KOSA

Pogreške zbog kojih se vaša kosa masti

Sjajna i podatna kosa samo je nekoliko koraka daleko!

Sigurni smo da ne postoji žena koja ne želi da njezina kosa izgleda sjajno, podatno i njegovano u svakom trenutku te da odiše određenom svježinom koja joj daje nevjerojatan šarm i lepršavost. Kada govorimo o njezi kose, ona se razlikuje i ovisi o tipu, no jeste li ikada primijetili kako vam se, usprkos njezi i vremenu koji posvećujete kosi, ona ipak masti?

Masno vlasište je definitivno pojava koju ne želimo, no radi se o jednoj od najraširenijih nuspojava kada govorimo o kosi. Razlozi koji dovode do pojave masnog vlasišta mogu biti različitog karaktera, pa tako ono može biti posljedica rijetkog pranja kose, korištenja pogrešnog šampona ili preagresivnih preparata za kosu, a može se javiti i kao posljedica pretjeranog konzumiranja masne hrane. Također, masna kosa može imati i zdravstvenu pozadinu te proizaći iz prekomjernog loja kojeg luče žlijezde lojnice. Ono s čime se problem masne kose rješava, najčešće je šampon, no niti on vam nije garancija da će ova neugodna pojava nestati, a ono pravo rješenje najčešće leži u promjeni nekoliko navika za koje smo sigurni da činite ili ste u dogledno činili.

Imate li masnu kosu, a želite svakodnevno nositi raspuštenu frizuru, zasigurno kosu perete svaki dan ili svaki drugi dan što je svakako previše. Što se kosa učestalije pere, to se ona više masti te vam niti jedan proizvod ne može akutno pomoći, već ćete doslovno kosu morati postupno odvikavati od preučestalog pranja. Optimalan broj pranja kose je dva puta tjedno i sve više od toga dugoročno nije dobro niti zdravo za vlasište. Također, preporučuje se da kosu perete mlakom vodom, ne vrućom zato što ona potiče lučenje masnoća te možete svega nekoliko sati nakon pranja biti krivc za dojam 'prljave' kose. Još jedna pogreška koja se često potkrada prilikom pranja kosa je nanošenje previše regeneratora. Ovaj proizvod se nanosi na vlasi te minimalno na tjeme, a sigurno smo da imate naviku započeti sa šamponiranjem upravo tjemena. Ono što trebate napraviti je nanijeti regenerator od sredine kose prema dnu te na taj način izbjeći nepotreban masni efekt.

@paolaalberdi

Prilikom izrade frizure, repa ili pundže, korištenje proizvoda za stiliziranje u vidu laka za kosu ili gela ponekad je neophodno, no nikako se ne bi trebalo koristiti na dnevnoj bazi. Preučestalo korištenje navedenih proizvoda osim masne kose, može prouzročiti i nastank prhuti ili alergijskih reakcija te imate li osjetljivo tjeme, prouzročiti zdravstvene probleme koji zahtjevaju posjet dermatologu. Imajte na umu da su takvi proizvodi izrazito agresivni i dugoročno štetni za kosu, pa ih zaista koristite samo u prilikama kada su najpotrebniji. Posljednja stavka tiče se aparata za kosu; pegli, figara i ostalih pomagala za stiliziranje, a ono što mnogi zanemaruju je njihova higijena i činjenica kako ih redoviti treba čistiti te održavati. Oni na sebi, kao i svi predmeti, zadržavaju prašinu i bakterije koje potom prenose na našu kosu, a neredovita higijena dovodi upravo do mašćenja vlasišta. Također preučestalo, odnosno svakodnevno korištenje pegle za kosu može biti jedan od uzroka masnog vlasišta te predlažemo da ovaj uređaj zamijeniti fenom za kosu te ju tako održavate ravnom, a peglu koristite samo u posebnim prilikama.

Objavljeno: 14.03.2019. u 00:01
Tagovi: kosa, masna kosa

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p