FIT

Jesu li detoks dijete najbolje izmišljena laž 21. stoljeća?

Upitali smo nutricionisticu za stručno mišljenje... i iznenadili se!

Znate li u kojem dijelu godine se najčešće pretražuje riječ „detoks“ u Google tražilici? Vjerujem da ste pogodili, u periodu iza zimskih blagdana, točnije u prvih nekoliko dana siječnja. Trebate li i Vi započeti željno čekanu 2021. dubinskom detoksikacijom? Hoćete li se zaista tako osloboditi toksina i izgubiti koji kilogram?

Detoks dijete, nerijetko nazivane i dijete za čišćenje organizma, već godinama slove kao zdravstveni trend. Dok se razni samoprozvani zdravstveni stručnjaci kunu u nužnost ovakvih procesa za zdravlje, nutricionistici i liječnici se uglavnom slažu da možemo s punim povjerenjem prepustiti našim organima posao čišćenja organizma. Ipak, samo zdrava jetra i bubrezi mogu obavljati svoju punu funkciju. Također, postoji i nekoliko kemijskih spojeva koji se ne mogu lako ukloniti kao što su teški metali (živa, kadmij, aluminij, olovo…), ftalati i bisfenol A (BPA), perzistentni organski zagađivači (POP). Oni se mogu akumulirati u tijelu, a njihovo prisustvo se povezuje s određenim oboljenjima. Neki od poznatijih primjera su povezanost prisustva žive u organizmu i Alzhaimerove bolesti, aluminija i raka dojke, ometanje rada spolnih hormona od strane BPA. Mogu li detoks dijete pomoći našoj prirodnoj mašineriji za obranu od toksina?Među najpopularnijim načinima čišćenja organizma su: drastično ograničavanje unosa hrane, zamjena krute hrane tekućom, ispijanje velikih količina vode. Pa hajdemo redom analizirati prednosti i nedostatke svakog od ovih načina:

Drastično ograničavanje unosa hrane

Najšešće se svodi na razne varijante veganske prehrane sa ili bez specifičnih dodataka prehrani, a traje 2-48 dana. Neki poznati primjeri su Dijeta za čišćenje jetre, Dr. Oz weekend čišćenje, FatFlush. Jasno je da, kada trošimo puno više kalorija nego li unosimo, neminovno će doći do gubitka kilograma. No, broj na vagi najčešće ne odražava izgubljeno masno tkivo već vodu i mišićnu masu. Nadalje, već smo savladali značenje YoYo efekta - brzo skinuti kilogrami su obično i brzo vraćeni kilogrami! Dodaci prehrani koje ovakve dijete uključuju često su osobi potpuno nepotrebni, a uz to i pretjerano naplaćeni u odnosu na iste ili slične formulacije na tržištu.Zamjena krute hrane tekućom

Odnedavno su i na našem tržištu postale dostupne „kure“ raznim sokovima ili smoothiejima. Ideja je da svaki dan dobijete određenu količinu napitaka određenog biljnog sastava te u danu konzumirate isključivo njih i vodu. Ovakva intervencija obično traje 3 do 5 dana i garantira da će vam pomoći očistiti organizam od toksina. Osim što će to biti među najskupljim napitcima u vašem životu, nema konkretnih znanstvenih dokaza da ovakve kure čiste tijelo. Ipak postoje neki znanstveni dokazi da pojedine tvari iz biljaka, bilo da se konzumiraju kao kruta ili tekuća hrana, mogu pomoći. Primjerice hrana bogata sumporom kao što je luk, brokula i češnjak, crna rotkva, pojačava izlučivanje teških metala poput kadmija. Klorela, vrsta algi, prema studijama na životinjama, može pomoći pri uklanjanju teških metala kao što su živa i aluminij. Ipak, još uvijek ostaje definirati koje su to količine potrebne da bi se ti učinci vidjeli na čovjeku i koliko je često potrebno provoditi kure.Ispijanje velikih količina vode

Ovaj način detoksikacije se zna još nazivati i postom na vodi jer se ne konzumira apsolutno niti jedna druga namirnica i obično traje 24-72 h. Kao voda za čišćenje se preporučuje obična voda, slana voda, voda s limunom i đumbirom, limun i kajenski papar…čini se kao da mašti nema kraja! No, uozbiljimo se i sagledajmo kakve nam je znanost zaključke ovdje iznijela. Primjerice, dokazano je da se na ovaj način može smanjiti konstipaciju, smanjiti krvni tlak kod osoba s hipertenzijom, povećati osjetljivost na inzulin i leptin (veća osjetljivost na inzulin pomaže bolje održavati poželjnu razinu glukoze u krvi, a bolja osjetljivost na leptin pomaže procesuirati signale gladi i na taj način potencijalno prevenirati pretilost, stimulirati autofagiju (proces koji pomaže reciklirati stare dijelove stanica) i pomoći regulirati krvni tlak. U navedenim studijama ostaje neodgovoreno nekoliko sasvim logičnih pitanja: Koliko traju ovi učinci? Koliko često bi bilo potrebno provoditi post na vodi? S druge strane, ovisno o trajanju ove metode, mogu se javiti i neželjeni zdravstveni učinci kao što je lagana vrtoglavica, disbalans elektrolita u tijelu, a kod pojedinaca s dijabetesom ili gihtom i ozbiljnije posljedice.Sve u svemu, za sagledavanje cijele slike nedostaje više istraživanja, kvalitetno dizajniranih, provedenih na većem broju ljudi. Do sada objavljena dva pregledna rada se slažu oko tvrdnje da detoks dijete nemaju znanstveno utvrđene dokaze glede čišćenja organizma u smislu izbacivanja nekih poznatih toksina. Ipak, vrijednost svjetskog tržišta detoks proizvoda (farmakoloških, biljnih i kozmetičkih) procijenjena je na 50,92 milijarde američkih dolara te mu se predviđa daljnji rast (Grand View Research, GVR, 2018.).

Možda detoks dijete uživaju slavu jer se čine kao brzo rješenje, način detoksa savjesti nakon što „zgriješimo“ unosom velikih količina kalorične hrane za blagdane? Nažalost, povezivanje hrane s grijehom i krivnjom vodi do nezdravog odnosa prema hrani. Tri dana uživanja kalorične blagdanske hrane, kao ni tri dana detoksa, neće imati veliki utjecaj na zdravlje. Svakako je za dugoročne zdravstvene rezultate, a samim tim i na adekvatnu tjelesnu masu, poželjno usvojiti i dugoročno održive pravilne prehrambene navike, a tek nakon toga određeni dodatci mogu biti pomoć organizmu. Sudeći prema ljudskoj psihologiji, zasigurno je dosadna ona poznata nutricionistička mantra: „pravilna prehrana mora biti umjerena i raznolika“, ali to je zaista tako. A sada ćemo to dokazati i na ovom primjeru.Unosom raznolikih namirnica u naš organizam unijeti ćemo sve potrebne nutrijente, koji imaju puno važnih uloga u organizmu, a jedna od njih je i izlučivanje toksina. Živa se može izlučiti mineralom selenom. Studija provedena na Kinezima visoko izloženim živi je pokazala da 100 μg selena dnevno, kroz tri mjeseca, povećava izlučivanje žive urinom za tri puta. Jeste li znali da samo dva brazilska oraha sadrže navedenu količinu selena? Konzumiranje adekvatnih količina željeza, kalcija i magnezija kojeg ima u tamnozelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, mahunarkama, prevenira akumulaciju aluminija u organizmu.

BPA i ftalati, prisutni u ambalaži za hranu i higijenskim potrepštinama. Studij objavljena 2011. je zabilježila 66% niže razine BPA u urinu kod ljudi koji su tri dana izbjegavali svu pakiranu hranu. Danas je zasigurno teško izbjegavati svu pakiranu hranu, ali tu nam se ističe važnost umjerenosti kao jednog od načela pravilne prehrane. Imajmo na umu od kuda dolaze ovi spojevi i pokušajmo razmisliti o smanjenju konzumacije proizvoda pakiranih u plastičnu ambalažu i limenke. Nadalje, jedna korejska studija na malenom broju žena je pokazala da mlada zelena pšenica može pomoći organizmu nositi se sa BPA zbog svog visokog antioksidativnog potencijala, te kroz djelovanje na apsorpciju, distribuciju, metabolizam i ekskreciju ovog toksina. Za konačne zaključke svakako nedostaje veći broj ispitanika. Možda Vam mlada zelena pšenica zvuči egzotično, no i Hrvatska se može pohvaliti domaće uzgojenom te prevedenom u dodatak prehrani u režiji jednog malog zagrebačkog poduzeća. Radi se o Liquid Sun liniji proizvoda iza koje stoji tvrtka Green and more.Vlakna, kojima obiluje povrće, voće, mahunarke i integralne žitarice, mogu vezati na sebe dioksine (vrsta POP spojeva) i pomoći njihovu ekskreciju. Svakako je važno unijeti i dovoljne količine tekućine kako bi organizam mogao što bolje funkcionirati u cjelini, pa tako i po pitanju izlučivanju raznih toksina.

Za kraj, ostaje mi poželjeti Vam ugodne i sretne blagdane, uživanje u Vašim svečanim trpezama uz preporuku da u fokus stavite raznolikost i umjerenost. Uz pravilnu prehranu, podršku svom organizmu glede izbacivanja toksina možete pružiti i određenim namirnicama ili dodacima prehrani. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog nutricionista, liječnika ili ljekarnika. A u siječnju, umjesto za savjete o detoks dijetama, Google upitajte za našu novu kolumnu s praktičnim savjetima za dugoročno održivu pravilnu prehranu!

Objavljeno: 26.12.2020. u 11:15

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p