FIT

Zašto je šetnja prirodom sjajan način za gubitak kilograma?

Malim koracima do velikih promjena

Moderan način života prečesto nas prisiljava da vrlo malo vremena provodimo obavljajući bilo kakvu fizičku aktivnost; uredski poslovi i sjedenje na radnom mjestu trebali bi biti itekako dobar motiv za aktivno provođenje slobodnog vremena, no nažalost mnogo češće se događa da naviku sjedenja provodimo i kod kuće, gledajući televiziju ili surfajući internetom.

Takav način života s minimalnim kretanjem rezultira preuranjenim promjenama u našem tijelu koje potiču debljanje, a koje ujedno negativno utječu i na našu tjelesnu muskulaturu, zglobove i kosti. No uvođenjem i onih najmanjih promjena možete itekako poboljšati kvalitetu vašeg zdravlja i života; hodanje u prirodi primjer je najjednostavnijeg, najprirodnijeg i najjeftinijeg oblika kretanja kojim se možemo uspješno suprotstaviti svim neželjenim posljedicama koje sjedilački način života nosi. Bez obzira na životnu dob, hodanjem u prirodi ćete sačuvati i ojačati vaše mišiće, pokretljivost i pozitivno utjecati na rad krvožilnog i dišnog, kao i probavnog sustava. Fizička aktivnost odlično utječe i na naše duševno stanje; redovitim hodanjem, a posebice u prirodi, sklonost depresiji znatno se umanjuje.

Često se događa da previše planiramo i da predugo osmišljavamo plan pomoću kojega ćemo dovesti naše tijelo i duh u normalu. Kao posljednica toga nerijetko se događa da načinom života prelazimo iz krajnosti u krajnost - ili se pronađemo u začaranom krugu minimalnog kretanja i loše prehrane ili se pak opsesivno fokusiramo na zahtjevne treninge i rigorozne dijete koje često ne daju rezultate kakve bismo htjeli. Umjesto toga, pronađite idealnu lokaciju u kojoj će šetnja biti pravi užitak, napravite playlistu po svom guštu i pronađite odgovarajući tempo te pretvorite šetnju u ritual bez kojega ne možete zamisliti svoj dan.

Ako je vaš cilj isključivo mršavljenje, fokusirajte se na brži tempo ili produljite vrijeme same šetnje. Nakon nekoliko hodanja, sami ćete shvatiti koji tempo najviše odgovara vašem tijelu i koliko je vremena potrebno da biste vidjeli željene promjene. Uz sve navedeno, pripazite li na unos nutritivno bogatih namirnica, budite sigurni da rezultati neće izostati!

Foto: Unsplash
Objavljeno: 13.05.2020. u 13:08
Tagovi: fitness

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p