FIT

3 popularne dijete koje biste trebali izbjegavati!

Ne nasjedajte na režime ishrane koji narušavaju vaše zdravlje!

Svi znamo da je najbolji način za gubljenje kilograma i održavanje zdrave kilaže potpuna promjena životnog stila i prehrambenih navika. Ipak, često se pronađemo u situaciji kada jednostavno ne želimo čekati i do nekoliko mjeseci da bismo vidjeli željene rezultate.

Danas tako na raspolaganju imamo pregršt dijeta koje garantiraju nevjerojatne rezultate u najkraćem roku, a koje reklamiraju brojne zvijezde čiji izgled mnogi žele i postići. No, detalji o nuspojavama koje dijete donose često se izostavljaju, a nipošto ih ne treba podcjenjivati. Izrazito je važno fokusirati se na unos vrijednih vitamina i minerala, proteina te složenih ugljikohidrata bez kojih uskraćujemo našem tijelu važne nutrijente, a posebice ako određenu dijetu provodimo u dujem vremenskom periodu. Bitno je zapamtiti da je zdrava dijeta isključivo ona koja pomaže tijelu da funkcionira bolje; ona koja poboljšava metabolizam i ne dovodi do pada imuniteta. Neke od najpopularnijih dijeta prilično su rigorozne i mogu uzrokovati različite bolesti i deficite u organizmu. Brojni liječnici već godinama upozoravaju na neke od najpopularnijih planova prehrane koji rijetko daju dugoročne rezultate, a prilično su opasne za zdravlje. U nastavku smo izdvojili četiri najpopularnije dijete koje obećavaju vrhunske rezultate, a koje biste trebali izbjegavati u širokom luku!

Atkinsonova dijeta

Postoji nekoliko verzija dijeta s izrazito niskim ili gotovo nikakvim unosom ugljikohidrata, a Atkinsonova je upravo jedna od njih. Činjenica jest da će smanjeni unos ugljikohidrata natjerati tijelo da istopi zalihe masnih naslaga, no valja istaknuti da su oni izrazito bitni za funkcioniranje našeg organizma, a bez njih ćete vrlo brzo zamijetiti poteškoće u koncentraciji. Znanstvenici tvrde kako ne postoje dokazi bilo kakav pristup prehrani u kojem se izbjegavaju određene grupe namirnica dugoročno pomaže u mršavljenju, a još manje u cjelokupnom zdravlju organizma.Dijeta po krvnim grupama

Još jedna dijeta koja sugerira potpuno izbacivanje određenih namirnica često dovodi do manjka važnih tvari kao što je kalcij. Iako ovaj način prehrane slijede zvijezde poput Cheryl Cole i Courtney Cox, britanski nutricionisti joj se oštro protive i nazivaju je običnim šarlatanstvom. Cijeli koncept dijete potpuno je neznanstven i potpuno remeti omjer makronutrijenata što dugoročno uzrokuje štetne posljedice na organizam.Whole 30 dijeta

Jedna od izrazito popularnih, a najrestriktivnijih dijeta svakako je Whole 30. Ovaj kratkoročan plan koji podsjeća na Paleo način prehrane u studijima je pokazao skromne kratoročne rezultate s neizostavnim yo-yo efektom.Tijekom ove dijete smijete konzumirati voće, povrće i proteine u neograničenim količinama dok ugljikohidrate i masti morate potpuno izbaciti. Ponovnim unosom ugljikohidrata dolazi do yo-yo efekta, a potpuni prestanak konzumiranja namirnica koje ova dijeta zabranjuje učinit će više štete nego koristi vašem zdravlju.Dijetu je popularizirao Instagram na kojemu su korisnici redovito objavljivali svoje rezultate, a koji su potpuno zaludjeli javnost.

 

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 16.01.2020. u 12:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p