FIT

Koja dijeta je zapravo najbolja za brz gubitak kilograma?

Znamo kako najzdravije izgubiti višak kilograma
Jesen je polako preuzela ulogu male nove godine, pa tako s povratkom u svakodnevnu rutinu sve češće donosimo neke nove odluke (najčešće one neostvarene novogodišnje) kako bismo ispunili važne nam ciljeve. Tako se visoko na popisu mnogih od nas pronašao i gubitak viška kilograma, a ako ne znate od kuda krenuti, onda ste na pravom mjestu.

Ono što je kod gubitka kilograma najveći kamen spoticanja jest to da jednostavno ne postoji čarobni štapić s kojim ćemo obrisati sve dane prejedanja i nekretanja, pa tako nema te čarobne dijete s kojom ćemo moći i dalje uživati u svim kaloričnim namirnicama i istovremeno gubiti kilograme. Ono što je važno razumjeti za gubitak kilaže jest to da cijeli ovaj proces mora biti postupan i održiv. Rigorozne dijete i uskraćivanje svakog užitka koji imamo na ovome svijetu ne dovodi do idealne brojke na vagi, već do yo-yo efekta gdje se izgubljeni kilogrami brzo vraćaju nakon što se prestane pratiti restriktivna dijeta. Kako ne biste upali u ovaj začarani krug, važno je pridržavati se nekoliko ključnih pravila koja su zapravo 'sveto pismo' idealne tjelesne težine!

Uravnotežena prehrana


Fokusirajte se na uravnoteženu prehranu koja uključuje raznoliku hranu iz svih skupina namirnica, kao što su voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasni proteini i zdrave masti. Pored namirnica koje unosimo u organizam, jednako je važno i koliko toga unosimo. Pripazite na veličinu porcija kako biste ograničili unos kalorija, a u tome će vam pomoći trikovi poput serviranja hrane u manjim tanjurima i vaganje obroka. Ono što je isto važno jest izbjegavati hranu bogatu šećerima, zasićenim mastima i visokim sadržajem natrija jer takva hrana ima malu nutritivnu vrijednost i može pridonijeti debljanju.

Povećajte tjelesnu aktivnost

Nažalost, gubitak kilograma ne možemo svoditi samo na uravnoteženu prehranu jer je i redovita aktivnost izrazito važna, ne samo za mršavljenje, već i za samo oblikovanje tijela i podizanje raspoloženja. Kombinirajte kardiovaskularne vježbe s vježbama snage, više hodajte i budite aktivni, pogotovo ako većinu dana provodite sjedeći.

Hidratacija, hidratacija i još hidratacije

Ako mislite da ste danas popili dovoljno tekućine, varate se. Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste hidratizirali svoj organizam, ali i smanjili osjećaj gladi. Bez obzira na to što su visoke temperature iza nas, voda bi i u narednim danima trebala biti naš saveznik. Također, kada kažemo da je važno uzimanje tekućine, tu ne mislimo na sokove i druge napitke koji imaju hrpu skrivenih kalorija, stoga neka vaš odabir najčešće bude upravo voda.

Cilj gubitka kilograma zapravo treba ležati u zdravom i održivom način prehrane i kombinaciji tjelesne aktivnosti koja vam odgovara, a jednako je važno i postaviti realna očekivanja te se fokusirati na dugoročno zdravlje, a ne samo na brz gubitak kilograma.

Foto: Instagram
Objavljeno: 15.09.2023. u 15:29

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p