GASTRO

3 najbolje čokoladne torte u Splitu

FASHION.HR odabire svoje favorite
3 najbolje čokoladne torte u Splitu
Iz ljeta prelazimo u jesen, iz jeseni u zimu, lepršavi se i svježi okusi izmjenjuju s onim težim, kremastijim, voćne note mijenjamo za one s cimetom, i tako iz godine u godinu, iz sezone u sezonu. No, upitate li nas kojim to putevima uvijek možemo kročiti, bez obzira na godišnje doba, reći ćemo vam - onim čokoladnim.Točnije, klasičnim, dobro utrtim i uvijek najslađim putevima čokoladnih torti, gdje je svaki korak popraćen božanstvenom ugodom koja bi se, žargonom dječje slikovnice, mogla usporediti skakutanjem po prozračnim, ružičastim oblacima.

Mjesto radnje ovoga je puta Split. Krasan, živopisan grad podno Marjana koji na ovoj, hedonizmom popločenoj ruti skriva tri adrese sa slatkim kao zajedničkim nazivnikom. Adrese su to koje morate posjetiti želite li si osigurati rajski užitak, poznatiji kao čokoladna torta.

Istraživanje internetskih bespuća pomiješano s našim vlastitim iskustvom, kao i onim dragih nam Splićana, rezultiralo je s ova tri mjesta na kojima se kriju najbolje čokoladne torte u Splitu. Padne li vam šećer u krvi ovih dana, a baš ste se, eto, zatekli u gradu pod Marjanom, znate što vam je činiti...

Bistro NoStress
Bistro NoStress

Bistro NoStress

Kako ne bismo odmah zakoračili na najdekadentnije tlo i osigurali se kojom kilom viška na bokovima, kao prvu postaju biramo Bistro NoStress i njegovu popularnu bezglutensku čokoladnu tortu. Udomaćen na najljepšoj pjaci u Splitu, šarmantni No Stress imenom možda promovira tradicionalnu dalmatinsku filozofiju, no nipošto ne insinuira opuštenost u vlastitoj kuhinji. Dapače, popularni bistro za vrijeme sezone puca po šavovima od gostiju, radujući domaća i strana nepca svojim mediteranskim specijalitetima. Oni slatkog zuba pak u NoStres svraćaju na splitski hit – bezglutensku čokoladnu bajku s engleskom kremom. Ono što karakterizira ovu tortu, koja je s trona smaknula prošlogodišnju tortu s rogačem, jest manjak brašna kojeg prati lješnjak, tamna čokolada i melasa umjesto šećera. Uz sočnu se tortu vlažne unutrašnjosti servira engleska krema, što zalogaj čini zaista bajkovitim iskustvom.

LUKA ice cream&cakes
LUKA ice cream&cakes
LUKA ice cream&cakes

LUKA ice cream&cakes

Jedino ako živite na drugom kraju svijeta i o Hrvatskoj znate jednako koliko i o Higgsovom bozonu, imate opravdanje ne poznavati slatke kreacije Luke Klimczaka. U suprotnom, ili ste već svratili ili mnogo puta čuli o Luka ice cream&cakes, slastičarnici u centru Splita koja je u svoje dvije godine postojanja stekla kultni status. Poljaka kojeg oduševljava eksperimentiranje okusima već smo spominjali među najboljim sladoledima Splita, no ako ste ikada probali koju Lukinu tortu, znate da i u ovim redovima ima svog konja za utrku. Premda je teško ući u trag svakodnevnim novim kreacijama i kombinacijama okusa u izlozima ove slastičarnice, naš favorit je čokoladna torta s dodatkom lješnjaka koja će biti šlag na torti svakom danu.

Crème de la Crème

Crème de la Crème

Nekadašnja poznata splitska meka vrhunskih slastica s potpisom slastičarke s međunarodnom karijerom i certifikatom čuvenog Le Cordon Bleu, Tereze Alabande, možda jest promijenila vlasnika i koncept, no čini se kako su kolači ostali jednako dobri. Skrivena u Ilićevu prolazu, Crème de la Crème, odnosno Choco Cafe po novom nudi čoko bar s više od 60 vrsta pralina, no želite li se utopiti u čokoladnom okusu torte, imate dvije, jednako slasne opcije. Prva je torta Dolce Trio koja se sastoji od kakao biskvita, krokant karamele, moussea od bijele i tamne Ecuador čokolade, kao i moussea od Lacte karamele. Čokoladni ćete pak raj doživjeti probate li istoimenu tortu od kakao biskvita, kubanskog ruma i mousse kreme od tamne Ecuador čokolade. Ova bomba na tanjuru donosi 75% čokolade i namijenjena je tvrdokornim slatkoljupcima.


Matea Martek
Foto: Sonja Dvornik
Objavljeno: 31.10.2016. u 10:23
Tagovi: čokolada, split, torta

VEZANE VIJESTI

Komentari

Trenutno nema komentara

*  

IZ RUBRIKE