SVJETSKA MODA

Ikona stila: Shala Monroque

Od skromne konobarice do vrsne poznavateljice umjetnosti i finih dizajnerskih komada

Usvijetu mode postoji cijela vojska beskrajno stylish žena koje možda nikada ne bismo otkrili, da nije predanosti i rada streetstyle blogera. Jedna od njih je i Shala Monroque. Za razliku od Kate Lanphear iz Ellea, urednice obožavane zbog svoje rock'n'roll estetike, te Anne Dello Russo iz Vogue Nipona, poznate po svojim haute couture halucinacijama, nekadašnju glavnu urednicu POP magazina i blogericu Shalu može se u trenutku raspoznati po njenoj ljubavi prema bojama, koja dolazi u svim mogućim varijantama od koje staju pogledi, a uz dodatak ženstvenih silueta i statement ogrlica, upravo su boje te koje čine njen izgled potpuno svježim, modernim i tako njenim.


Moderna ikona stila, kako joj često tepaju, svoju karijeru započela je kao i mnoge prekrasne glumice i modeli, radeći kao skromna konobarica u poznatim njujorškim restoranima. Iako je njen put od skromnosti i ograničenog budžeta do bogatstva i high end krpica izazvao brojne špekulacije, sigurno je kako joj je u uspinjanju po njujorškoj društvenoj ljestvici pomogla ljubavna veza s poznatim galeristom Larryjem Gagosianom, kojeg je navodno upoznala hostesirajući u elitnom restoranu Nobu.


Ubrzo nakon toga i zahvaljujući bogatstvu kontakata njena životnog partnera, Shalina karijera doživjela je nagli uspon. Prvi značajan angažman bio je onaj na mjestu glavne urednice edgy modnog časopisa POP, kojeg je uređivala zajedno sa sadašnjom velikom prijateljicom, Dashom Zhukovom. Iako se na toj funkciji nije dugo zadržala, danas je Shala veleuvaženi član njujorškog visokog društva.


Ukoliko s Gagosianom ne obilazi njegovih 11 galerija po svijetu, počevši od Londona i Atene pa sve do Hong Konga, ovu mladu djevojku, porijeklom s otoka Sveta Lucija, najčešće se može pratiti putem njena inspirativnog bloga ili ju pronaći na Pradinim eventima, gdje Shala najčešće preuzima ulogu domaćice događanja. Uz spomenutu Dashku, Shalina velika prijateljica upravo je Miuccia Prada, stoga ne čudi što su joj prva shopping stanica Pradini butici, iz kojih izlazi ruku natovarenih ogromnim dizajnerskim vrećicama. Štoviše, Shala je jedna od rijetkih osoba koja eklektičnu Pradinu odjeću može nositi bez da ostavlja dojam odjeće koja nosi nju ili da djeluje smiješno i nezgrapno.


Shalin stil pritom bismo mogli opisati kao neustrašiv, mladenački i potpuno individualan. Ova djevojka postala je modna senzacija gotovo preko noći, a veliki uzori su joj Diana Ross, Miuccia Prada, Nina Simone, Bob Marley i Bob Dylan. S obzirom na ovaj miks inspirativnih likova, nije čudno kada ona sama svoj stil opiše kao promjenjiv. Budući da njeno odijevanje ovisi o vlastitom raspoloženju, prilično sigurno možemo reći kako se od ove njujorške it-cure može očekivati neočekivano.


Njavažnija stilska odrednica njena stila definitivno su boje, u svim mogućim varijantama i oblicima. Uz prekrasnu tamnu put, Shala zna da se na njenoj koži upravo boje najljepše ističu, stoga ih se, za razliku od mnogih modnih urednica, ne kloni, već u svakom svom izdanju djeluje svježe, mladenački i razigrano. Samom tom činjenicom, Shala predstavlja lijepu promjenu na brojnim streetstyle blogovima, koji se, kada dođe zima, silom prilika zaviju u crnu i sivu boju.


Njen pristup modi također je ponešto ironičan, što smo imali priliku vidjeti kada je za dodjelu CFDA odjenula prekrasnu toaletu Jasona Wua u boji ciklame te u posljednji tren odlučila omotati turban oko glave. Zaigrani printovi, moda inspirirana 50-ima te vrhunski odabrani komadi Prade i Chanela iz tog perioda, sukus su onoga što Shala najviše voli vidjeti u svom ormaru. Ipak, kod nje nema nametnutih granica, već uistinu bez premca uživa u modi. Izazovna, živahna, sofisticirana, kozmopolitska, eklektična, elegantna i jedinstvena, samo su neki od brojnih epiteta koji se vežu uz njeno ime.


Život s velikim poznavateljem umjetnosti definitivno je ostavio trag i na njenom stilu. Tako Shala uglavnom bira dizajnerske krpice, no u njenu koncepciju dobrog stila uklapaju se također i high street brandovi, poput Zare i H&M-a, u čijim komadima ju se također može vidjeti. Izuzetno voli i odlične njujorške vintage butike, u koje dolazi crpiti inspiraciju, dok u njenoj kutiji s nakitom uglavnom prevladavaju modernistički komadi u zlatu i srebru.

Čim ju je prvi put ugledao, poznati streetstyle bloger Tommy Ton Shalu je na sva zvona prozvao djevojkom zbog koje vrijedi držati oči širom otvorene i biti uvijek spreman za krucijalni potez fotoaparatom kada se ona stvori u blizini. Otada, Shala se uspješno vinula u zvjezdano modno nebo, a iako svoj privatni život, kao prava dama, nikada ne prezentira u javnosti, dio nje svakako možete upoznati kroz odličan blog Shala's Rabbit Hole, koji ovoj modnoj ikoni služi kao poetski poligon za izražavanje kreativnosti te prikazuje stvari koje u datom trenutku obožava - bilo da se radi o umjetničkoj postavi u Veneciji ili Met Ball-u u New Yorku. Shalin potencijal mnogi su prepoznali na vrijeme, a njen stil, oko za lijepo i njuh za umjetnost, kao i kvaliteta u pisanju, definitivno ju čine djevojkom čiji će životni put i dalje biti zanimljivo pratiti.

 

H.B.
Photo: Tommy Ton, Wikifashion, The Fashion Spot, Citizen Couture, Street Pepper

Objavljeno: 16.09.2011. u 13:25

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p