GASTRO

3 najbolja burrita u Zagrebu

FASHION.HR predlaže gdje pojesti najfiniji meksički specijalitet
burrito
V
adeći iz torbe okačene na svog magarca tople tacose umotane u velike domaće tortilje, istovremeno brišući orošeno čelo na uglu užarene ulice u četvrti Bella Vista, Juanu Méndezu ni na djelić sekunde nije palo na pamet kako bi se upravo njegovo ime moglo spominjati još desetljećima nakon Meksičke revolucije, godinama i godinama nakon što je prestao gladnim stanovnicima Ciudad Juáreza prodavati svoje jednostavne specijalitete.


Ovakva misao nije glavom prošla ni uličnom prodavaču koji je na istim tim ulicama Ciudad Juáreza, dvadesetak godina poslije, siromašnoj djeci iz obližnje osnovne škole prodavao hranu zamotanu u tortilje, tepajući mališanima moji mali magarci. No, upravo se ti maleni magarci iz obje narodske priče, kolokvijalno nazivani burrito, najčešće spominju kao počeci jednog od najpopularnijih meksičkih specijaliteta koji je svojom opojnom sočnošću zarazio cijeli svijet - burrita. Premda se ovaj smotuljak mesa, graha i pikantne salse povezuje i s meksičkim kaubojima vaquerosima, kao i farmerima u kalifornijskoj Central Valley koji bi sa sobom od kuće za ručak nosili tortilje omotane zaštitnom folijom, tek kad je 1923. Alejandro Borquez otvorio svoj El Cholo Spanish Café u L.A.-ju i u ponudu stavio burrito, meksičko se jelo počelo širiti i na ostatak Kalifornije, posebice na San Francisco.

Od tada do danas, burrito smo okusili gotovo svi. Bilo onaj meksički koji uključuje samo meso i zapečeni grah precizno umotane u tortilju od pšeničnog brašna, ili onaj dekadentniji kalifornijski u kojem se nalaze i obična ili meksička riža, zapečeni ili kuhani grah, zelena salata, salsa, guacamole, odnosno umak od avokada te meso, sir i vrhnje, burrito, coçito ili Taco de harina je s ulica Meksika dospio na listu najpopularnijih svjetskih street food specijaliteta. Burrito se danas radi na desetke načina, od meksičkog preko Mission burrita i onog kalifornijskog pa sve do breakfast burrita i Chimichange, no ono zanimljivo jest da je popularniji u SAD-u nego na svom izvoru, u Meksiku.

Kakva je pak situacija na domaćem tlu, interesiralo nas je ovog mjeseca. Nakon pizza, štrukli, čokoladnih torti, hamburgera i sladoleda, poželjeli smo kročiti i na egzotična polja. I dalje sramežljiv po pitanju svjetske kuhinje, Zagreb ima svega nekoliko mjesta gdje se sočni smotuljci mogu kušati. Zadržavši se u domeni street food ponude, našli smo svoja tri favorita na čiji bismo se burrito pretplatili do kraja života. Za doručak, ručak i večeru, pa opet ispočetka.

california burrito
california burrito
california burrito
california burrito
california burrito
california burrito
california burrito

California Burrito

Nakon četiri godine postojanja, jedino što možemo reći za prvi hrvatski burrito bar jest da nam je iznimno drago što se Ivan Brkić na putovanje uputio upravo u Kaliforniju. Jer, baš se tamo rodila ideja koja je izrasla u popularni zagrebački California Burrito, mjesto inspirirano surferskom kulturom sunčane Kalifornije unutar čijih je eklektičnih plavo-žutih zidova pravi užitak sjesti. U opuštenoj se atmosferi, s nekim surf rock hitom u pozadini, ovdje motaju Mission style burrita u kojima je riža obavezan sastojak. Uz rižu, u kombinaciji je i super zdravi crni grah, najzdravija verzija graha, kako nam je rekao Ivan, kao i meso, salsa, sir i bijeli umak. Premda je burrito najpopularniji u California Burritu, mnogo ne zaostaje ni fajita, specijalitet nalik na burrito, no sa sotiranom paprikom i lukom umjesto graha. Tu su i wrapovi, tacosi, quesadille, i to sve uz pratnju dobrih klasičnih i craft piva te haritosa. Ivan je želio stvoriti mjesto gdje se svi osjećaju kao kod kuće i mjesto gdje se jede ukusna, sočna hrana, a opušteni surferski bar u dvorištu Masarykove 11 izrastao je upravo u spomenuto.

Pani Zagreb
Pani Zagreb
Pani Zagreb
Pani Zagreb
Pani Zagreb
Pani Zagreb
Pani Zagreb
Pani Zagreb
Pani Zagreb

Pani

Osim što nas je osvojio svojim burritom i šarenim limunadama, Pani nas je kupio i svojom pričom o nastanku. Naime, ovaj je mladenački kutak samozatajno ušao na zagrebačku street food scenu, a glas o simpatičnom restoranu meksičke hrane proširila se ponajprije putem društvenih mreža. Atraktivne limunade jarkih boja u društvu folijom omotanih burrita počele su krasiti sve više Instagram profila, te se o Paniju pročulo bez ikakvih marketinških aktivnosti vlasnika. U razgovoru s mladom voditeljicom Panija, otkrili smo da se iza restorana krije njena obitelj koja je iz Turske u Hrvatsku došla prije 10 godina. Želeći otvoriti nešto svoje, odluka je pala na razigrani restoran brze hrane u kojem će Meksiko imati glavnu riječ. Ono što izdvaja Panijeva burrita i quesadille jesu začini koje obitelj posebno miksa i osmišljava, baš kao i šarene limunade s okusom jagode, višnje, Blue Curacaoa, ali i one s dodatkom votke. Za njih je, kako nam je otkrila mlada Irmak koja se sa svojih dvadesetak godina brine za brending, ponudu i komunikaciju na društvenim mrežama te s medijima, odgovorna majka. Kad je riječ o burritu, on se u Paniju radi sa salsom, rižom, piletinom, sirom, kukuruzom, crnim grahom i salatom, i to u tri veličine - mali, regularni i veliki, te u četiri verzije - Ranchero, Cajun, Cayenne i Smoky Chipotle. Uz burrito se može naručiti i tortilla čips koji zajedno s umacima s raznim začinima dolazi u slatkoj košarici, pa ne čudi da je tako fotogeničan. S obzirom na to da će Pani prije proljeća proći renovacije te će se na meniju naći i neki noviteti, ne sumnjamo kako će s dolaskom toplijih dana šarena terasa u Maksimirskoj 66 ponovno biti dupkom puna.

Koykan
Koykan
Koykan
Koykan
Koykan
Koykan
Koykan
Koykan

Koykan

Adresa koja je na jednom mjestu okupila specijalitete svjetskih kuhinja i ponudila ih kao brze zalogaje dobro je poznati Koykan. Jednostavna je ideja urodila s četiri zagrebačke zalogajnice u kojima se može pojesti štošta - od variva, gyrosa, ultra popularnih piadina, quesadilla, quicheva, japanskih kolačića Mochi, ali i burrita. I dok se u Koykanu svakodnevno pomno biraju sastojci i peku peciva, ciabatte i somune bez aditiva i konzervansa, burrito je jedan od razloga zbog kojeg bismo do ove meke brzih zalogaja iz raznih dijelova svijeta potegnuli i s drugog kraja grada. Sočan i bogat, u Koykanu se najčešće radi od mljevenog mesa, uz dodatak graha i kukuruza, a popularan je i onaj klasičan, s piletinom i povrćem. Na sve se dodaje crvena paprika, čili papričice, nadjev od riže, a smotuljci se oplemeniti mogu i umacima po izboru. Ukusno? Itekako.


Matea Martek
Foto: Dora Šarić
Objavljeno: 23.01.2017. u 16:21

VIDEO

VEZANE VIJESTI

Komentari

Trenutno nema komentara

*  

IZ RUBRIKE