FIT

Ana Begić Tahiri i Marijana Batinić s nama su podijelile kako izgleda učinkovit trening od samo 30 minuta

‘Imat ćete osjećaj da ste odradili dva treninga’

Ekipa koja trenira često će vam reći da ste za vrijeme smišljanja izlika za preskakanje treniranja već mogli odraditi trening. Ta izjava ponekad može zvučati grubo jer je svakodnevica mnogih od nas prepuna obveza, što privatnih, što obiteljskih, što poslovnih. U početku zaista nije lako sve posložiti i vježbanje postaviti kao prioritet. No, treninzi su također ušli u užurbano 21. stoljeće s nama pa postoji rješenje i za nedostatak vremena, ali i za neučinkovito treniranje.

Riječ je o EMS XBody by Potens metodi treniranja koja se bazira na vježbanju uz elektrostimulaciju mišića. Time se vrijeme treniranja skraćuje, a efekt u 30 minuta jednak je onom dvostruko dužeg klasičnog treninga. Zbog gustog rasporeda i užurbane svakodnevice za ovu metodu treniranja odlučile su se Marijana Batinić i Ana Begić Tahiri. Upravo zbog toga što nisu lako pronalazile vrijeme za sebe zaljubile su se u ovaj tip treniranja, a s nama su podijelile kako izgleda 30 minuta kvalitetnog treniranja.

Možete li nam pojasniti što je to uopće EMS metoda treniranja i u čemu svaka od vas vidi najveću prednost ovakvog načina treniranja?

ANA: EMS XBody by Potens je, kako i sami kažu, trening 21. stoljeća! Znamo svi koliko smo u manjku vremena i da uslijed poslovnih i obiteljskih obveza teško nađete vrijeme za sebe. E, to je razlog zašto sam se ja zaljubila u ovaj tip treninga. Traje punih 30 minuta, što uključuje 5 minuta opuštanja i anticelulitne masaže.

MARIJANA: Ovakvo vježbanje uz elektrostimulaciju mišića sve ubrzava, kraće traje, a efekt je gotovo kao da sam odradila dva treninga u jednom. Najbolje je što u tih 30 minuta odradite kvalitetan trening, kojim pokrećete gotovo sve mišiće, čime se troši puno više energije i rezultat je zaista odličan. Dok nakon tuširanja stavljam mlijeko na tijelo, pod rukom osjetim tonus mišića i otkrivam neke nove za koje nisam znala ni da postoje haha.

Koja je glavna razlika između klasičnih treninga snage, kondicije i EMS metode treniranja?

‘Glavna razlika je što ovim treningom pokrećete sve mišiće pa i one koji su vam inače slabo razvijeni. Ne morate se skoncentrirati na 2-4 mišićne skupine, već ih aktivirate sve. To je razlogom što je ovih 30 minuta jednako 90-minutnom klasičnom treningu. Zvuči dosta intenzivno, ali osjećaj nije takav. Trening je u potpunosti prilagođen vašim mogućnostima i ciljevima.’, objašnjavaju Ana i Marijana iz prve ruke.

Svi imamo neko svoje problematično područje na tijelu, gdje se mogu vidjeti najveće promjene na tijelu uz EMS metodu treniranja?

ANA: Ruke, leđa, noge! Nevjerojatan je efekt i na trbuhu.

MARIJANA: Meni trbuh i ruke! Rekla bih i stražnjica, ali kod moje ima još jako puno posla pa se ne mogu naveliko hvaliti kao većina njih koji treniraju sa mnom. Otkad treniram popravila mi se i situacija s leđima jer je ovaj trening odličan odgovor i na tu bol.

Obje imate jako užurban i gust raspored, koji je vaš ‘zlatni’ savjet kako vježbanje učiniti dijelom svakodnevne rutine?

ANA: U XBody by Potens treninzi se odrađuju po dogovoru, a tih 30 minuta, dva puta tjedno jednostavno su prioritet u mom rasporedu.

MARIJANA: Unatoč mom gustom i promjenjivom rasporedu, uvijek nađem vremena jer se sve radi po principu individualnih termina. Bilo ranije ujutro, bilo vikendom. Meni uvijek nedostaje vremena, ali dva puta po 30 minuta tjedno uspijevam uhvatiti. Najčešće odvedem djecu u vrtić i školu pa produžim na trening pola sata.

Koliko je važno prilagoditi trening vlastitim potrebama i mogućnostima? Kako to izgleda u slučaju XBody treninga?

ANA: Inače u zadnjih godinu dana radim samo snagu, nisam ljubiteljica cardia, a zbog mogućnosti da sve prilagodim sebi nisam odustala od treniranja. Uživam u tome, veseli me, dobro se osjećam.

MARIJANA: Rezultate moram vidjeti odmah, nisam nimalo strpljiv tip. Zbog toga sam pobornik dodatnog opterećenja, premda ovaj tip treninga to ne iziskuje. Dubina i jakost impulsa koji pokreće mišiće, definiraju težinu treninga, a time i rezultat.

Koja je najefikasnija vježba koju nikad ne preskačete u svom treningu?

ANA: Svaki put su druge vježbe, ako moram izabrati najdražu, to bi definitivno bio ‘deadlift’ ili ‘mrtvo dizanje’.

MARIJANA: U svakom treningu volim odraditi vježbe s trakama te vježbe fokusirane na stražnjicu. Ipak, od svega mi je najdraža masaža nakon treninga. Nagrada što više nisam kampanjac u vježbanju.

Foto: Instagram
Objavljeno: 25.10.2023. u 10:37
Tagovi: vježbanje

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p