PREHRANA

Ideja za ručak: krem juha od bundeve

Slasna juha koje se nećete moći zasititi
juha
Dođe tu i tamo vrijeme kada se zaista zaželimo fine tople juhice koja će nam ugrijati srce, dušu i tijelo. Ako je još riječ o krem juhi koju je pritom vrlo jednostavno skuhati, nema boljeg.

Juha od bundeve ne mora biti rezervirana samo za jesensko doba, iako su tada bundeve najukusnije. Srećom, postoje plastenici i, u krajnjem slučaju, supermarketi u kojima ćete moći bez problema pronaći kvalitetnu bundevu za vrlo zdrav i hranjiv obrok. Ako u nju dodate i malo đumbira te curryja, dobit ćete kombinaciju koje se nećete moći zasititi. Idealna je kao predjelo za ručak ili kao topla, lagana večera.

Sastojci

1.5 kg bundeve
2 kom krumpira
1 glavica luka
1.5 l povrtnog bujona
2 žličice đumbira, svježe naribanog
1/2 žličice curryja
2 žličice peršina sušenog ili svježeg
1 1/2 zlice ulja
0.5 l vode

Priprema

Bundevu očistite od sjemenki, ogulite koru i isjeckajte na kockice veličine 1.5×1.5 cm. Ogulite krumpir i isjeckajte na kockice kao i bundevu. Ako nemate domaće napravljen povrtni bujon, napravite ga od bujona u kocki. Glavicu luka isjeckajte na kockice i prodinstajte na ulju. Dodajte 1/2 litre bujona, pričekajte da malo prokuha i dodajte nasjeckanu bundevu i krumpir, te prelijte preostalim bujonom. Dodajte vodu prema potrebi tako da je razina tekućine u istoj razini sa sastojcima. Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri dok bundeva i krumpir potpuno ne omekšaju. Kad omekša skinite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Ubacite naribani svježi đumbir te još malo promiksajte. Vratite na vatru, dodajte curry i usitnjeni peršin, promiješajte i pustite da još jednom kratko prokuha. Ako vam se čini pregusto dodajte malo vode dok ne dobijete zadovoljavajuću gustoću.
Foto: Unsplash
Objavljeno: 11.03.2018. u 11:17

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p