KOSA

Primijetili ste da vam kosa nakon godišnjeg odmora pojačano ispada? Evo koji su najčešći razlozi!

Pojava kroz koju gotovo svi mi prolazimo nakon povratka s odmora
Moramo priznati da nije niti malo ugodan osjećaj kada nakon pranja kose primijetimo u ruci bunt vlasi koje su iz nekog razloga ispale. Strah da ćemo u tren oka ostati u potpunosti ćelavi povećava se sa svakim pranjem, no riječ je o sasvim normalnoj pojavi kroz koju gotovo svatko od nas prolazi nakon povratka s odmora.

Pojačano ispadanje kose nakon godišnjeg odmora je zapravo vrlo česta pojava koju mogu potaknuti različiti faktori. Kao jedan od najčešćih razloga navodi se telogena faza, odnosno faza u kojoj kosa miruje prije nego što otpadne. Nakon perioda stresa ili promjena u rutini (kao što je odmor), više vlasi može prijeći u telogensku fazu, a kada se velik broj vlasi istovremeno nalazi u fazi otpadanja, posljedica bude upravo pojačano ispadanje kose. Nadalje, iako imamo dojam da se naše tijelo u potpunosti odmara, svaka promjena predstavlja stres za naše tijelo, a upravo on je poznati faktor koji izaziva povećano ispadanje kose

Također, ako provodite više vremena na suncu ili u različitim klimatskim uvjetima, kosa može biti izložena većem stresu zbog sunčeve svjetlosti, suhog zraka, slane vode, a zbog čega postaje krhka i sklona lomljenju. Ono što je važno jest nakon povratka u rutinu uvrstiti hranjive tretmane koji će osnažiti samu vlas kose, kao što su maske, ulja i serumi te obavezno koristiti zaštitu od topline ako stilizirate toplinskim uređajima samu kosu. Šišanje je još jedna od opcija na koju se najčešće odlučujemo nakon povratka s odmora, stoga je sada idealan period da se naručite kod svog frizera i pružite svojoj kosi svjež i zdrav izgled kako bi mogla neometeno rasti.

Foto: Instagram
Objavljeno: 24.08.2023. u 08:51

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p