HRVATSKA MODA

“Vjerujem da će Anita Dujić biti zaštitno lice mog brenda...”

Kratko i jasno: Lea Đido (Đidole)

Mlada dizajnerica nakita Lea Đido, koja nas je osvojila svojom kolekcijom SEA WASTE, jedna je od onih djevojaka o kojima slušamo već mjesecima. Poznata manekenka Anita Dujić nosila je njezinu ogrlicu na nedavno održanom Dove Fashion.hr CRUISE-u i tada nam je sinula ideja kako ju moramo predstaviti široj publici. U nastavku slijedi intervju s talentiranom Leom Đido (Đidole)...

 

Diplomirala si na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Koliko te fakultet odredio kao mladog dizajnera? Jesi li naučeno znanje direktno primijenila na svoj nakit ili si apsolutno sama izgradila viziju?

Fakultet me poprilično odredio i za vrijeme studija sam dosta naučila, ali sam isto tako puno i sama istraživala. Sve je počelo s diplomskim radom kada sam za temu odabrala dizajn nakita. Da bih što uspješnije napisala diplomski rad, upisala sam i radionicu izrade srebrnog nakita  u Otvorenom Atelieru Lumezi koji je bio perkretnica u mom školovanju i gdje sam otkrila da se želim baviti nakitom.

 

Izuzetno si nas zaintrigirala svojim SEA WASTE komadima koji izgledaju kao komadići drva koje je more izbacilo na obalu. Odakle ti inspiracija? Otkud vučeš svoje ideje?

Inspiracija je došla slučajno, kako to obično biva s inspiracijom, a ideja o Sea Waste nakitu javila se prošle zime za vrijeme jedne šetnje. Fascinirali su me komadići drvenih naplavina kojima je bila prekrivena plaža ispod moje kuće i spontano sam ih počela skupljati. Diveći im se mogla sam zamisliti ogrlice, prstenje, naušnice koje sam i sama poželjela nositi. Volim organske oblike i teksturu drveta stoga je drvo bilo logičan izbor.

 

Vidimo da ti je poznata manekenka Anita Dujić pozirala u kampanji za nakit. Reci nam kako je došlo do te suradnje? Pred neki smo dan na predstavljanju Cruise kolekcija vidjeli kako Dujić nosi tvoj nakit. Privatno ste prijateljice?

Anita i ja znamo se već dosta dugo i prijateljice smo još od osnovne škole kada je sve počelo - igrom. Još smo kao male izvlačile stvari iz ormara naših mama i igrale se "širokih haljina" (tako smo mi to zvale) i oblačile se u likove iz najdražih filomova i serija. Prvu ozbiljnu suradnju počele smo kada sam napravila kolekciju suvenira za grad Trogir, a s nakitom smo to nastavile. Aniti se nakit jako svidio i predložila je da snimimo  mali lookbook za ljeto s kojim sam jako zadovoljna.

 

Sve je više mladih dizajnera u Hrvatskoj. Kako to objašnjavate? Ima li mjesta za sve kreativce? Hoće li tržište moći selektirati one koji vrijede i one koji se ovim poslom bave iz puke znatiželje?

Super je to što se trenutno događa na našoj dizajnerskoj sceni i sve je više ljudi koji rade jako zanimljive i kreativne stvari i koji se ozbiljno žele baviti dizajnom. S internetom i društvenim mrežama to je postalo puno jednostavnije i mislim da ima mjesta za sve jer svaki proizvod ima svog kupca, ali naravno da su ideja i kvaliteta presudni za opstanak na tržištu, te da će oni s jasnom vizijom i idejom opstati duže od onih koje se time bave iz puke znatiželje.

 

Planirate li razvoj daljnje karijere u dizajnu? Što želite postići? S kime želite surađivati? Koja je sljedeća stepenica?

Nakit obožavam. Privatno ga nosim, često ga najprije radim za sebe i neizbježno je da se tim i dalje bavim i razvijam u tom smijeru. Željela bih više istraživati nakit kroz povijest i odnose različitih kultura prema nakitu  te raditi s drugim materijalima; plementim metalom, poludragim kamenje, kožom.

Sljedeći korak je svakako srebro, već sam počela nabavljati potreban alat, ali nastavljam raditi Sea Waste jer još nisam iscrpila sve ideje. Za sada nisam razmišljala o suradnjama, ali bilo bi zanimljvo surađivati s Free People, popularnim američkim brendom za žensku modu, s nekim kolegicama s fakulteta koje su iznimno kreativne i, naravno, s Anitom Dujić za koju vjerujem da će postati zaštitno lice mog brenda.

p.s. Lea izrađuje i ostale sitnice uz nakit, poput torbi...

Više informacija na: facebook page Đidole

Marko Banjavčić

 

 

 

Objavljeno: 08.07.2011. u 11:30

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p