DIZAJN I ARHITEKTURA

Saznajte sve o cool jastucima koji su osvojili Instagram!

Intervju: Durassic
Durassic

Volim otkrivati nove brendove, pogotovo one s našim potpisom. Instagram je prepun odličnih kreativaca koji su upravo zahvaljujući njemu postali popularni i poznati, uspjeli se istaknuti u masi i iz običnog hobija napravili lijepi posao. Jedna takva priča dolazi iz Osijeka, a iza nje se krije Ivana - vlasnica popularnog brenda naziva Durassic koji se specijalizirao za izradu ručno rađenih jastuka koji mame osmijeh na lice.

Tko se krije iza brenda Durassic?

Sve što vidite smišlja i izrađuje Ivana, odnosno ja. Podršku tehničkih stvari obavlja moj suprug, tako da se može reći da je to obiteljski posao. Šivanjem se povremeno bavim gotovo 20 godina. Ozbiljnije sam počela prije otprilike 5 godina tijekom kojih sam osnovala i vodila kreativnu udrugu 'Udruga Male Stvari'. Što se tiče crtanja, to sam oduvijek voljela, otkada pamtim sam se zabavljala crtanjem. Ta dva hobija sam iskombinirala u dekorativne jastuke s poznatim osobama koje zovem FACE.

Odakle ideja? Puno brendova izrađuje ručno oslikane jastuke, no vaši su zbilja posebni…

Ideju sam dobila na Pinterestu, vidjela sam nešto slično mojim jastucima koje ja danas izrađujem, ali opet drugačije. Na prvi pogled mi se ta ideja učinila vrlo maštovitom i privlačnom, i eto pokušala sam i ja napraviti svoj prvi jastuk. Nacrtala sam kroj na računalu i po njemu sam sašila jastuk. Nisam u početku bila zadovoljna, jer su bili nekako apstraktni. Poslije sam odlučila da ću ih ručno oslikavati kako bi bili realniji i prepoznatljiviji. Obično crtam face poznatih koji imaju nešto karakterno na licu. Što više šminke, ukrasa, kose, brade, grimasa i markantnih crta lica, to je lakše za nacrtati!

Durassic
Koliko je vremena potrebno za izradu jednog? S obzirom da dolaze u različitim oblicima?

Vrijeme izrade, naravno ovisi o koliko zahtjevnoj ‘faci’ se radi. Mogla bih reći za najjednostavnije treba ukupno 4 sata do najzahtjevnijih 5 sati. Uključujući i vrijeme potrebno za sušenje boje. Kada radim neku novu facu, onda je potrebno prvo razraditi ideju, nacrtati novi kroj. Ne ispadnu svi dobro iz prvog pokušaja, pa je ponekada potrebno nekoliko verzija istog lika. Najzahtjevniji dio je oslikavanje gdje je posebno potrebna koncentracija. U toj fazi se ne smije dogoditi nikakva greška, potrebna je mirna ruka.

I vi ste brend Instagrama i Facebooka. Pretpostavljam da su vam kao i velikom broju drugih kreativaca društvene mreže jako pomogle u promociji?

Svakako da su nam društvene mreže jako pomogle. Omogućile su da se proizvodi više vide, da prenesemo informaciju brže i jednostavnije, te naravno u prikupljanju novih kupaca. No, radimo naravno i promociju van socijalnih mreža, a možemo reći da smo tako i pronašli najbolje partnere.

Koliko vam je vremena trebalo da ljudi prepoznaju vaš proizvod?

Kako sam u početku izrađivala razne dekorativne predmete, nisam imala prepoznatljiv proizvod, dok se nisu dogodile ‘face’. Trebalo je proći dosta vremena i mnogo pokušaja i pogrešaka kako bi se formirao neki prepoznatljiv i originalan proizvod.

Jastuci su dostupni diljem Hrvatske. Gdje ih sve možemo kupiti?

Jastuke je moguće kupiti narudžbom preko Instagrama, Fejsa, Etsy-ija. Također, prodajemo ih u mnogim trgovinama i concept storeovima (Life according to Kawa, Lanterna, Bagbyag, Manufaktura, Nu Shu concept store...)

Durassic
Ono što mene zanima je postoji li mogućnost neke posebne narudžbe ili Durassic prodaje samo ono što trenutno ima u asortimanu?

Uvijek postoji mogućnost neke posebne narudžbe, no kako se radi o novom liku radi se u biti o potpuno novom dizajnu i kroju jastuka. Taj proces može potrajati malo duže i biti skuplji (može biti potrebno nekoliko verzija jastuka). Zapravo, mnogi kupci su mi dali inspiraciju i hrabrost da pokušam nešto zahtjevnije kao što je bio na primjer jastuk Salvador Dali i Gala.

Koje su dimenzije jastuka, iz čega su napravljeni, jesu li perivi i koja im je cijena?

Dimenzije ovise o izgledu frizure (smijeh). Najmanji jastuk je Freddie 25x35 cm, pa do najvećeg Salvadora Dalija 35x70 cm. Tkanine su pamučne, punimo s silikoniziranim antialergijskim  poliesterskim vlaknom, perivo na 40 C. Svi jastuci osim što mogu krasiti sofe i fotelje, također se mogu objesiti na zid kako bi bili vidljiviji. Posebno dobro izgledaju kada ih je nekoliko na okupu. Prošle godine smo izdali i posebnu liniju zlatno oslikanih likova Amy, Bowieja i Fride, koje ćemo i dalje nastaviti raditi.

Durassic
Sjećate li se svoje prve narudžbe? 

Hm, prva narudžba mi nije tako ostala u sjećanju kao prvi kupac kojemu sam prodala Bowieja na jednom sajmu. Nisam imala nikakvu predodžbu koliko će se i hoće li se ikome svidjeti moj novi proizvod. Ali sam bila ugodno iznenađena kad je jedna mlađa muška osoba došla ravno na moj štand i odlučila kupiti Bowieja.

Koji lik vam je osobno najdraži?

Osobno sam vrlo zadovoljna s Bob Marleyem, Tyrion Lannisterom (Igre prijestolja), a od ženskih ‘faca’ s Fridom… Ali, zapravo su mi svi dragi i najdraži.

Pratite li hrvatsku kreativnu scenu? Koje brendove volite, čiji rad jako cijenite?

Povremeno pratim kreativce, koliko stignem, ne previše, ali bih izdvojila neke domaće brendove koji su mi zanimljivi: Kerefeke, Ginger deer studio, Listliving, prirodna kozmetika Boolab.

Durassic
Koji su planovi za godinu pred nama?

U prvoj godini bi htjeli proširiti broj partnera u Hrvatskoj, ali i napraviti iskorak van Hrvatske. Također, u pripremi imam nove proizvode koji su za sada još samo ideje, ali bit će tu neke nove face, jastučnice, posteri i slično. Puno crtanja.

photos: Instagram
Objavljeno: 21.01.2019. u 00:00

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p