KOSA

3 načina kako napraviti hit frizuru s maramom

Najpoželjniji dodatak u kosi ovog proljeća i ljeta
Kad bi trebalo izdvojiti nekoliko modnih trendova koji su poharali ormare mnogobrojnih djevojaka diljem svijeta, ukrasi za kosu bili bi na samom vrhu ljestvice. Glomazne ukosnice za kosu izrađena od niza bisernih perlica, uzoraka ili čak simpatičnih natpisa te raznobojne marame za kosu postale su maleni, ali upečatljivi dio svakog stylish outfita. No za razliku od ukosnica i kopči, marame su modni dodatak koji je dugi niz godina simbol elegancije i sofisticiranog seksepila.

Nezaboravne su ikone poput Audrey Hepburn i Grace Kelly kojima su marame i vrpce u kosi postale dio imidža, a ti chic modni dodaci postali su sinonim za moć i gracioznost, za istančani modni stil u koji si mnogi ugledaju i pokušavaju iznova rekreirati. Tako su marame u kosi jedan od najpoželjnijih dodataka koji iznova oduševljava svaku novu generaciju, pa tako i ovu današnju. Velika priča dogodila se u poslijeratno razdoblje davnih 50-ih godina prošlog stoljeća kad nikad više nije bilo potrebno ponovno buđenje umjetnosti, dizajna i mode te šarenila koje je bilo gotovo neprepoznatljivo nakon godina sivila. Tako su brojni poznati umjetnici poput Picassa i Matissea, osim na platna, svoja umjetnička djela preslikali na svilene marame, a takva spoj umjetnosti i mode nastavio se i danas.Pregršt boja i uzoraka te materijala iznjedrili su brojne načine kako marame danas nosimo, no tri provjerena načina s kojima nikada neće pogriješiti i koji će odgovarati baš svakom obliku frizure i boji kose. Sinonim kvalitete i sjajnih uzoraka danas je popularni brend Freywille koji nastoji svakom novom kolekcijom unijeti dašak svježine i razigranosti pa su nerijetko modni dodaci poput nakita i marami inspirirane kolekcijama poznatih umjetnika. Tako su predstavljene kolekcije posvećene Vincentu Van Goghu, Gustavu Klimtu, Monetu te suvremenim umjetnicima. I ovog proljeća, u ponudi je široki izbor marama koje, osim oko vrata ili na torbici, nosimo i u kosi, baš poput nekadašnjih kultnih diva.

Niski rep s maramom

Između tri izdvojene, ovo je najjednostavnija koju baš svi mogu s lakoćom rekreirati. Bez obzira imate li dužu ili kraću kosu, dokle god možete zavezati i najmanji repić, marama će unijeti dašak svježine u inače pomalo dosadnu frizuru. Prije nego što kosu svežete u 'neuredan' rep, zakovrčajte nekoliko pramenova, posebice one oko lica kako bi napravili formu. Stražnji dio kose lagano prođite češljem s unutarnje strane u suprotnom smjeru ('natapirajte'), zagladite površinski dio i svežite rep. Maramu možete jednostavno svezati oko repa u jedan čvor ili pak u asimetričnu mašnicu. Birajte vibrantne marame poput ove crvene kako bi što više istaknuli teksturu kose, ali i onaj neodoljivi romantični chic stil kakav su usavršile Parižanke.Rajf u kosi

Baš poput Brigite Bardot, vrpca oko glave u obliku rajfa jedan je od onih modnih dodataka koji žive vlastitu slavu. Dovoljno je raščešljati kosu, a maramu jednostavno preklopiti u nekoliko navrata kako bi oblikovali rajf po željenoj širini. Za frizure poput boba ili loba, izvucite vrhove kose prema van kako bi dodatno oblikovali lice, a na dugoj kosi dovoljno je razdijeliti ju po sredini. Maramu dodatno učvrstite ukosnicama na zatiljku, a odaberite maramu koja će najbolje odgovarati ostatku outfita i boji kose. Kako je u pitanju decentan look, sitniji uzorci u pastelnim i zemljanim tonovima najbolje će pristajati svijetlijoj kosi,dok zagasitiji tonovi na brinetama.

Marama na 'rokerski' način

Posljednji način rezerviran je za one s 'hrabrijim' modnim stilom. Baš poput kultnih rokera poput Axla Rosea kojeg su rado oponašale mnogobrojne dame, ali i muškarci tijekom devedesetih godina, vezanje marame preko cijele glave ultimativni je hit ovog proljeća i nadolazećeg ljeta. Prošle sezone kuća Gucci pokazala je kolekciju u kojoj su glavnu riječ nosile upravo marame vezane oko glave i ispod brade, a ukoliko se okušate i sami isprobati, nećete požaliti. Dovoljno je izabrati maramu pastelnih boja ili vibrantnog uzorka koju je potrebno presavinuti na polovicu kako bi formirala oblik trokuta. Sredinu marame prislonite uz liniju kose ili odmaknite jedan centimetar te zavežite. Uparite maramu s upečatljivim naušnicama ili izvucite dva tanka pramena s obje strane lica i nećete proći nezamijećeno.Model: Mia Matić
Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 18.05.2019. u 16:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p