih možemo jesti cijele godine, bogati su mnoštvom vrijednih nutrijenata. Odličan su izvor proteina i vitamina B koji podiže razinu energije te sadrže veliku količinu topivih i netopivih vlakana koja hrane dobre bakterije u crijevima i održavaju cijeli probavni sustav zdravima. Jedite ih u krem juhi od graha, humusu od slanutka, prženom slanutku ili samo posipajte leću po salati, a ako pomiješate neku vrstu mahunarki s rižom imate odličan i bogat obrok.

hrana koju jedu nutricionisti

Jaja 

Kada razmišljamo o savršenom doručku nekako nam uvijek na pamet padnu jaja. Koju god verziju preferirate, sigurno volite barem jednu - jaje na oko, kajganu, tvrdokuhana ili poširana. Bogata su proteinima i uz punozrnati kruh i malo svježeg povrća po izboru idealna su namirnica za započeti dan. Za večeru ih servirajte uz kuhano povrće poput gljiva, brokula i cvjetače. Točno je da jaja imaju puno kolesterola, ali važno je napomenuti da kolesterol u prehrani ne podiže nužno i onaj u krvi. Jedno jaje ima samo oko 77 kalorija, a jako je zasitno pa ako pokušavate skinuti kilograme, razmislite o doručku koji uključuje jaja jer ćete samim time smanjiti potrebe tijela za dodatnim nezdravim obrocima tijekom dana.

Češnjak

Osim što svakom jelu daje poseban okus, češnjak je jedna od najzdravijih namirnica koju nutricionisti konzumiraju svaki dan, pogotovo u zimskim mjesecima kada žele pojačati svoj imunitet. Ova čudotvorna biljka odličan je antioksidans te djeluje antibakterijsko, antigljivično i antivirusno. Češnjak je bogat vitaminom C, vitaminom B6 i manganom te jača imunološki sustav te smanjuje kolesterol u krvi. Najbolje ga je konzumirati nakon što odstoji očišćen sat vremena jer se tada oslobađaju dodatni ljekoviti spojevi, a odličan je dodatak različitim slanim jelima i uvijek daje poseban okus salatama. 

hrana koju jedu nutricionisti

Limun

Već i ptice na grani znaju da je ultimativni napitak fit ljudi topla voda s limunom, a nutricionisti to i potvrđuju tako što ga konzumiraju svako jutro. Vitamin C iz citrusa snažan je antioksidans, a ovaj popularni napitak pomaže pri balansiranju vašeg tjelesnog pH-a, razbuđuje jetru i bori se protiv štetnih toksina. Također stimulira probavu i tako poboljšava apsorpciju potrebnih tvari i pomaže samoj probavi. Limun je odličan odabir u borbi protiv kilograma, a ako ovaj jutarnji napitak zamijenite čajem ili kavom u koje stavljate dodatno šećer, posve je jasno da ćete unosite manje kalorija. 

Zeleno lisnato povrće

Iako znamo koliko je važno jesti zeleno lisnato povrće, nekako nam ono nije prvo na shopping listi namirnica. Bila to rukola u salati, špinat i kelj u smoothieju ili brokula kuhana na pari - sve to dat će vam odlične nutrijente, a nutricionisti ih upravo zato i jedu svaki dan. Ono što je veoma važno kod zelenog lisnatog povrća je činjenica da sadrže jako malo kalorija, a puno ljekovitih sastojaka. U takvom povrću možemo naći vlakna, dobre masti, beta karoten, vitamine A i B te mnoštvo drugih dobrih sastojaka. Zeleno lisnato povrće možete konzumirati svježe kao salatu ili kao dodatak jelima, samo morate paziti da ga previše termički ne obradite kako ne bi izgubilo neka od svojih svojstva.  

T.K.
Foto: Pexels i Pinterest

Objavljeno: 16.02.2017. u 13:55

BIPA FASHION.HR Spring/Summer 2017.

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE