TRENDOVI

Obožavani YSL Arty prsten na korak do kultnog statusa

Komad nakita nastao kao hommage haute couture nakitu modne kuće Yves Saint Laurent
O izvjesnom Yves Saint Laurent Arty prstenu već bi se danas mogli pisati referati. Iako su poznate modne kuće posljednjih godina sve više sklone produkciji vlastitih linija nakita, jedino je modnoj kući YSL uspjelo poći za rukom da u samo nekoliko sezona stvori kultni komad i gotovo sigurno vječni klasik. Malo umjetničko djelo od pozlaćenog metala, ukrašeno staklenim, "poludragim" kamenjem, još uvijek uspijeva zaluditi mase, a o uspjehu istog dovoljno govore prodajni rezultati diljem svijeta - u većini konceptualnih dućana i ekskluzivnih robnih kuća YSL Arty Ring i danas se rasprodaje brzinom svjetlosti.


Iako mnogi za njim čeznu, malo tko zna pozadinu njegova nastajanja, a njen sastavni dio bila je Loulou de la Falaise, Laurentova dugogodišnja muza, prijateljica i dizajnerica, koja je za nekoć postojeće couture kolekcije ove modne kuće radila izniman nakit, instantno prepoznatljiv i u suvremeno doba. Kroz ruke ove ekscentrične umjetnice tako je od 1972. do 2002. prošlo više od dvije tisuće komada nakita godišnje, a potonje godine, nakon što je Laurent bio primoran zatvoriti couture sekciju svog modnog imperija te je umirovljen, Loulou je također zatvorila bogato poglavlje svog života u YSL-u. Od 2002. pa sve do 2007., kolekcije nakita u sklopu ready-to-wear linija bile su stran pojam za YSL, no postojao je netko tko je imao snažnu želju evocirati uspomene na izuzetna djela Loulou de la Falaise.

Donedavni kreativni direktor YSL-a, Stefano Pilati, odlučio je na jesen 2007. osvježiti sjećanje na luksuzne i često vrlo pretjerane asesoare te je u sklopu resort linije pokrenuo trend neuništivog YSL prstenja. YSL Arty prsten, koji je te sezone doživio svoj debi, do danas je zaživio u cijelom rasponu boja, oblika, materijala, pa čak i limitiranih kolekcija, no suštinski gledano ostao je posve isti te je još uvijek apsolutni bestseller. Osim što si modna klika na dnevnoj bazi njime kiti ruke, velika većina djevojaka tek sanja o danima kada će i one moći posjedovati svoj primjerak. Razlog za limitiranu dostupnost prvenstveno leži u cijeni, koja iznosi 300-injak dolara za najpoznatiji YSL Arty Oval prsten, koji ste već nebrojeno mnogo puta vidjeli na prstima poznatih blogerica.

YSL Arty prsten u svim svojim oblicima ( Arty Oval, Arty'n Color, Arty Dots...) prava je investicija; osim što se zbog visoke cijene smatra luksuznim predmetom, vjerojatnost je da ćete si uz štednju moći priuštiti trajni komad nakita, koji će se jednoga dana prenositi s koljena na koljeno, a dotad ćete ovim statement primjerkom nesumnjivo plijeniti pozornost okoline.

Ukoliko još uvijek sanjate o prstenu nastalom na tragu bogate povijesti stvaranja Louou de la Falaise za haute couture atelje YSL-a i spremni ste uštedjeti, domaća adresa je konceptualni dućan Maria, dok je za narudžbu putem interneta najsigurnija popularna web trgovina Net-a-Porter, na kojoj ćete naći gotovo sve primjerke iz proljetne YSL Arty Ring kolekcije. Pri kupnji svakako obratite pozornost na veličine - mnogi online dućani preporučaju narudžbu jednog broja više, no još je važnije izmjeriti prst na kojem planirate nositi ovog ljepotana - veličine uglavnom variraju s obzirom na organski oblik svakog pojedinog prstena.

Supstitucija su, naravno, mnoge kopije na e-bayu i inim stranicama, nastale na krilima popularnosti originalnog YSL Arty prstena, koje se danas prodaju po notornim cijenama od samo jednog dolara. Ogromna popularnost jednog prstena također je uzrokovala "inspiriranje" drugih modnih kuća ovim prepoznatljivim dizajnom, a točni recept uspjeha YSL Arty linije nakita još uvijek nitko nije uspio dokučiti do kraja. Kako izgleda YSL Arty Ring presvućen u proljetne trendove u međuvremenu doznajte u našoj galeriji.


H.B.
Photo: Net-a-Porter

Objavljeno: 21.05.2012. u 14:31

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p