HRVATSKA MODA

Uspjeh mladih snaga domaće modne scene

PREGLED: Kolekcije prve večeri DOVE FASHION.HR-a jesen/zima 2012./2013.

U istoj večeri okupiti mlada i tek nadolazeća imena domaćeg dizajna s onima koji su svoj status već stekli? Ova prilično kontroverzna ideja, za koju je trebalo hrabrosti, rezultirala je dobrim rezultatima u kojima su uživali mnogi.

Pista na Zagrebačkome velesajmu uspješno je iznijela kolekcije za jesen/zimu 2012./2013. pri čemu nismo ostali uskraćeni za dozu svježine, znanja i želje nekih od važnijih imena modne scene. Clash of 9, Matija Čop i Aleksandar Žarevac (u sklopu kreativne platforme LIFT by PERWOLL) krenuli su u bitku za publiku dok su Martina Felja, AMDS by Ivan Alduk (suradnja u sklopu FASHION.HR INDUSTRIJE između branda Amadeus Jeans i Ivana Alduka) te Ivica Skoko&Ivana Popović dodatno učvrstili svoj status među ljubiteljima dizajna koji su ih, i to u velikoj mjeri, došli podržati. Što smo sve vidjeli na pisti prve večeri DOVE FASHION.HR-a?

 

Clash of 9

CLASH OF 9CLASH OF 9

Pobjednici prošlogodišnjeg Modnog Ormara, mladi i iznimno talentirani Nikola Barbir i Adela Kliškić, sastavnim su dijelom kreativne grupe CLASH OF 9. Upravo ova šaka mlađarije (većinom sa zagrebačkog Tekstilno - tehnološkog fakulteta) odlučila je skupiti svu modnu pamet na jedno mjesto i pokrenuti brand/pokret koji će nam predstaviti jedan sasvim drugačiji pristup tradicionalnom pret-a-porteru. Uz Nikolu i Adelu, tu su još Iva Pirjevac, Mirela Noršić, Jasmina Bolanča, Ana Fucijaš, Marija Koštić, Dalibor Ujlaki i Katarina Pohl pri čemu je, kada secirate njihovu kolekciju u sklopu platforme LIFT by PERWOLL, posve vidljiv doprinos svakog od mladih kreativaca.

CLASH OF 9CLASH OF 9

U potpunosti nosivi i odrasli komadi (izuzev posljednjeg izlaska koji je otišao u domenu pozerstva) komplimentirali su ženskoj silueti pri čemu se nije štedjelo na seksepilu. Dašak francuskog chica virio je iz dobro odrađenog stylinga (čarapice, šeširići i ostali ženstveni asortiman) premda smo sigurni kako im to nije bila prvotna intencija. Ubrzo je atmosfera skrenula prema nabrijanom izgledu street style ikona koja se ne boje šiljaka i transparentnih materijala pri čemu valja obratiti pažnju na iznimne plašteve koji će zasigurno biti veliki trend naredne jeseni.

        

Matija Čop

MATIJA ČOPMATIJA ČOP

Kao posljednji pobjednik Modnog Ormara, koji je svojom prethodnom kolekcijom uspio zadiviti kako profesore s prestižnih fakulteta,  tako i domaću modnu struku, jedan je od rijetkih kreativaca koji će se bez imalo problema kemijski tretirati tkaninu kako bi dobio neku novu perspektivu za sve one zasićene tipičnih i slatkastih modnih krpica.

MATIJA ČOPMATIJA ČOP

Njegovu siluetu za jesen/zimu 2012./2013. sve je samo ne lako staviti u ladicu očekivanog ili već viđenog premda se Čop igra tradicionalnim ženskim formama u vidu nadograđivanja minimalizma obilježenog kontrastom crnine i bjeline. Varijacije pamuka na klasičnim hlačama visokog struka, kao i bijele košulje s otvorom na leđima, uhvatile su pažnju modnih trendseterica koje su, posve neočekivano, prigrlile reviju u kojoj je naglasak na avangardnijem i pročišćenijem pogledu na modu. Detalji poput produženih rukava i drvenih cipela svakako su pridonijeli ukupnom dojmu koji zaslužuje veliki pljesak, bez obzira na godine autora i činjenicu kako mu je ovo prva prava pret-a-porter revija.

            

 

Aleksandar Žarevac  

ALEKSANDAR ŽAREVACALEKSANDAR ŽAREVAC

Baš poput Čopa, Žarevac se morao boriti s vjetrenjačama ne bi li dokazao kako je baš on idealan odabir za pistu koja zahtijeva određeni stupanj modnog pragmatizma, funkcionalnosti, ali i hrabrosti. Set večernjih haljina, koje su većinom bile određene igrom crnine i bjeline, svakako su dobrodošlo osvježenje i odmak od tipičnih večernjih toaleta kojih će ove sezone biti i previše.

ALEKSANDAR ŽAREVACALEKSANDAR ŽAREVAC

Aleksandar se ne zamara istraživanjem ženskog ormara i svih odjevnih komada koje vam trebaju, već vas tjera u jednu svoju priču. To je priča u kojoj ste vi ta pametna princeza koja zna što joj stoji - volumen u njegovom haljinama nekako je došao prirodno, bez previše ekshibicionizma i modnog pretjerivanja. Povučena i nježna, njegova žena maksimalno iskorištava minimalizam svojih odjevnih komada...

             

AMDS by ALDUK

AMDS by ALDUKAMDS by ALDUK

Biti dijelom suradnje hrvatskih tekstilnih giganata i modnih dizajnera otvaraju vam se vrata one krajnje modne funkcionalnosti koju morate znati iskoristiti. Apsolutni svaki komad prikazan na pisti vam mora biti nosiv i prilagodljiv dnevnim&večernjim aktivnostima - upravo ta premisa odzvanjala je posljednjom kolekcijom Ivana Alduka za Amadeus Jeans/AMDS by Alduk pri čemu je zadržana određena doza razigranosti i mladosti samog dizajnera.

AMDS by ALDUKAMDS by ALDUK

Alduk je odlučio ponoviti neke od svojih najprodavanijih komada, uz eventualna mijenjanja palete koja je poprimila jesenske obrise. Traper u bezbroj varijacija, kao i dodavanje ziherica na jakne dobar su pokretač ove funkcionalne kolekcije za široke mase.

              

 

Martina Felja

FELJAFELJA

Fokusiranost na večernji asortiman prepun koktel haljina, koji se naslanja na dvije boje - boju vina i petrolej zelenu, glavna je značajka kolekcije Martine Felje koja je odlučila pročistiti svoj dizajn. Ukoliko tražite perje, perle i snažnu kožu, možete slobodno produžiti dalje. Dizajnerica se ove sezone pronašla u igri teksturama koje je slagala po haljinama kako bi dobila što razigranije forme - Felja možda i nije najzanimljivija priča prve večeri DOVE FASHION.HR-a, ali svakako predstavlja solidno odrađenu priču koja će osvojiti konkretnim komadima za potrebe raznih svečanih trenutaka.

FELJAFELJA

Seksepil i dalje vodi glavnu riječ na haljinama koje će malo toga ostaviti mašti na volju - ali to je Felja! Ukoliko ste tražili eksperimentalniji pristup, svakako ste na krivoj adresi. Funkcionalnost prije svega, ali i koketnost kao sastavni dio apsolutno svake haljine.

            

 

Ivica Skoko & Ivana Popović

IVANA POPOVIĆ & IVICA SKOKOIVANA POPOVIĆ & IVICA SKOKO

Ivana i Ivica - kako imena, tako i dizajnerski pristup - sve se poklopilo. Krajnje pozitivna simbioza ova dva dizajnerska imena ostvarila se u divnim večernjim haljinama od čipke, kao i u transparentnim košuljama od sjajnih materijala na momcima koji su izazivali djevojke svojim dovikivanjem i promatranjem.

IVANA POPOVIĆ & IVICA SKOKOIVANA POPOVIĆ & IVICA SKOKO

Ivana Popović očito je imala blagotvoran utjecaj na Skoku koji je omekšao svoj dizajn, učinio ga vidljivijim širem spektru modnih obožavatelja, ali bez smanjivanja dramatike po kojoj su oboje poznati. Mini performans koji je pratio reviju sasvim je očekivan te nas na svu sreću nije odmaknuo od odjeće koja je prve večeri iskakala svojim krojačkim kvalitetama. Večernji asortiman pogodio je u sridu kod svake žene željne snažnog statement komada tako da uopće ne sumnjamo kako će oboje dizajnera profitirati od ove suradnje.

                

Marko Banjavčić

Photo: Jelena Balić

 

Objavljeno: 16.03.2012. u 10:04

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p