KOSA

Štetimo li kosi više kada ju pustimo da se prirodno osuši?

Možda je ipak fen za kosu naš najbolji prijatelj!

Ovih dana ulaganje u vlastiti fizički izgled svedeno je na minimum, pa tako uspjehom doživljavamo skidanje iz svoje pidžame u svakodnevnu odjeću. Šminkanje je također palo u drugi plan, dok se svakodnevne skincare rutine koliko toliko još uvijek pridržavamo. Opušteni dani koji su pred nama doveli su nas do toga da neke svoje omiljene rutine stavimo u drugi plan, a u tu skupinu spada i feniranje jer zašto imati prekrasno stiliziranu kosu unutar svoja četiri zida?

Kosa skupljena u nespretni rep ili pak u messy punđu nešto je što se ovih dana može vidjeti na našim glavama. Ruku na srce, pranje kose ritual je kojem pridajemo puno pozornosti te za njega izdvajamo podosta vremena, pa smo tako donedavno birali dane u tjednu kada ćemo svoju kosu stilizirati da izgleda kao da smo izašli iz frizerskog salona. No, socijalnim distanciranjem naše tjedno planiranje pranja kose palo je u vodu, pa ju tako bez ikakve volje operemo kada za to dođe potreba.

Stavljanje omiljenih preparata za kosu te sušenje fenom nešto je što ovih dana preskačemo jer zašto bi se trudili oko izgleda kose kada već ne idemo nigdje? Također su mnogi ovaj period uzeli kao pauzu od svakodnevnog izlaganja kose visokoj temperaturi fena, s ciljem da se ona u potpunosti obnovi. S druge strane, najnovija istraživanja su pokazala da ostavljanje kose da se prirodno posuši i nije baš najbolja ideja te da ovakvo tretiranje može oštetiti kosu više od sušenja fenom. Razlog tomu je taj što koža može znatno oslabjeti ako je predugo mokra jer srednji sloj kose, koji je odgovoran za način na koji vlasi padaju, trpi dodatno opterećenje kada je kosa duže vremena mokra te može doći do dvostruko većeg opadanja kose.

 Također vlaga kao takva ubrzava pucanje vrhova jer je kosa tada lišena svojih prirodnih ulja koja su tu da ju štite od vanjskih utjecaja. Zato je najbolje kosu dobro posušiti ručnikom, nježnim pokretima kako ju ne biste oštetili te prije sušenja zaštititi primerom od topline, a zatim ju dobro posušiti fenom na udaljenosti od 15 cm.

Kérastase Aura Botanica Crème De Boucles Zaštita kose od topline

Moroccanoil Protect Perfect Defense Zaštita kose od topline

Macadamia Nourishing Repair Leave-In Protein sprej

Avon Advance Techniques Sprej za zaštitu od topline

Batiste Stylist Heat & Shine Zaštita kose od topline

John Frieda Frizz-Ease sprej za zaštitu od topline

Foto: Instagram, Kerastase, Moroccanoil, Macadamia, Avon, Batiste, John Frieda
Objavljeno: 09.08.2021. u 12:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p