KOŽA

Nikada nije prekasno za njegu kože: Donosimo jutarnji i večernji ritual njege lica za starije od 50

Rutina ne mora biti komplicirana
Osobe koje nemaju genetske predispozicije da im je koža nezahtjevna i njegovana sama po sebi, vrlo vjerojatno su se nekada našli u situaciji da ne znaju kako svojoj koži pružiti ono što joj treba. Kožu lica i tijela potrebno je njegovati kroz sve periode života, od rane dječje dobi pa sve do zrelih godina kada ona možda treba i najkompleksniju njegu. Uz zdrav način života, unos vode i prehranu, veliku ulogu u održavanju njegovanog izgleda ima i kozmetika koja se koristi. 

Kako niti jedna koža nije ista, postoji niz problema s kojima se susreću ljudi u zrelijim godinama, poput hiperpigmentacija, suhoće, bora, ali čak i s aknama u odrasloj dobi koje nažalost nisu nestale s pubertetom. Zato je važno odabrati proizvode koji najbolje djeluju na određenu problematiku, no bitno je obratiti pozornost na to koji se proizvodi kombiniraju i kojim redoslijedom. Na taj način se može izbjeći "poništavanje" proizvoda ili pak neke neželjene reakcije.
@aylennpark Here are some tips we can all take away from my 50 year old mom🥰 #beauty #skin #skincare #antiaging #skincaretips #beautytips #korean ♬ original sound - Aylen Park
 
Jutarnja rutina njege kože lica 
 
Nekim tipovima koža ujutro će odgovarati čišćenje lica s gelom, mlijekom ili kremastim čistačem, a neke kože preferirat će samo umivanje vodom (što ujedno sprječava isušivanje kože). Nakon toga, za osobe koje se bore s hiperpigmentacijama pogodno je da koriste vitamin C. On može biti u formi seruma, kao zaseban korak ili u kremi. Nakon njega nanosi se krema za hidrataciju, a potom krema sa zaštitnim faktorom kako bi se spriječile posljedice sunčeva zračenja. Oni kojima treba dodatna hidratacija, mogu između seruma s vitaminom C i kreme dodati hidratantni serum. Opcionalno, prije korištenja SPF-a može nanijeti krema za okoloočno područje kako bi se smanjila vidljivost podočnjaka. 

 

L'Adria Nourishing čistač, Olival vitaminski serum

Bioderma Sensibio Defensive Rich, Cosrx Aloe Soothing Sun Cream SPF 50+

 

Večernja rutina njege kože lica
 
Tijekom noći, koža provodi svoj proces oporavka, a rutina njege lica navečer nešto je kompleksnija nego ujutro. Za otklanjanje zaštitnog faktora ili šminke, preporučuje se metoda duplog čišćenja o kojoj smo pisali ovdje. Nakon čišćenja slijede proizvodi s aktivnim sastojcima poput kiselina ili retinoida koji će tijekom noći odraditi svoj posao. Takvi proizvodi odabiru se prema tipu kože, primjerice neki retinoidi ili kiseline bolje djeluju na akne, a neki na bore ili hiperpigmentacije. Također, najčešće se njihovo korištenje preporučuje na suho lice i ne u istom danu kako bi se spriječile potencijalne iritacije kože. Jedan od trikova za sprječavanje iritacija prilikom korištenja retinoida je da se on stavlja na lice u posljednjem koraku, nakon svih seruma i krema. Serumi za hidrataciju i obnovu lica su dobrodošli, a nakon njih u posljednjem koraku koristi se hidratantna ili njegujuća krema za lice. Osobe suhe kože možda će htjeti "zaključati" hidrataciju nekom vrstom ulja ili proizvodom poput Vazelina ili Aquaphora. 

 

SKIN1004 Centella Cleansing Oil, The Ordinary Glucoside Foaming Cleanser

Caudalie Vinosource-Hydra serum, La Roche Posay Nutric Intense Riche

Geek and Gorgeous A-Game 5, L'Oréal Paris Revitalift 5% Pure Glycolic Acid
 
U konačnici, bitno je ne pretjerivati s čestom upotrebom aktivnih sastojka poput retinoida i eksfolirajućih kiselina u rutini njege kože. Nekim kožama odgovarat će povremeno korištenje, a neke kože moći će podnijeti i češću upotrebu aktivnica. Upravo zato bitno je osluškivati potrebe svoje kože, a ne se slijepo voditi svim trendovima. 

Foto: Instagram, TikTok, L'Adria, Olival, Bioderma, Cosrx, SKIN1004, The Ordinary, Caudalie, La Roche Posay, Geek and Gorgeous, L'Oréal Paris

Objavljeno: 05.02.2024. u 12:25

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p