UMJETNOST

Upoznajte mladu hrvatsku umjetnicu čiji rad obožavamo

Intervju: Ena Čuček

Ekipa koja prati i voli modu Enu Čuček upoznala je kroz brojne genijalne modne editorijale, kampanje i naslovnice magazina. Prekrasna plavuša već godinama osvaja srca modnih urednika, stilista i fotografa i jedno je od najdražih lica iz svijeta modelinga u Hrvatskoj, ali i u svijetu. No, Ena ima i jednu drugu stranu kojoj se u posljednje vrijeme sve više posvećuje i iz koje se da naslutiti kako je pred njom respektabilna karijera umjetnice. Studira na Akademiji smjer novih medija i animacije, izbacuje odlične projekte, ukrašava izloge i priprema izložbu za koju smo i više nego uvjereni da će biti veliki hit. Prošli tjedan ukrasila je izlog savršene niche parfumerije TOP koja se nalazi u strogom centru Zagreba, što je bio samo mali povod da popričam s njom o umjetnosti, modi i brojnim drugim zanimljivostima…


Većina te zna kao uspješnog modela s našom i inozemnom karijerom, no mene danas zanima ona druga strana Ene Čuček. Studentica si Likovne akademije u Zagrebu, smjer animacije i novih medija. Zvuči jako zanimljivo. Kako to da si se odlučila za taj smjer?

Upis u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna na smjer unutrašnje arhitekture je bio prvi korak prema kreativnoj praksi koja me oduvijek privlači. Nakon srednje škole sam spletom okolnosti završila u modi uz koju sam imala prilike putovati, raditi i živjeti u različitim gradovima po svijetu te sam tako pratila kulturu, galerije i muzeje u istima. S vremenom sam shvatila da me privlači izražavanje u različitim medijima. Pa je tako Akademija i smjer novih medija i animacije bio logičan korak dalje.

Postoji li ljubav prema umjetnosti oduvijek i jesi li na neki način spojila nju i modu? Ili to planiraš u budućnosti?

Mislim da sam u nekim segmentima sigurno spojila. Kroz snimanja, sudjelovanje u različitim projektima uvijek pokušavam unijeti svoj izričaj na neki način. Mislim da moda ima zajedničke točke s performativnom umjetnosti. Pojavnost, izraz lica, gesta, pokret, gluma su samo neki od detalja na kojima se model kreativno izražava.Sredinom prošle godine izbacila si dokumentarac ‘Guma’ koji je privukao veliki interes medija. Koja je priča iza njega? Možemo li uskoro očekivati novi dokumentarac ili neki sličan projekt?

Dokumentarac je nastao kao jedan od završnih radova na faksu. Tema je bila slobodna i ja sam uzela za temu gumu. Sagledavala sam ju sa svih područja od same materije, zvuka, karaktera. Koristimo ju u svakodnevici i bilo mi je zanimljivo ju prikazati u različitim funkcijama. Gumeni papiloti, žvaka, gumica za brisanje, gumice s Dolca s kojima se veže povrće. Uz svaki od tih predmeta sam povezala određenu osobu koja je imala slobodu da može raditi s tim predmetom sto želi te je svatko dao novi i svjež pogled na pojedini gumeni predmet.Projekt na koji si zasigurno jako ponosna je onaj vezan uz izloge prekrasne TOP parfumerije u centru Zagreba. Kako je došlo do te suradnje? Kako je izgledao sam proces od ideje do realizacije?

Krajem ljeta sam počela raditi kod Boruta u TOP niche parfumeriji. Tu i tamo sam znala donositi uzorke žičanih glava/portreta koje bi taj dan radila na faksu te se to svima jako svidjelo pa je došla ideja da napravim rješenje za izloge. Tema mjeseca je bila ‘Čudni mirisi’. Njih sam spojila s različitim motivima od kojih je krupni plana lica s naglaskom na usta, ruka koja pokušava dotaknuti parfem, muški lik iz profila i naravno cijeli akcent je bio na nosevima kao glavnim elementima. Novi izlog za proljeće je inspiriran biljem te sam ga radila u kolaž tehnici od papira u tri različite boje.Primijetila sam da se baviš i keramikom. Možemo li možda očekivati i nešto kreativno iz tog područja ili je ona zasad samo ‘ispušni ventil’?

Keramiku sam otkrila tijekom svoje godine pauze u kojoj sam se pripremala za prijemni na Akademiju. Pohađala sam radionicu Lidie Boševski koja ima otvoren i opušten pristup prema polaznicima, na licu mjesta sam mogla birati vrstu gline te izrađivati različite objekte. Sam proces keramike zahtjeva određeno vrijeme i strpljenje jer se sastoji od više faza. U tom trenu me je najviše veselila izrada svakodnevnih predmeta (šalice, tanjuri, zdjele), ali sada kako se vrijeme malo odmaklo vidim kako bi mi keramika mogla biti zanimljiva kao medij u budućim kreativnim procesima.Uvjerena sam da si okružena kreativcima koje čeka odlična budućnost u svijetu umjetnosti. Na koga bi nam posebno obratila pažnju? Tko su tvoji apsolutni favoriti?

Obratila bi pažnju na Katarinu Juričić koja studira u Haagu na njihovoj akademiji. Trenutno gradi svoj izričaj oko fotografije, skulpture i set designa. Osim sto smo bliske prijateljice s njom često dijelimo slične ideje i interese u polju vizualne umjetnosti. Surađivale smo više puta pa su tako nastali neki meni dragi projekti. ‘From a far it was a fire’ still life posveta otoku Braču i tradiciji otoka. Video spot za pjesmu ‘Miris, Zlato, Tamjan’ za Ljetno Kino te serija fotografija koju smo nedavno snimile posvećena staklu i boji koju smo nazvali ‘Sunglass’ (@kat_juri). Također bi spomenula rad Andreja Drožđan-a koji je sa mnom na godini. On se voli igrati s ilustracijom, fotografijom, videom i instalacijama u prostoru od predmeta iz svakodnevnog života. Ima svoju prepoznatljivu estetiku. Akcent je skoro uvijek na boji, formi i teksturama (@nemogu). Također Sanja Bistričić koja je od nedavno upisala smjer novih medija na akademiji. Nju ne trebam puno predstavljati, ali mi se sviđa smjer u kojem razvija svoje nove radove na faksu u kojima se i dalje osjeti njezin senzibilitet (@sanja_bistricic).

Volim rad studija ‘U Šumi’ bliski ljudi koji stvaraju jedinstvena animirana rješenja za različite klijente. Jedni su od rijetkih koji na ovom području spajaju, video, animaciju, dizajn pod jednim krovom sve uz topli i zabavni touch (@u_sumi). Osim njih mi se sviđaju radovi Ivane Stećuk i Agate Lučić (@dezorijentivana i @lucic.agata).

Koliko ti je moda bitna u životu s obzirom na to da si dobar dio života radila u njoj? Kakav je tvoj privatni stil?

Moda mi je bitna jer je i to način na koji se volim izraziti. Kroz rad u modnoj industriji sam provela puno vremena uz bok najboljih stilista i kreativaca od kojih sam mogla naučiti i inspirirati se te uzeti nešto za sebe. Privatni stil ovisi o danu. Ponekad se najbolje osjećam u trapericama visokog struka i crnoj dolčeviti, tu kombinaciju znam već tretirati kao svoju uniformu. Također volim šarene komade robe i print. Patim na materijale bitno mi je da su prirodni. U zadnje vrijeme mi je jako privlačna boja lososa te sam primijetila kako mi se sve više robe skuplja te boje. Volim jednostavne i udobne kombinacije s nekakvim akcentom na nakit, maramu ili neki drugi detalj.Što misliš o današnjem konzumerizmu? Jesi li podobnik ‘slow fashiona’?

Mislim da se sve općenito jako ubrzalo i s obzirom na potrošnju i popularnost high street fashion brendova se izgubila neka čar u pojedinoj stvari koju kupimo. Old school sam pomalo što se tiče kupovanja recimo nikad mi ne padne na pamet nešto naručiti online i bitno mi je da vidim komad robe uživo i da ga mogu dotaknuti. Podržavam ideju ‘slow fashiona’, iako mislim da se u Hrvatskoj još uvijek taj trend nije razvio.

Imaš li favorite na našoj modnoj sceni? U čijim se kreacijama najviše vidiš, čiji dizajn preferiraš?

Zadnja kolekcija Marije Kulušić mi se jako svidjela. Sviđa mi se što nema puno komada u kolekciji te da postoji određena pauza između kolekcija. Zanimljivo mi je njeno razmišljanje oko kombiniranja materijala i boja koje koristi. Sviđaju mi se njezini krojevi, način na koji koristi prirodna bojila od biljaka te sam proces kreacija. Također cijenim rad cura iz Dioralop-a dugo su na sceni i vjerne su svojoj estetici. Ako pričamo o stranim kreatorima to sam apsolutni fan Lemaire-a i vidim se u svakom njihovom komadu. Također jako volim Acne Studio, Ganni, Marimekko i Dries Van Noten.


Koji su planovi za budućnost vezani uz karijeru? Gdje se vidiš kroz par godina? Planiraš li ostati u Hrvatskoj ili možda karijeru razvijati vani?

Za sada je plan završiti Akademiju i do kraja pripremiti izložbu koja je najavljena za otvorenje 21.5 u kojoj ću predstaviti rad koji trenutno razvijam na faksu.

Objavljeno: 27.03.2019. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p