ANA BACINGER

Beogradski šeširi čija priča traje devedeset godina

Intervju: Ercegovac šeširi

Ljubav koju gajim prema beogradskim brendovima nije nikakva tajna - obožavam talentirane žene koje u Srbiji stvaraju genijalne kreacije kojima sam napunila svoj ormar. Nedavno sam na listu dodala i Ercegovac šešire, iza kojih se krije arhitektica Isidora Ercegovac koja je odlučila nastaviti obiteljski biznis pa se može pohvaliti kako trenutno vodi brend koji na sceni postoji već punih devedeset godina. Ercegovac šeširi su veliki hit na Instagramu i osvajaju svijet fantastičnom ponudom, a koja je priča iza njih - ispričala mi je Isidora, dizajnerica i vlasnica ovog uspješnog brenda.

Vaši šeširi osvojili su brojne fashionistice diljem svijeta i modnu publiku na Instagramu. Koja je priča Ercegovac šešira? Pretpostavljam da se iza nje krije obiteljski biznis?

Naša priča počinje 1927. kada je moj pradjed Voja upoznao ljubav svog života, moju prabaku Jelenu. On je bio vješt trgovac, a ona je svoje znanje o modi stekla u Osijeku od čuvene bečke majstorice. Nevjerojatnim spletom okolnosti na putu za Ameriku, ona odlučuje ostati u Beogradu u kojem njih dvoje otvaraju prvu trgovinu šešira u kojoj će raditi i stvarati do kraja svog života.

Brend postoji punih 90 godina što je i više nego impozantno. Koja je tajna vašeg uspjeha i postojanosti?

U svaku godinu postojanja našeg brenda uložen je ogroman trud i svijest o obiteljskom poslu koji treba sačuvati. U trenutku kada su se zanati uglavnom gasili i nestajali, moja prabaka je uspjela razviti ljubav prema tom poslu kod svoje unuke – moje majke Jelene. Ona se počela baviti izradom šešira već u svojoj 16 godini. To nam je omogućilo da sačuvamo manufakturu, zadržimo unikatni dizajn, kvalitetu i uvijek budemo u korak s aktualnostima i stvorimo domaći brend s tradicijom i kontinuitetom od skoro jednog stoljeća.Tko je danas zaslužan za dizajniranje? Odakle dolaze ideje? Kako formirate kolekcije?

Ljubav prema šeširima je moja majka također vrlo rano prenijela na mene. Kao arhitekt, za nas je veliki izazov postizanje delikatnog balansa između forme, oblika i boja, što pokušavam pretočiti i kod dizajniranja šešira. Većinu naših kreacija danas dizajniram sama, trudim se pratiti svjetske trendove vodećih dizajnera, a inspiraciju pronalazim na najrazličitijim mjestima.

Iz vaše ponude je vidljivo da veliku pažnju posvećujete trendovima i da ste veliki dio kolekcije namijenili fashion publici. Koliko su vam trendovi bitni i koliko dirigiraju u kojem ćete smjeru ići kod dizajniranja nove kolekcije?

Trudimo se pratiti svjetske trendove, ali ne sljepo, važno nam je da zadržimo naš autentični stil. Surađujemo kako s domaćim tako i svjetskim dizajnerima, a naši šeširi su bili dio ne samo beogradskih Fashion Week-ova već su se našli i na prošlogodišnjoj Tjednu mode u New Yorku.Kako izgleda sam proces stvaranja šešira? Jeste li prisutni u cijelom procesu? Koliko je vremena potrebno da od skice dobijemo gotov proizvod?

Proces stvaranja šešira je složen i podrazumijeva nekoliko faza kroz koje mora proći naša proizvodnja. Izrada je manufakturna, što znači da se cijeli proces od ideje pa do gotovog proizvoda radi ručno, odnosno da ne postoje dva identična proizvoda. Od skice do gotovog proizvoda prolazimo kroz nekoliko koraka; izrada odgovarajućeg kalupa, odabir materijala i na kraju ukrašavanje šešira. Svaki od pomenutih koraka zahtijeva određeno vrijeme, rad i trud, tako da je svaki šešir priča za sebe. Nekad je to pet dana, a nekad više.U ponudi imate i mogućnost dizajniranja šešira po želji. Moram priznati da me to oduševilo. Što to konkretno znači? Da klijentice mogu birati model i kombinaciju boja?

Apsolutno smo otvoreni za sve nove izazove i ideje i rado prihvaćamo realizacije i najkompleksnijih kreacija. Volimo surađivati s našim klijentima u njihovom ostvarivanju zamišljenih ideja.

Koji vam je najprodavaniji model? A, tko vam je najčešća publika?

Najprodavaniji model za svakodnevnu upotrebu je Girardi s velikim obodom. Druga velika publika su klijentice koje kupuju šešire, toke ili fascinatore za svoja bitna događanja poput vjenčanja.Kako izgleda idealna žena koja nosi vaše šešire?

Svaka žena je posebna na sebi jedinstven način, a šešir pruža mogućnost onima koje imaju hrabrosti da istaknu svoju posebnost.

Imate li modne uzore? Tko su vam omiljeni dizajneri i čiji vas rad inspirira i osvaja?

S obzirom na to da sam po zanimanju arhitekt, inspiraciju pronalazim u običnim stvarima koje me okružuju. Pročišćeni detalji mi privlače pažnju i nove ideje se rađaju na svakom koraku.Pratite li hrvatsku modnu scenu?

Pratim cijelu EX-YU modnu scenu jer su moji klijenti velikim dijelom s tog područja. Modna događanja u Hrvatskoj zauzimaju važno mjesto.

Ima li neka slavna žena na kojoj biste rado vidjeli svoje šešire?

Voljela bih vidjeti Lady Gagu s našom tokom u nekom noćnom klubu. Mislim da bi Donatella Versace na crvenom tepihu izgledala super s nekim našim fascinatorom. A Meghan Markle s našim slamnatim šeširom na konjičkim trkama.Planirate li možda širenje u Hrvatsku?

Naravno! Radimo na tome.

photos: Instagram

Objavljeno: 25.03.2019. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p