SVJETSKA MODA

Ikona stila: Vika Gazinskaya

Ruska dizajnerica koja njeguje vlastitu modnu pomaknutost

Svaki eminentniji dizajner iz samog vrha modne industrije danas njeguje svoj zaštitni look. Hoćete li kilt i clutch Marca Jacobsa, platinum plavu kosu Donatelle Versace ili bijeli repić i bikerske rukavice Karla Lagerfelda, svi oni imaju nešto svoje po čemu se u trenutku raspoznaju. Jedna takva ikona koju biste prepoznali na prvu dolazi nam s istoka Europe, a osim u rodnoj Rusiji, obožavana je uzduž i poprijeko cijelog kontinenta. Ona je Vika Gazinskaya.


Ova mlada dizajnerica često se svrstava u sveto modno trojstvo Rusije, koje uz urednicu Nataliu Alaverdian, čine ona i njena najbolja prijateljica, jednako obožavana Miroslava Duma. Njih dvije konstantna su pojava na svjetskim tjednima mode, a osim što su pravi bingo za svakog streetstyle blogera, Vika se na njima uglavnom pojavljuje u vlastitim kreacijama. Iako se tu može prepoznati pravi poduzetnički duh, paradoksalna je činjenica da je njena pojava davno zasjenila dizajn koji nosi.


Za vlastite kreacije iznimna inspiracija su joj velika imena Cristobala Balenciage, Stefana Pilatija i Phoebe Philo, a pristup dizajnu prilično je minimalan. Jednostavne i pročišćene linije te glatki rezovi, ono su što joj savršeno ide od ruke, iako bi mnogi opisali njene komade kao svakakve, samo ne minimalne. Tajna je zapravo u načinu krojenja, jer bi, bez njegove čari, Vikine haljine uistinu bile sasvim jednostavne. S ovakvom diverzijom vidljivom u predimenzioniranom i asimetričnom kroju, njen dizajn sam po sebi izuzima se iz mora općenitih kreacija.


Haljine s Vikinim potpisom imaju volumen i dramatičnu strukturu, a mnogi će se složiti kako malo tko može isfurati takav dizajn i pritom dobro izgledati. Zbog toga je njena pojava u vlastitim kreacijama, koje joj stoje kao druga koža, prilično intrigantna. Cijene pojedinih komada variraju između 700 i 2900 dolara, a visoku cijenu opravdava činjenica što sve ručno šije te koristi iste materijale kao Lanvin i Yves Saint Laurent. Ukoliko ne nosi vlastite krpice, Vika je odjenuta u vintage high-end komade koje obožava.


Dizajnerica na radaru mnogih doista je nesvakidašnja pojava koju se voli ili ne voli. Njen stil mogao bi se opisati kao neobična kombinacija bezvremenskih klasika (duge siluete, klasični kaputi i hlače) te dramatičnih i modernih komada (glatke tkanine i rezovi, šokantne boje ruževa, SF naočale). Mnoge komponente njenog izgleda čine se iznenađujuće klasične i ženstvene, ali tada dolazite do njene oštre "kaciga" frizure, koja čini sve što nosi prilično edgy te izazovnim.


Odjeća koju nosi mnoge žene ne bi stavile na sebe ni u ludilu, zbog čega je modna pomaknutost Vike danas visoko na cijeni. Gledati ju u vlastitom dizajnu vrlo je intrigantno i tako jedinstveno, jer se svojim unikatnim stilom ističe u moru istih i predvidljivih trendseterica. Da i dalje ostaje svoja, dokazuju i marame koje obožava, bez obzira što na trenutke s njima na glavi podsjeća na rusku matrjošku u prirodnoj veličini.


Ono što ju izuzima iz mase, također je činjenica što se većina žena koje slove kao ikone stila bave modom u ulogama urednica, fotografa i modela. Drugim riječima, one modu interpretiraju, dok ju Vika stvara. Narančasta haljina i prozirni trench dokaz su da je ova ruska dizajnerica na neki način uvijek korak ispred ostalih. A s obzirom na popriličan broj obožavatelja njena lika i djela, u rukama ima moć s kojom trendove može nametati sama, umjesto da ih slijepo slijedi kao većina svojih ruskih kolegica. I u tome leži čar neodoljive Vike Gazinskaye, čija je izvanserijska estetika ponekad neshvaćena, ali svakako vrijedna divljenja.

H.B.

Photo: Citizen Couture, Zimbio, The Fashion Spot

Objavljeno: 19.08.2011. u 12:02

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p