VIJESTI

Estetske operacije poznatih Hrvata

Tko ih priznaje, a tko ih krije kao zmija noge?

Teško je suočiti se sa starenjem. Zapravo, i ne samo sa starenjem, koliko s nekim sitnim manama koje svi imamo. Sigurno ste se -ne jednom- ulovili, kako pred ogledalom podižete obrve ili zatežete vrat i mislite „Samo da nema tih nekoliko centimetara kože!".

S rastom popularnosti estetske kirurgije, na zapadu cvatu klinike u kojima pod pauzom za ručak možete ušetati, i dobiti svoju injekciju face fillera te se vratiti na posao preporođeni. Kod nas takvih klinika nema, a i plastične operacije se još uvijek kriju i demantiraju. Dr. Domagoj Eljuga iz Poliklinike Eljuga kaže, kako nema točne statistike o tome koje operacije se najviše izvode: „Nema preciznih podataka, ali možemo pretpostaviti kako Hrvatska slijedi trendove iz SAD-a, tj. nekirurške zahvate poput injekcija botoxa i hijaluronske kiseline."

         

Vratimo se 15 godina unatrag. Sredinom devedesetih Ivana Banfić se zvala I. Bee (po prvi put) i jednom tjedniku omogućila ekskluzivan ulazak u operacijsku salu. Ne zato što je postala liječnica, nego zato što se odlučila za silikonske implantate u grudima. Bila je to prva medijski popraćena operacija, a Ivana je bila prva celebsica koja je otvoreno priznala kako je operirala grudi. Kasnije su joj se pridružile Maja Šuput, Jasmin Stavros i Aleksandra Grdić, koji su bez imalo kompleksa progovorili o svojim novim licima i tijelima.

Nikolina Pišek - iako nikad nje navela što je sve točno „popravila" i koliko puta, otvoreno je priznala kako je operacija bilo. Trendseterica Sanja Duggan, u jednoj se tv emisiji, javno obračunala s optužbama na račun navodne pretjerane uporabe botoxa. O korekciji usana i nosa  - nije bilo govora, dok je korekciju grudi ipak priznala. O zahvatima na tijelu, progovorila je i nekoć popularna manekenka Arletta Bogunović, koja je u kamere priznala kako je operirala nos, usta i grudi, kao i Kristina Bradač Smoje koja se javno pokajala radi mladenačke greške, točnije silikona u usnicama.

          

Problema s priznavanjem nije imala ni Lana Klingor koja je estetskim zahvatom povećala grudi, kao i Anica Kovač, koja je svoje grudi popravila nakon rođenja drugog djeteta. Neven Ciganović nema dlake na jeziku kada je o plastici riječ, te je nedavno iz usana izvadio silikonske umetke, a kako bi im vratio prirodniji izgled. Slavni stilist nedavno je izjavio kako: "Dobre cice, guzu i facelift, možete dobiti i na kredit". Njegov nekadašnji prijatelj, Modni Mačak, se tretira botoxom iako je tek u kasnim 20-ima, a već je prije doradio nos i usnice. 

Mnogo veći broj je onih koji pak estetske operacije kriju. Jedna od njih je Severina. Nitko sa sigurnošću ne zna što je sve poznata pjevačica uistinu operirala jer informacije nikada nisu potvrđene, ali se nagađa kako je riječ o usnama, nosu, grudima, te o podizanju kapaka. Ona sama je sklona priznati samo operaciju nosa (i to zbog devijacije septuma). Josipa Pavičić nije priznala operacije, iako je po fotografijama od prije i poslije, vidljivo kako su nos, usne i grudi znatno drugačijeg oblika. Manekenka Iva Jerković također nikada nije priznala operaciju grudi, kao ni tv voditeljica Fani Stipković. Listi su se pridružile i Indira Mujkić koja se u svom stilu našalila o masaži od koje grudi same rastu, do Ane Rucner koja je svom poprsju dala brojku više.

Sve navedene sitne ili veće korekcije, ne mogu se usporediti s Ninom Morić koja danas, (na veliku žalost svih onih koji su je poznavali prije) sve više izgleda kao karikatura. Problem plastičnih operacija je što kada „popravite jedno, drugo odmah izgleda gore" tj. ne možete zategnuti čelo, a da bore na vratu ne dođu još više do izražaja. Možda se upravo zato Nina odlučila na sve te radikalne zahvate i od prekrasne djevojke se pretvorila u voštanu figuru.

Liječnici se slažu da je pretjerala, ali činjenica je da je te operacije napravio liječnik, a ne vrtlar ili automehaničar. Etički kodeks nekima je očito manje važan u cijeloj priči, a dr. Eljuga je pojasnio svoje kriterije: „Prije svakog zahvata, a posebno kirurškog, prethodi detaljan razgovor sa pacijentom.  Tijekom razgovora upoznajemo pacijenta sa mogućnostima kirurškog liječenja kao i svim mogućim komplikacijama koje se mogu dogoditi. Ukoliko pacijent ne prihvaća rizik ili ima nerealna očekivanja oko ishoda zahvata, onda takvog pacijenta upućujem da se javi drugom kolegi."


Na žalost drugi kolege često nemaju savjest kao što ima dr. Eljuga, pa rade operacije zbog čistog profita. To što se iza želje za estetskom korekcijom krije možda neki ozbiljniji poremećaj smatraju manje bitnim.

A naši celebsi i dalje prodaju istu priču o dobrim genima, zdravoj prehrani, devijaciji septuma i fenomenalnom rastu grudi za dva broja - čak i kad su prešli tridesetu.

Složit ćemo se kako je bilo koji estetski zahvat osobna stvar, te da čak i javne osobe nisu dužne izvještavati javnost o svakoj korekciji koju naprave, samo doista je smiješno slušati tvrdnje kako je sve na njihovim tijelima i licima au naturell. Savjetujemo, na sljedeći novinarski upit, umjesto laganja, radije izvući iz rukava dobar stari: "no comment" odgovor!

 

Borina Kopčić

foto: dalje.com

Objavljeno: 22.11.2010. u 11:26

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p