GASTRO

3 najbolje štrukle u Zagrebu

Gdje pojesti najfiniji zagorski specijalitet?

3 najbolje štrukle u Zagrebu 
razgovoru s ponajboljim domaćim chefovima i autoritetima na području gastronomije, često ćete čuti kako kao bitnu stavku izdvajaju očuvanje tradicionalne kuhinje. Trend one internacionalne, koji u posljednje vrijeme tinja u Zagrebu, svakako pozdravljaju, no ne zaboravljaju opomenuti kako domaće, autentično i hrvatsko ne smije pasti u drugi plan. Upravo je to bogatstvo jednog naroda i stavka koja nas izdvaja među sve brojnijim turistima.

S time na umu, ovog smo mjeseca krenuli upravo ovim poznatim, toplim, domaćim putevima. Nakon woka, čokoladne torte, sladoleda, palačinki, pizze i sushija, cilj je bio pronaći najfinije štrukle u Zagrebu. Ako je vaše obiteljsko stablo svoje korijenje pustilo u Hrvatskom zagorju, vjerujemo kako su se mirisi ovog tradicionalnog jela, zaštićenog kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske, često širili iz kuhinja vaših baka ili mama. Ovo vas vjerojatno čini i pravim stručnjakom za raspoznavanje najfinijih među specijalitetima zagorskih domaćica, pa tako zasigurno znate da se štrukli mogu pripremati kao slani i slatki, kuhaju se ili peku, a mogu se poslužiti kao samostalno glavno jelo, predjelo, desert, kao dodatak juhi... Načini pripreme štrukli su mnogobrojni i raznovrsni, no baza je vučeno tijesto punjeno svježim kravljim sirom. Dodamo li kiselo vrhnje i jaja, dobili smo više-manje klasičan recept kojeg zna svaka vrsna domaćica Krapinsko-zagorske županije.

Mnogi zagrebački restorani koji u svojoj ponudi imaju tradicionalne specijalitete nude i štrukle, no mi smo odabrali svoja tri favorita. Glas o štruklima ovih restorana daleko se čuje, i to s pravom, a u nastavku doznajte i zašto.

Le Bistro Esplanade 
Le Bistro Esplanade 
Le Bistro Esplanade 
Le Bistro Esplanade 
Le Bistro Esplanade 
Le Bistro Esplanade

Spomenete li u zagrebačkim kuloarima štrukle, prva asocijacija bit će legendarni hotel Esplanade. Sinonim za najbolje štrukle u gradu, hotel je na svoj jelovnik zagorski specijalitet uvrstio još davne 1951. Kvaliteta, ali i zanimanje za tradicionalno vučeno tijesto pečeno u pećnici iz koje buja svježi sir preliven finim vrhnjem, ne opada u poznatom hotelskom bistrou francuskog šarma. Zasitni štrukli se ovdje rade tako da se tijesto miješa ručno, razvalja, puni i preklapa te odvaja tankim porculanskim tanjurićem, a u ponudi je klasična verzija po cijeni od 60 kuna. Le Bistro hotela Esplanade je inače otvoren 1986., otkad je postao autoritet na zagrebačkoj gastro sceni. S jelovnikom koji prati godišnja doba te spaja tradicionalnu hrvatsku kuhinju i francuski chic, vrhunskim izborom kolača, izvanrednom ponudom vina te nezaobilaznim i svjetski poznatim štruklima, obavezna je adresa na zagrebačkoj restoranskoj karti. Da stvar bude bolja, od 25. siječnja do 7. veljače u Le Bistrou traju dani Esplanade Gourmet štrukli, kada će cijena poslastice biti svega 39 kuna po porciji.
 
Le Bistro Esplanade 
La štruk  la štruk 
La Štruk   

La štruk
 
La Štruk

Nepretenciozno, simpatično, opušteno i vrlo ugodno carstvo štrukli, kako mu tepaju domaći mediji, prvi je zagrebački restoran specijaliziran za fini zagorski specijalitet. Sjajno prihvaćen od posjetitelja, posebno voljen od strane turista, La Štruk u Skalinskoj napokon je ponudio nešto novo na gastro sceni, osiguravši jelovnik s nekoliko vrsta domaćeg jela. Kuhani štrukli ovdje dolaze u slanoj i slatkoj verziji, a zapečeni se rade slani, slatki, s orasima i medom, jabukom i cimetom, borovnicom, tartufima, pečenom dimljenom paprikom te bučinim košticama. Svaki mjesec na jelovniku su i specijaliteti poput štrukli s blitvom, koprivom, karameliziranim lukom te tri sira (ovčji, kozji, kravlji). Za porciju (nešto manju od one u Esplanadi) se u La Štruku mora izdvojiti od 25 do 35 kuna, za što će na stol stići vrući, kremasti, nešto laganiji i vrlo sočni štrukli tradicionalne recepture. La Štruk priča je počela kada je autorski trojac restorana sastavljen od Svena Mladinovića, Igora Mladinovića i Alena Markulina krenuo u potragu za najboljim receptom za štrukle. Prošavši cijelo Zagorje, ali i sve zagrebačke restorane, došli su do recepture koja ih je zadovoljila te su uz pomoć vrhunske slastičarke usavršili vlastiti recept. Dvije godine od otvaranja, kvaliteta i receptura nisu se promijenili, a La Štruk je bogatiji za novi, dodatni prostor te očaravajuću terasu tik uz utvrdni kaptolski zid koja u proljetnim i ljetnim mjesecima osigurava magično skrovište od vreve gradskog centra. Prostor davnih dana poznat kao Kantina kod Dorice, u koju je zalazila i sama Zagorka, La Štruk je pravi dragulj na gastro sceni Zagreba i neprikosnoveni glasnik autentične, domaće kuhinje.
 
Muzej 
Muzej   
Muzej
 
Muzej  
muzej
Kavana i restoran Muzej
 
Na samo pet minuta od glavnog zagrebačkog trga, smjestio se Muzej, restoran i kavana u sklopu Muzeja za umjetnost i obrt. Ime je to koje se uz Esplanadu, La Štruk, Palace i Westin najčešće spominje kao mjesto najboljih štrukli u gradu. Ugodni podrumski prostor restorana Muzej upotpunjen je jednom od najljepših terasa u gradu. Na snazi je jelovnik temeljen na tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji, pa će ovdje brk moći omastiti ljubitelji dalmatinskih, ali i kontinentalnih specijaliteta. Porciju zapečenih zagorskih štrukli koje se u Muzeju rade također ručno i od domaćeg tijesta, platit ćete 35 kuna, a možete birati između zapečenih, kuhanih i starogradskih (pohane i punjene mesom i špinatom). Rade se i štrukle po narudžbi, punjene prema željama gostiju. Iako za restoran u doista jedinstvenom okruženju možda ne znaju svi, recenzije onih koji isprobaju ponudu redom su izvanredne. Idealna prilika za posjetu Muzeju nadolazeće je Valentinovo kada restoran nudi posebne ponude za zaljubljene.
 

Matea Martek
Foto: Jure Perišić, PR

Objavljeno: 01.02.2016. u 15:41

VEZANE VIJESTI

Komentari

Trenutno nema komentara

*  

IZ RUBRIKE