GASTRO

Prijedlog za nedjeljni ručak:

Turski specijalitet gozleme
hrana 
Danas vas vodim u Tursku i donosim specijalitet turske kuhinje, gozleme. Riječ je o turskim palačinkama koje po strukturi i okusu nisu ni slične našim ni američkim palačinkama. Više podsjećaju na tortilje nego na palačinke. Gozleme bi prije bile školjkice od tijesta punjene različitim nadjevima.

Mogu se puniti špinatom, svježim sirom, kombinacijom svježeg sira i špinata ili kombinacijom feta sira i špinata... Oni koji ne vole špinat mogu gozleme puniti i mljevenim mesom, kombinacijom svježeg sira i peršina ili bilo kojim drugim nadjevom prema vlastitoj želji.
 
Tijesto: brašno, sol, šećer, kvasac, voda.

Pomiješajte vodu, kvasac i šećer pa pustite da kvasac odstoji desetak minuta. U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte odstajali kvasac i vodu prema potrebi kako biste zamijesili glatko tijesto. Tijesto podijelite na nekoliko dijelova, umotajte ih u prozirnu foliju i ostavite da tako odstoji 15 minuta. Dok tijesto stoji, pripremite nadjeve po vašoj želji.

Nadjevi: špinat, feta sir, svježi sir, kiselo vrhnje, češnjak, sol, papar, peršin

Prvi nadjev: pripremite špinat - ako koristite smrznuti špinat otopite ga na malo ulja pa dodajte češnjak, sol i papar. Na kraju u špinat dodajte i feta sir narezan na manje komadiće. Dobro izmiješajte nakon čega će prvi nadjev biti spreman za punjenje.
 
Drugi nadjev: pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, peršin, sol i papar.
 
 

Kad je tijesto odmorilo i nadjevi su spremni, radimo gozleme. Uzmite prvi dio tijesta, maknite prozirnu foliju i tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Na polovicu tijesta stavite pripremljeni nadjev po želji. Dio tijesta na koji niste stavili nadjev preklopite preko ovog s nadjevom i dobro prstima zatvorite krajeve da vam ne bi curio nadjev. Nakon preklapanja morate dobiti oblik polumjeseca. Postupak valjanja i punjenja ponavljate sa svim dijelovima tijesta. Pripremljene gozleme pecite na ugrijanoj tavi na malo ulja i to svaku stranu gozlema svega 2 do 3 minute. Gozleme možete poslužiti uz jogurt, kiselo vrhnje ili nešto drugo.
 
Dobar tek!
 
 
recept 
recept  
Emina Bistrović
 
 
Objavljeno: 30.11.2014. u 10:28
Tagovi: prehrana, hrana

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p