FIT

'Šaka dijeta': jednostavnim promjenama u prehrani do željene kilaže

Pravo je vrijeme za promjene

Moramo priznati kako nas je konačna pojava sunca poprilično razveselila, a oduševljenje je trajalo sve do onog mrskog trenutka u kojem postanemo polako svjesni kako naše tijelo i nije baš najspremnije za sunčanje na plaži. Zato nije naodmet imati pri ruci brze i učinkovite trikove uz pomoću kojih možemo na pametan način iskoristiti ovo malo dana koji nas dijele od mora i plaže, a riječ je o 'šaka dijeti'.

Iako vas možda sam naziv dijete asocira na odluku u kojoj ćete konačno lupiti šakom od stol i reći sami sebi 'dosta' kada su nezdravi prehrambeni odabiri u pitanju, zapravo je riječ o nečemu sasvim drugačijem. Mršavljenje zapravo postižemo kontrolom porcija i unosa kalorija, a što je mnogima poprilično zbunjujuće. Također kako su nas ne planirali obroci i doveli do toga da vodimo borbu s viškom kilograma, moramo priznati da nam računanje kalorija i dobra organizacija obroka i nije nešto s čime se možemo pohvaliti. No, 'šaka dijeta' se uglavnom bazira na ideji kontrole porcija hrane i to uz pomoć instrumenta koji uvijek imate sa sobom - vlastite ruke.

Točnije, fokus čitave dijete je na vašim šakama, pa tako primjerice dnevna količina mesa koju unesite u organizam ne bi trebala biti veća od veličine vašeg raširenog dlana. Ono što je veliki plus kod ove 'dijete' jest to što zapravo i ne govorimo o dijeti kao takvoj, već o nekom novom, zdravijem, odnosu prema hrani u kojem se nastoje iskorijeniti neki naučeni oblici ponašanja koji jednostavno nisu dobri za naše zdravlje. Tako nas se od malena učilo kako je poželjno pojesti sve s tanjura, a što uglavnom dovodi do unošenja prevelike količine namirnica u mjeri kojoj našem tijelu nisu toliko potrebne. 'Šaka' način prehrane preporučuje konzumiranje četiri šake po obroku koji se dijele na bjelančevine, ugljikohidrate, vlakna i masnoća. Važno je pridržavati se najviše tri obroka dnevno i jedne žlice masnoće sa svakim obrokom, a također ne zaboravite i na tjelovježbu kako bi vaše tijelo bilo oblikovano.

Objavljeno: 04.06.2019. u 15:00

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p