KOSA

Što uzrokuje sijedu kosu kod mladih osoba?

Zašto sve više mladih ima sijede?
sijeda kosa
S
voju prvu sijedu uočili ste već i prije navršene 30. godine života i odmah se zabrinuli da ćete u kratkom roku posijediti? Iako je čak i to moguće, nastanak sijedih ovisi o nekoliko različitih faktora poput genetike i stresa,  a više o sijedoj kosi i kako je njegovati objasnio nam je Zvonimir Franić, vlasnik Salona Franić.

"Sijeda kosa nastaje djelomičnom ili potpunom nestašicom pigmenata. Takva kosa pretežito je zastupljena kod starijih osoba jer se starenjem smanjuje proizvodnja pigmenta melanocita. Pigment se ne proizvodi i kosa dalje raste bez njega. Siva boja kose koju naše oko raspoznaje nastaje miješanjem prirodnih obojenih vlasi i bijelih (sijedih) vlasi. Dakle, privid sive boje je optička varka jer pojedinačna siva vlas ne postoji", objasnio je Zvonimir. 

sijeda kosa

Stres ili genetika?

Dodaje kako se prijevremena pojava sijedih kod mlađih osoba događa zbog ograničene ili smanjene funkcije papila, a zbog jačih psihičkih stresova poput strahova ili gubitka bližnjih osoba može doći do potpunog sijeđenja kose doslovno preko noći. Zvonimir kaže kako je genetika također jako važan faktor, iako osobno poznaje puno starijih ljudi koji su manje sijedi od svoje djece.

sijeda kosa
"Današnji način života promijenjen je u odnosu na prijašnji te je zbog toga sve češća pojava sijede kose kod mlađih osoba. Zbog puno bržeg načina življenja, više stresa nego što su imali naši roditelji, bake i djedovi, učestalija pojava sijede kose kod mlađih osoba, uopće ne čudi. Genetski faktor je vrlo važan pa tako neke osobe počnu sjediti već u tinejdžerskim godina te već do svoje 40. godine mogu biti u potpunosti sijede'', rekao je Zvonimir.

sijeda kosa

Kako njegovati sijedu kosu?

Osim svih nabrojanih faktora, na kvalitetu kose i njezin preuranjen prelazak u bijelu nijansu, utječu i različite kemikalije koje se koriste za njegu i tretiranje kose, a danas je puno više proizvoda koje stavljamo na kosu nego što su naši preci. Zvonimir objašnjava kako je jedini način da se sijeda kosa vrati u prvobitnu nijansu, unošenje sintetičkog pigmenta tj. bojenje kose.

Dodaje kako je sijeda kosa svojom teksturom staklastija i osim pigmenta, gubi i elasticitet i keratin te postaje čvršća, gruba i kruta, a vlasi kose doimaju se poput žice. Sukladno tome, Zvonimir kaže da sijedoj kosi treba puno više njege od one koja to nije i preporučuje korištenje različitih maski i njegujućih ulja koja su specijalizirana upravo za njegu takve kose.

Tanja Konjevod
Foto: Getty Images i Pinterest

Objavljeno: 14.03.2017. u 14:01
Tagovi: Kosa, Frizure, beauty, frizura

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p