KOŽA

Fotostarenje - što je to i zašto pogađa baš sve?

O najvećem protivniku lijepe i zategnute kože lica i tijela piše Kristina Mikulić
Odjednom se na našim kozmetičkim policama pojavilo rješenje za naizgled novi kvar - fotostarenje. Tko bi rekao da ova naša koža može biti izvor tolikih problema? Slučajno zaboravimo SPF pa nastane crvenilo ili hiperpigmentacijske mrlje, sutradan primijetimo da su i bore nekako dublje, a tekstura kože se pogoršava. Sve to, i još se moramo brinuti o nekom fotostarenju?

Najbolje bi bilo da krenemo s objašnjenjem glavne uloge. Fotostarenje je starenje kože koje je uzrokovano svjetlom. Ono obuhvaća sve simptome starenja kože, poput hiperpigmentacijskih mrlja, bora, narušene teksture, gubitka kolagena i elastičnosti pa time i pojave bora koje uzrok imaju u svjetlu. Svjetlo može biti iz raznih izvora, kao na primjer Sunčeva svjetlost (vidljivi i nevidljivi spektar), ali problem se u modernom svijetu pojavljuje s izvorom svjetla kojeg ne možemo izbjeći - plavo svjetlo. Ono koje emitiraju naši ekrani, navodno mogu uzrokovati fotostarenje: plavo svjetlo mobitela, laptopa i tableta, pred kojima smo mnogo češće nego što želimo sami sebi priznati. Vjerojatno su se neki od vas susreli s kremama protiv plavog zagađenja. Pitanje je koliko je plavo svjetlo zaista štetno odnosno koliko su nam takve kreme potrebne?Da, zaista smo mnogo više izloženi plavom svjetlu danas nego prije pojave smartphonea. No je li ta količina dovoljna da napravi trajna oštećenja? Kao odgovor na ovo pitanje, Michelle Wong, vlasnica bloga Lab Muffin Beauty Science, pojasnila je trenutna znanstvena istraživanja na ovu temu i zaključila da je plavo svjetlo koje emitira Sunce i dalje mnogo jačeg intenziteta nego naši uređaji kumulativno. Stoga, prema trenutnim znanstvenim saznanjima, nema potrebe paničariti oko utjecaja plavog svjetla naših ekrana. Ako i dalje postoji strah od plavog svjetla ekrana rješenje je vrlo jednostavno. Samo je potrebno prilagoditi intenzitet svjetline na njima. Sunce je i dalje glavni uzročnik fotostarenja i jači izvor plavog svjetla.Kako onda spriječiti fotostarenje? Ukoliko često nanosite SPF, brigu oko ovog problema već vodite, i naravno da je odgovor svakodnevno korištenje SPF-a sa zaštitnim faktorom 30 ili više. Ako malo razmislimo što sve sprječava, brzo shvatimo kako je SPF najbolja antiage krema. Da vas svejedno pitam - je l' vam se digao neki živac pri samom spominjanju riječi SPF? Upravo tome industrija mora doskočiti i rebrendirati stari problem novim pojmom, kako bismo imali želju i potrebu za sprječavanjem naizgled novog problema - fotostarenja.Možda se nekima od vas čini kako je pretjerivanje s SPFom novi trend, ali ako pitate Australce i Južnokorejce, njima je već desetljećima normalno da se SPF uvijek nanosi. Osobno nikad ne izlazim iz kuće bez njega još od osnovne škole, jer mi je koža toliko osjetljiva na sunce da sam redovito znala i zimi izgorjeti samo na putu do škole. Kad pronađete SPF kojeg volite, postane normalan dio rutine, poput pranja zubi.

Osim SPFa, sastojci za sprječavanje fotostarenja uključuju korištenja antioksidansa poput vitamina C i E, zelenog čaja ili resveratrola, jer su slobodni radikali nastali pod utjecajem UV zračenja, glavni uzrok problema koje rješavaju antioksidansi. Moramo naravno spomenuti i kemijske pilinge i/li retinol koji su tu kako bi se riješili pigmentacijskih mrlja, ali i popravili teksturu kože i vidljivost plićih bora.Prema svemu navedenom možete i sami zaključiti da proizvode za sprječavanje fotostarenja većina vas već koristi bez da je svjesna da postoji termin koji obuhvaća sve te probleme i sastojke kao rješenja. Koliko je onda bitno da znamo što je fotostarenje? Smatram da je bitno da shvatimo i dobre i loše utjecaje Sunčeve svjetlosti, vidljivog i ne vidljivog spektra. Pa prema tome kako sigurno uživati u sunčanom danu te čime se konkretno zaštititi od negativnih utjecaja kako bi koža ostala zdrava i dobro obavljala svoj posao zaštite organizma od vanjskih utjecaja.
Foto: Unsplash
Objavljeno: 27.10.2020. u 12:48

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p