UMJETNOST

Upoznajte hrvatsku ilustratoricu čije radove obožavamo

Intervju: Maja Tomljanović
Maja Tomljanović

Njezine prekrasne ilustracije skupile su vojsku od 7000 pratitelja na Instagramu i krase domove brojnih ljubitelja šarenih, šarmantnih i posebnih umjetničkih djela. Ona je Maja Tomljanović, ilustratorica iz Samobora koja se na našoj maloj sceni nametnula svojim radom kao jedna od definitivno najtalentiranijih ilustratorica. Uostalom, jedan pogled na njezin Instagram je dovoljan da shvatite zašto Maju obožavamo i zašto svoju dnevnu sobu želimo napuniti njezinim divnim radovima! Popričala sam s Majom o tome kako se našla u svijetu ilustracija, gdje pronalazi inspiraciju za njih, tko su joj uzori i koje ima planove za godinu pred nama… Što mi je otkrila u našem malom razgovoru, saznajte u nastavku!

Tko je Maja Tomljanović i kako se našla u svijetu ilustracija?

Ja sam grafička dizajnerica i ilustratorica iz Samobora. Crtam oduvijek, od kada znam za sebe. Ali sam prestala kada sam upisala Grafički fakultet u Zagrebu. Cijelo to vrijeme faksa i kasnije dok sam radila kao grafički dizajner sam razmišljala kako bi bilo dobro da se vratim crtanju. I prije dvije i pol godine kada sam dala otkaz znala sam da se ne želim nigdje zaposliti i to je bio savršen trenutak da se napokon vratim crtanju.

Maja Tomljanović
Poput većine ljubitelja ilustracija i ja sam na tebe naletjela preko Instagrama. Pretpostavljam da ti je kao i velikom broju drugih kreativaca Instagram jako pomogao u promociji? Koliko mu pažnje posvećuješ i što ti je bitno kod uređivanja svog profila?

Da, Instagram je jedini alat koji mi služi kao promocija i skoro svi klijenti mi dolaze preko Instagrama ili Pinteresta. Dosta mi je bitan jer ne updejtam svoj web baš redovito koliko bi trebala pa mi Instagram služi kao portfolio. Nemam neki poseban trik za uređivanje profila. Objavljujem kada imam što za objaviti, nekad to bude svaki dan, nekada svaki drugi ili treći. Ne zamaram se više kao u početku s analitikom i brojkama ili da mi sve bude usklađeno. Uglavnom su to moje ilustracije, a ako nešto i fotografiram, bitno je samo da je dobro svjetlo.

Zanima me kojom tehnikom radiš ilustracije?

Sve moje ilustracije su digitalne. Crtam na Ipadu u aplikaciji Procreate. Ponekad ih dorađujem, ako je posao za klijenta, na kompjuteru s Wacom tabletom. Ali uglavnom samo iPad i Apple olovka.

Maja Tomljanović

Ilustracije prodaješ preko Society6 weba. Gdje su sve otputovali tvoji radovi?

Preko Society6 je jedini način za vidjeti i saznati tko je kupio i kamo je otišla ilustracija da me netko tagira ili mi se javi na društvenim mrežama, a po tim povratnim informacijama najviše odlaze u Ameriku. Od nedavno imam otvoren i Etsy shop, pa točno znam gdje idu ilustracije, a odlaze zaista svugdje, Amerika, Engleska, Njemačka, Slovenija, Francuska, Hrvatska…

Možemo li tvoje radove kupiti negdje u Hrvatskoj?

Teoretski može, preko svih ovih online shopova gdje sam prisutna. Ali fizički u nekom shopu ne.

Maja Tomljanović

Zanimljiva je i tvoja suradnja s popularnim Casetify webshopom koji nudi maske za mobitele s tvojim ilustracijama. Kako je došlo do te suradnje?

S Casetifijem je drugačije nego sa Society6. Za Casetify je potrebno poslati svoj porftolio radova i onda oni odluče žele li te u zajednici. Nakon toga odradiš skype intervju i to je to. Spreman si za svoj shop.

Ove zime povezala si se i s Anom Tevšić Nauković i osmislila prekrasne božićne čestitke za njezin Love, Ana studio. Kako je prošla ta suradnja?

To mi je bila najdraža suradnja ove godine. Ana je bila toliko otvorena i dala mi je skoro pa slobodne ruke s ilustracijama. Reakcije su bile i više nego pozitivne.

Maja Tomljanović

Odakle dolazi inspiracija? U glavnom fokusu tvojih ilustracija su žene u raznim situacijama. Koja je poruka iza ilustracije?

Rekla bih iz svakodnevnog života, mjesta koje sam posjetila, fotografija. Volim ilustrirati žene u svakodnevnim situacijama tako da znamo da nismo same, da svi imamo iste probleme, klinci, ručak, posao, obaveze…, a u zadnje vrijeme otkrila sam da mi je jako zabavno crtati izmišljene gradove koji su inspirirani mjestima na kojima sam bila te minijaturne likove u njima.

Volim jako kaligrafiju i kombinaciju ilustracije i tipografije, pisanje izreka, isprobavati razne stilove i različite medije u kaligrafiji te ih kombinirati s digitalnom obradom.

Kako izgleda jedan dan u životu ilustratorice?

Budim se oko 7:30. Prvo pijem kavu dok provjeravam mejlove. Od kad imam Etsy shop ako imam neku narudžbu, odmah ujutro odradim sve vezano za taj dio. Nakon toga odrađujem posao za klijenta ili radim na svojim ilustracijama. Radim do jedno 14 kad je pauza za ručak i šetnja sa psom Flekijem. Popodne i na večer uglavnom radim na svojim ilustracijama.

 Maja Tomljanović
Može li se u Hrvatskoj živjeti od ilustracije?

Mislim da može. Ja još uvijek kombiniram ilustraciju s grafičkim dizajnom koji mi nosi jedan dio stalnih prihoda, ali mislim da se može živjeti i od same ilustracije. Osim Casetify, Society6 i od nedavno Etsija, prodajem ilustracije i na ukrajinskom i ruskom site Ras4ehlidze, jedna engleska firma je licencirala nekoliko mojih uzoraka za tekstil, američka tvrtka je isto tako licencirala nekoliko mojih ilustracija za printeve za jastuke. Uglavnom ima jako puno mogućnosti i strana na kojima se može ostvariti neki stalni prihod.

Maja Tomljanović
Tko su ti uzori? Koje ilustratore posebno cijeniš i čijim se radovima i uspjesima diviš?

Jako volim ilustracije Nine Cosford, Maggie Cole, Abbey Lossing, Libby Van der Ploeg, Bodil Jane, Jennifer Bouron… Ima zapravo jako puno ilustratora koji su mi odlični i čijim se uspjesima divim.

Maja Tomljanović

Koji su planovi za budućnost?

Plan je raditi više na svojim ilustracijama, razvijati se i eksperimentirati. Uvesti nove proizvode osim printa u Etsy shop. Nadam se i novim suradnjama sa zanimljivim novim klijentima…

Maja Tomljanović
Objavljeno: 11.01.2019. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p