LIFESTYLE

5 besmislenih stvari koje nam troše dragocjeno vrijeme

I svi smo krivi po većini točaka optužnice
5 besmislenih stvari koje nam troše dragocjeno vrijeme
Č
itate li lifestyle magazine, vjerujemo da ste primijetili kako se sve više i više pozornosti daje spiritualnosti, duhovnom rastu, radu na sebi van domene fizičkog, zdravom umu i sreći kao stanju, a ne cilju. Komadići istočnjačkih filozofija kao da su napokon našli pukotine u omotu kapitalizma, konzumerizma i inih izama na kojima počiva to naše ultra razvijeno zapadnjačko društvo, te su kroz iste uspjele ući, zaintrigirati, dati do znanja kako postoji i neki drugi modus operandi od ovog dosadašnjeg.


Kao da smo se malo umorili od svih moranja, ljestvica uspješnosti, pokazatelja produktivnosti, naganjanja ciljeva, novca i sreće, uspeli se kolektivno na toj Maslowljevoj piramidi potreba. Napravili smo svojevrsni krug, dobar komad stanovništva danas ima najbolji standard u povijesti, no istovremeno smo shvatili kako isti nužno ne garantira sreću. Počeli smo stoga sve više kopati po svom umu i svojoj unutrašnjosti, želeći minimalizirati štetno, a maksimalizirati dobro.

Mnogo se tako danas priča o meditaciji koju je počela podupirati i znanost, joga je jedan od najpopularnijih oblika aktivnosti, govori se o digitalnoj detoksikaciji i propitkuje se konzumerizam. U svoj toj produkciji, lako je početi banalizirati alternativni način života, no istovremeno je sjajno konstantno se podsjećati na ono doista bitno i osvještavati se. Raditi na sebi s ciljem dobrog osjećanja bitan je zadatak jer sretna osoba jedino što može jest dalje širiti pozitivu. A nje, znamo, danas itekako treba. S time na umu, poželjeli smo sastaviti kratku listu negativnih stvari koje nam miču fokus s tog dobrog osjećaja, s vlastitog cilja i boljitka. Problematika je, jasno, puno dublja od ove liste, no smatrajte je šalabahterom za one dane kada vam treba mali podsjetnik, kada već ujutro vidite da bi dan mogao poći krivo i odlučite to spriječiti. Navike su to koje troše energiju i na njih samo gubimo vrijeme, umjesto da se usmjerimo na vlastiti rast.

5 besmislenih stvari koje nam troše dragocjeno vrijeme

Samosažalijevanje

Navika upisana duboko u naše neurone, ujedno ona koja nas kao ljude, kaže znanost, povezuje. I dok je koji trenutak samosažalijevanja u redu, čak može poslužiti kao mini katarza, žaliti se konstantno i stavljati se u poziciju patnika je naprosto trošenje vremena. Umjesto da djelujemo i borimo se, pronalazimo opravdanje za sve svoje propuste, osjećamo se loše i mislimo da nam život nešto duguje, premda nas oduvijek uče da tome nije tako. Polazeći od pretpostavke kako svaka naša akcija (bilo mentalna ili fizička) ima reakciju, suludo je misliti da nam se stvari naprosto dešavaju (ili ne dešavaju) jer smo, eto, rođeni pod nesretnom zvijezdom. Najlakše je kukati i ne poduzimati ništa, stoga probajte izbjeći taj mentalitet patnika i krenite s pokusom – jedan cijeli dan se nemojte požaliti na nešto. Osvijestite svoje misli i ne dajte im da preuzimaju kontrolu, te promatrajte što će se događati.

Uspoređivanje

Još jedna navika koja je naprosto procvjetala s pojavom društvenih mreža. Odjednom, svi imamo uvid u tuđe živote i, usprkos tome što znamo kako isti nije realističan, ne možemo se prestati uspoređivati, makar i nesvjesno. #Goals, bez obzira je li riječ o onima s „relationship“, „hair“ ili „closet“ predznakom, proširio se poput virusa dovodeći nas u konstantno stanje anksioznosti i nezadovoljstva. Uspoređujemo vlastiti „behind the scene“ s tuđim scenskim nastupom. Divljenje nekoj osobi je možda u redu dok je u domeni inspiracije, no čim se počnete gristi jer niste toliko uspješni, lijepi, mršavi i ne putujete cijele godine svijetom, vrijeme je da stanete i sjetite se kako ovakav način razmišljanja nema smisla i pobrojite sve svoje vrijednosti i različitosti. Zahvalite se na onome što imate i usmjerite samo na vlastiti put.

5 besmislenih stvari koje nam troše dragocjeno vrijeme

Čekanje drugih

Sjetite se koliko ste vremena izgubili i prilika propustili čekajući da se netko drugi osvijesti, reagira, pokrene, poboljša? Od propuštenih putovanja do vremena provedenog u lošim vezama, kroz život naprosto ne možete kročiti iščekujući nekoga da se uskladi s vama niti po vama.

Pričanje bez akcije

Vjerujemo da ste tijekom svog života upoznali barem jednu osobu koja je bila jaka na jeziku, no slaba u realizaciji. Imati sto planova i ideja, a ne ostvariti nijednu je također jedno veliko, ludo trošenje vremena. Pričati u prazno i bez pokrića nakon nekog vremena postaje dosadno, i za vas i za druge. U konstantom čekanju nečega, bilo Merkura da prestane biti retrogradan, sljedeće prilike, pravog partnera ili sljedeće plaće, može proći život, a to definitivno ne želimo. Probajte se držati obećanja koja si dajete i ispunjavajte vlastita očekivanja

Ogovaranje

Stavka za koju smo baš svi krivi, nešto što izgleda upisanim u našu ljudsku genetiku, nešto što nas, kažu istraživanja, zbližava kao pojedince, ali i nešto što stvara valove loše energije. Možda ogovaranjem simplificiramo svijet oko sebe u kojem potom pronalazimo svoje mjesto, no ako se samo sjetite koliko energije odlazi na nekog drugog, sporednog, a moglo bi je se usmjeriti u nešto pozitivnije i korisnije, odmah ćete poželjeti prestati. Naposljetku, ne biste voljeli da netko o vama priča isto, zar ne? Tada počnite odašiljati ono što želite da vam se vrati. Koliko god zvučalo otrcano, suludo je očekivati pozitivu ako širite negativu, nije li?

mijamija

M.M.
Foto: Instagram (@mija_mija)
Objavljeno: 16.07.2017. u 16:48

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p