BEAUTY

Akne su prošle, ožiljci su ostali. Što sad?

Kako riješiti problem s kojim se mnogi još uvijek suočavaju iza zatvorenih vrata i skrivaju ga?
Borba s aknama je kao pravi mali perpetum mobile. Taman pomislite da je kraj i onda vas opet nešto iznenadi. Doživite taj dan kad shvatite kako nema više cisti, akni, papula ili kako se već zovu, nije bitno - bitno je da ih više nema. Nakon tvrdoglavih akni, nerijetko se suočavamo s još tvrdoglavijim problemom, a to su mrlje, crvenilo i hrpa ožiljaka. No kako pristupiti svakom od ova tri problema? Podvrgnuti se dermatološkim i estetskim tretmanima ili brojnim kozmetičkim preparatima nameće se kao ključno i prije svega kompleksno pitanje.

Ožiljci od akni rješivi su odlaskom dermatološkim i estetskim ordinacijama i salonima, ovisno o stupnju oštećenja kože. Iako će dovesti do bržih rezultata, bit ćete primorani izdvojiti veće količine novca odjednom. Drugi, financijski lakši i primjereniji način svakako je korištenje kozmetičkih proizvoda, no zahtijeva daleko više utrošenog vremena i nepresušan izvor strpljenja. Stoga, kojim putem krenuti i kako biti sigurni da će baš odabrani način tretiranja kože uroditi najvišim stupnjem zadovoljstva? Krenimo otpočetka, a to je prepoznati točan problem s kojim se suočava vaša koža.


Ožiljci od akni uz pomoć kozmetičkih proizvoda:

Hiperpigmentacijske mrlje

U životu bi nam cilj trebao biti upornima poput pigmentacijskih mrlja. Iako uzroci mogu biti različite prirode, rješenja su slična. Pigmentacijskim mrljama trebam pristupiti s tri strane - ubrzati proces ljuštenja hiperpigmentirane kože, ubrzati proces stvaranja novih stanica kože, te spriječiti hiperprodukciju melanina kako nove stanice kože ne bi bile hiperpigmentirane.

Ubrzati proces ljuštenja hiperpigmentirane kože postići ćemo kemijskim pilinzima koji pomažu eksfolijaciji kože (glikolna ili salicilna). Ubrzati proces stvaranja novih stanica kože kako bi se riješili starih hiperpigmentiranih postići ćemo retinoidima (retinol, tretinoin). Da bi spriječili hiperprodukciju melanina kako nove stanice kože ne bi bile hiperpigmentirane koristimo sastojke koji utječu usporavanje djelovanja enzima tirozinaze kako bi koža prestala hiperproducirati melanin. To možemo postići s alpha arbutinom, vitaminom C te belidesom. Ključno je napomenuti kako nije potrebno koristiti sva tri pristupa već odabrati onaj koji koži najbolje odgovara.

Crvenilo (eritrem)

Eritrem nastaje kao posljedica oštećenja kapilara blizu površine kože. Od neizmjerne je važnosti izbjegavati četke i vibrirajuće masažere za čišćenje lica odnosno bilo kakvo abrazivno sredstvo. Ipak, ukoliko ne možete bez eksfolijanata, koristiti cleansere sa salicilnom kiselinom kako bi kiselina spriječila nove upale na koži lica.

Za ublažavanje crvenila veliku ulogu igraju dva sastojka. Prvi je ekstrakt zelenog čaja. Osim što ublažava crvenilo, on je i antioksidans stoga djeluje protuupalno. Sastojak koji će dodatno pomoći ublažiti crvenilo te obnavljanju kožne barijere je niacinamid. Bilo da je riječ o serumu ili kremi dobro će doći.

Kako bi djelovali na kapilare isprobajte ekstrakt kestena. On pomaže očvrsnuti stijenke kapilara, a često spomenutog nalazimo u kremama za područje oko očiju. Koristite te kreme kao spot treatment na mjestima gdje imate eritreme.


Ožiljci


Kod plitkih ožiljaka s vremenom se možemo postići rezultat koristeći preparativnu kozmetiku. Ako su duboki, velikog promjera ili čak izgledaju kao da je koža potpuno izobličena, profesionalni tretmani bolji su izbor.

Glavu ulogu ovdje imaju retinoidi i kemijski pilinzi. Njih nikako ne smijemo koristiti u istoj večernjoj rutini iz dva razloga: oba imaju potencijal iritirati kožu stoga je bolje koristiti ih naizmjenično. Drugi je razlog pH faktor. Retinoidi imaju bolji učinak na višem pH faktoru (4-5 pH) dok su kiseline na nižem pH faktoru (3-4 pH).

Druga dva sastojka koji se često koriste zajedno su alantoin i gel crvenih algi. Vjerojatno ste vidjeli posvuda puževe gelove - alantoin je zapravo tu glavni sastojak i on pomaže regeneraciji kože. Ulogu koju tu ima gel crvenih algi jest poticanje stvaranja kolagena. Gel crvenih algi sadrži aminokiselinu 4-hidroksi-prolin koja je dio našeg kolagena. Kad dođe do razgradnje kolagena povećava se koncentracija ove aminokiseline i time tijelo dobije signal da treba stvarati više kolagena. Tako umjetno dajemo tijelu signale da stvara kolagen.


Ožiljci od akni uz pomoć profesionalnih tretmana:

Hiperpigmentacijske mrlje


Tri tipa tretmana su: laser, kiseline (beauty saloni i dermatolozi imaju mnogo veće koncentracije nego što je dostupno u kućnoj uporabi) i mikrodermoabrazija (mehaničko uklanjanje mrtvog sloja kože).


Crvenilo (eritrem)

Postoje laserski tretmani i za ovaj tip ožiljka, no bitno je u konzultacijama sa stručnom osobom provjeriti bi li ijedan ovakav tretman bio učinkovit i za vašu kožu. Zašto? Ovaj tip ožiljka tijelo često samo sanira, a od navedenih, najlakši je rješiv s kozmetičkim proizvodima. Česta nuspojava profesionalnog tretiranja kože s crvenilom jest mogućnost nastanka hiperpigmentacija nakon tretmana.

Ožiljci

Ožiljci od akni mogu biti različitog promjera i dubine. Većinu je moguće tretirati s laserskim tretmanima i ovisno o tipu ožiljka dermatolog ili kozmetičar će odabrati prikladan tretman laserom. Kada je riječ o plićim ožiljcima, tretmani poput microneedlinga (dermapen ili dermaroler) i mikrodermoabrazije također mogu biti opcija ako smatrate da laser nije rješenje za vas. Ako imate udubine velikog promjera, gdje tkivo (npr. obraz) izgleda kao da je atrofiralo, nećete imati puno koristi od navedenih tretmana. Ovaj tip ožiljka tretira se ispunjavanjem filerima. Problem s filerima je kratkoročno trajanje od svega 6-18 mjeseci.Dakle, jasno je kako nam je beauty industrija ponudila pregršt opcija i borba s ožiljcima od akni više nije nerješiva. Ipak, ključno je prepoznati problem i potražiti savjet stručnjaka. Ako ne znate od kud početi preporučujemo za početak savjetovanje s dermatologom i te istraživanje iskustva ljudi koji su imali i pozitivne i negativne rezultate, jer tako je najlakše objektivno odvagnuti. I ne zaboravite hidratizirati kožu, jer suha koža mnogo teže zacjeljuje.
Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 13.10.2020. u 12:46

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p