GASTRO

Zagrebački bistro s dušom u koji ćete obožavati svraćati

Zavirite u karizmatično novo mjesto kao stvoreno za uživanje

Alegria
Kažu kako je lokacija u restoranskoj industriji pola posla. No, tu i tamo se, čak i u ponudom centraliziranom Zagrebu, dogodi da se zbog nekih mjesta poteže van utabanih ruta i tramvajskih zona. Adrese su to koje redovito imaju ono nešto, natopljena su misterioznim X faktorom koji nas obuzima s prvim korakom u prostor, s prvim mirisom iz kuhinje i prvim smiješkom osoblja.

Mjesta na kojima se nakon prve naručene kave s mlijekom osjećate kao kod kuće i ista ona na koja je užitak doći sam, s laptopom ili knjigom pod rukom. Za takvo jedno mjesto bogatiji je postao zagrebački kvart Vrbani 3 gdje se, na samom kraju Rudeške ulice, na broju 246, udomaćio karizmatični bistro Alegria.

Alegria
Alegria
Alegria
Alegria
Alegria
Poznati Je ne sais quoi u slučaju Alegrije nije jedina poveznica s Francuskom, a nije ni potpuno misteriozan. Naime, novi zanimljivi bistro ponudio je ono provjereno, no ujedno ono što bez iznimke osvaja gosta - zanimljiv i pomno osmišljen interijer, fine specijalitete po pristupačnim cijenama te toplu, opuštenu i domaću atmosferu koja dolazi već od samih vlasnika (koji se, vrlo vjerojatno, vrzmaju negdje oko šanka ili kuhinje). Ono krucijalno francusko u zagrebačke Vrbane je ipak donijela vlasnica, Nadege Pache-Tihava. Porijeklom s juga Francuske, iz Toulousea, u Hrvatsku je zbog supruga Alena došla prije 12 godina, a na temelju dugogodišnjeg iskustva u ugostiteljstvu, prije svega tri tjedna otvorili su Alegriju, bistro po svom ukusu koji za svakoga nudi ponešto.

Alegria
Alegria
Alegria

alegria

Zamišljen kao ugodno mjesto na kojem će se moći pojesti doručak, popiti kava, ručati, ali i popiti navečer čaša-dvije vina uz tapase, Alegria na svom jelovniku krije nekoliko klasičnih francuskih jela koje je chef Nikola Bilandžija kreirao u suradnji s vlasnicom. Primjerice, ono što chef svakako izdvaja kao preporuku jest domaći terrine koji se radi od svinjskog mesa s jetricama, pistacijom i začinima, kao i Iberico potrbušina koja je kuhana 24 sata s karameliziranim lukom, pireom i jusom, a tu je i specijalitet iz Toulousea, Confit od patke s mahunama u šlafroku od špeka. Za doručak Alegria nudi Croque Madame (tost s ementhalom, šunkom, bechamelom i jajima), Croque Monsieur (tost s ementhalom, šunkom i bechamelom), croissant te svježe cijeđene sokove od cikle, đumbira i mrkve. Slatkoljupci će na svoje doći s nekoliko klasičnih, no kvalitetnim sastojcima oplemenjenih slastica, dok će večeri u Alegriji biti savršene, osim uz standardnu ponudu jela, uz tapase i burgere.  Menu u ovom ljupkom bistrou prati godišnja doba te će se u skladu s njima i aktualnim namirnicama mijenjati često, no svakodnevno će se na njemu naći i jedno dnevno jelo te juha, čime se izlazi van granica Francuske te se koketira s internacionalnom kuhinjom.

Alegria
alegria
''Koketiramo sa svjetskim kuhinjama, no menu ima francusku notu. Ideja je nepretenciozna kuhinja sa svježim i kvalitetnim namirnicama koje većinski nabavljamo iz OPG-ova. Svaki dan nudimo neko novo jelo i jednu juhu, a s vremenom ćemo vidjeti kako dišu naši gosti te ćemo se njima i prilagođavati'', rekao nam je chef Nikola koji je kvalitetno iskustvo stekao radeći u Prascu, Boškincu, Bistro Apetitu i Pod Zidom.

Ponudu jela prati i kvalitetna vinska karta koja skriva ponešto za svakoga, uključujući domaća i francuska vina, a jednako je pomno osmišljena i selekcija pića. Lijepa paleta ruma, votki, gina i whiskeyja zadovoljit će mnoga nepca, a s dolaskom toplijeg vremena u ponudu će doći i posebno osmišljena ponuda koktela koje će biti gušt ispijati na šarenoj terasi Alegrije.

Alegria
Osim jelovnikom, šarmantni bistro u Vrbanima posebnim svakako čini i interijer. Eklektičnog i toplog, s daškom industrijskog stila, u potpunosti ga je osmislila vlasnica. Od svojevrsnog dnevnog boravka s baršunastim sofama iza kojih dominira veliki šareni mural kojeg je nacrtao ilustrator Patricio Aguero Marino iz Venezuele, preko drvetom prekrivenog zida oko kojeg vise žarulje koje je radila sama Nadege, pa sve do atraktivnog šanka načinjenog od ručno rađenih dizajnerskih pločica, u Alegriji svaki detalj odiše jedinstvenošću i svakom se posvetilo mnogo pažnje. Osim u zanimljivom interijeru, s dolaskom ugodnijih temperatura u Alegriji će se moći uživati i na šarenoj terasi, a na proljeće će zabljesnuti i vrt sa začinima smješten ispred bistroa nedaleko Jarunskog jezera. Nesumnjivo, Alegria je s prvim dojmom opravdala svoje ime, a zapadni je dio Zagreba dobio novo cool mjesto za ugodna druženja.

Alegria
Alegria
Alegria
Alegria
Alegria
Matea Martek
Foto: Dario Dunaj

Objavljeno: 29.01.2017. u 09:39
Tagovi: prehrana, hrana

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p