HRVATSKA MODA

Ima li dizajnerskih nada?

Jubilarni Modni ormar u odličnom izdanju

Prebacivanje Modnog ormara u zagrebačku „Kockicu" pokazalo se uspješnim iz više razloga - samo modno događanje dobilo je zanimljiv prostor za izlaganje mini kolekcija svojih studenata/dizajnera u nastajanju, dok su modni zaljubljenici, kojih nije nedostajalo, napokon mogli u potpunosti uživati u pravoj modnoj prezentaciji (glazba, svjetlo, atmosfera...).

Mnoštvo studenata TTF-a - njih čak 19 -  predstavilo se stručnom žiriju kojeg su činili neki od eminentnijih stručnjaka iz područja mode koji su, sada već po jubilarni peti put, došli podržati projekt profesorice Nine Režek Wilson.  

Mini kolekcije mladih dizajnera nisu podbacile. Čak štoviše, dogodilo se par istaknutijih momenata koji obećavaju svijetlu budućnost na domaćoj modnoj sceni. Matilda Šporiš i Petra Petrošanec odlučile su zaigrati na kartu plemenskih motiva kada su svojim modelima odjenule kostime u kojima je naglasak stavljen na igru spolovima. Dok su žene bile okarakterizirane kao snažniji spol, muškarcima su dizajnerice namijenile nježniju ulogu - poruka unisex odijevanja došla je do publike. Potpuno suprotna od modnog dua Šporiš&Petrošanec bila je Lucija Vrcić koja se odlučila poigrati spajalicama, vrućim bojama i 2u1 komadima koji lako mijenjaju formu. Idejno je Vrcić na dobrom terenu, te se nadamo kako će egzekucija njenih ideja zaživjeti i na širem planu.

Trendovski raspoložena Žarka Krpan odlučila je iskoristiti snagu statement ramena koja su već godinu dana veliki hit u svijetu modne industrije. Doduše, dizajnerica ih je interpretirala na svoj jedinstven način u kojem je negirala ostatak tijela bijelim tajicama. Prvu je večer revijalnog dijela Modnog ormara uzburkala Ida Šintić koja je poklonila par ideja svim onim zaljubljenicima u punk/goth/S&M izričaj koji svoju snagu crpi iz ulične mode. Razodjevene manekenke, snažna glazba, i ugođaj je zagarantiran.

Antonia Jakšić i Lara Pašalić vole se igrati metalom - od pokrivala za glavu do ramena i ukrašavanja ženskih oblina - styling je odavao dojam robotizacije tijela u kojoj su povezale snažni karakter žena s ljubavlju za dotjerivanjem. Mirela Noršić pokazala je kako se odlična i modno zanimljiva ideja uvijek isplati. Siva trenirka, čije su nogavice povezane i čine oblik slova O, trenutak je koji određuje kolekciju. Igra sivom, bijelom i crvenom, ali i geometrijski oblici po majicama stvorili su dojam kompletne razrade ideje koja zaslužuje sve pohvale.

Slađana Buljan odlučila je uniformirati svoje modele. Zeleni kostimi kojima je zaštitila svoje modele zanimljiva su igra bazičnom konstrukcijom koja nije lako svladati. Njen kolega Dalibor Ujlaki pokazao je mini kolekciju ispunjenu uličnom modom koja bi lako mogla zaživjeti na ulici.

Ana Fucijaš i Marija Koštić znaju što znači igrati se s kostimografijom. Miješanje crnih i zlatnih momenata kojima su inspiracija venecijanske maske izmamila je uzdahe publike premda je izlaganjem dominirao prilično morbidan ton u kojem nema mjesta veselju kakvo prati vrijeme maškara. Ivana Čuljak i Petra Krpan vole jednostavnost, nježne boje i pročišćen izgled. Ljubav prema nosivoj modi, ali i trendovima, je očita.

Anamarija Borić voli naglašena ramena - kolekcijom su dominirale igre veličinom i razradom ukrasa koji su stavljenu i u prvi plan čime je ova modna zadaća uspješno provedena. Njena kolegica Ruška Miljak imala je jednu od boljih prezentacija i ideja prve revijalne večeri. Igranje s plavom bojom, koja je stavljena u kontrast s crnom i bijelom (ne)bojama stvoren je odličan efekt za kojeg je korišteno mnogo nabora koji su posebno došli do izražaja zbog crnih lica manekenki.

Iva Šimunović je odlučila promijeniti način promišljanja o ženskoj silueti, dodajući joj razna izbočenja koja su negirala skladne linije tijela. Skulpturalni utjecaji, koji su odredili kolekciju, svakako su pohvalni.

Last but not least bili su Adela Kliškić i Nikola Barbir koji su s punim pravom završili prvu revijalnu večer modnog događanja. Odlična mini kolekcija, u kojoj suvereno vlada boja koža, donijela je set haljina na kojima je bilo vidljivo kako mladi dizajneri suvereno vladaju konstrukcijom, ali i shvaćanjem ženske siluete. Animalni motivi, koji su bili jedva vidljivi na kreacijama, zanimljiv su trenutak kolekcije koja je bila i najbolja od onoga što smo imali prilike vidjeti.

Marko Banjavčić

Foto: Silvijo Selman

Powered by Olympus E-System

 

Objavljeno: 12.11.2010. u 11:12
Tagovi: Modni ormar

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p