KOŽA

Kako hrana koju jedemo utječe na izgled naše kože?

Njega kože zapravo je puno više od rituala uljepšavanja!
Kada je njega kože u pitanju, nema toga što nismo spremni napraviti za njezin zdrav izgled. Pravi dokaz toga su pretrpane kozmetičke police proizvodima koji bi iz naše kože trebali izvući maksimum, no nerijetko željeni rezultati izostaju. Osim što je važno obratiti pažnju na kvalitetu proizvoda koje u njezi koristimo, također je neophodno voditi računa i o jednoj stavki koju svakodnevno prakticiramo, ali nekako smetemo s uma njezinu važnost i utjecaj na sam izgled kože...

Riječ je naravno o prehrani, a o kojoj najčešće raspravljamo u kontekstu mršavljenja i unaprjeđivanja vlastitog zdravlja, a zapravo smo vrlo malo svjesni njezinog utjecaja na sam izgled kože. Odgovor na pitanje kako hrana koju jedemo utječe na izgled naše kože potražili smo kod magistrice nutricionizma Nite Šarić, a koja nam je u nastavku detaljno objasnila kako unaprjeđenjem svakodnevnih navika možemo poboljšati izgled same kože!

"Njega i zdravlje kože, našeg najvećeg organa, izuzetno je važno jer su funkcije kože brojne. Ona štiti naše unutarnje organe od mehaničkih oštećenja, predstavlja prvu liniju obrane od raznih mikroorganizma, kemijskih tvari i UV zračenja, pomaže u regulaciji tjelesne temperature, u njoj se odvija sinteza vitamina D i uz pomoć nje osjetimo svijet oko sebe. Iako naši geni dijelom određuju kakva će biti naša koža i hoćemo li imati određene kožne probleme, dobra je vijest da možemo učiniti mnogo toga kako bi doprinijeli njenom zdravlju i dobrom izgledu. Pozitivne utjecaje na kožu imaju tjelesna aktivnost, relaksacija, osiguravanje dovoljne količine sna te pravilna prehrana."

"Znanost svakim danom potvrđuje važnost pravilne prehrane za zdravlje organizma pa tako i kože. No, važno je naglasiti da je pravilna prehrana ona prehrana koja ne isključuje niti jednu namirnicu ili skupinu namirnica, odnosno karakteriziraju je ravnoteža, umjerenost i raznolikost. Kada prehranom unosimo raznolike namirnice u količinama koje zadovoljavaju naše potrebe, tada unosimo sve nutrijente koji su nam važni za zdravlje i normalno održavanje svih funkcija kože. Samo jedna namirnica ili samo jedna skupina namirnica tijelu ne može osigurati sve što mu je potrebno! Nutrijenti koji su posebno važni za kožu su: vitamini A, E, D, C, riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6), minerali cink i selen te omega-3 masne kiseline. Prehrana koja uključuje šaroliko povrće i voće, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke, cjelovite žitarice, mliječne proizvode, ribu (osobito plavu) i meso zadovoljit će unos navedenih nutrijenata."


"S obzirom na to da pravilna prehrana ne isključuje niti jednu skupinu namirnica to znači da je sasvim u redu pojesti neki omiljeni slatkiš. Zanimljiva informacija za ljubitelje čokolade jest da za sada ne postoje čvrsti dokazi da čokolada uzrokuje akne te je potrebno provesti dodatna, kvalitetna istraživanja kako bi se utvrdila eventualna povezanost. Povezanost između akni i mliječnih proizvoda ipak je malo složenija. Naime, većina studija otkrila je kako unos jogurta, sira i sladoleda nije značajno utjecao na rizik od pojave akni, dok je uočena povezanost s konzumacijom mlijeka. Ipak, zbog neusklađenosti rezultata među različitim studijama, tema povezanosti unosa mliječnih proizvoda i akni ostaje neriješeno pitanje i cilj budućih istraživanja. Međutim, kao i u svemu, važna je umjerenost u konzumaciji bilo koje namirnice. Jednako tako svi smo individue i nećemo isto reagirati, ali ako primijetite da vam se nakon određene namirnice konstantno događaju promjene na koži ili smatrate da je to posljedica nepravilne prehrane, svakako se savjetujte s nutricionistom kako biste zajedno pronašli rješenje."

"Između ostalog ne smijemo zaboraviti i na unos tekućine jer da bi koža bila zdrava potrebna joj je dobra hidracija kroz dan. Preporuka za unos tekućine, prema preporukama Europske agencije za sigurnost hrane, je 2,5 L za muškarce i 2 L za žene, što uključuju vodu iz svih vrsta napitaka te vodu iz hrane (juhe, mlijeko, voće i povrće). Također, kada je u pitanju alkohol budite oprezni jer previše alkohola može isušiti kožu i doprinijeti njenom oštećenju."

Nadalje, uzimajući u obzir smjernice mag.nutr. Nite Šarić, vrlo je važno obratiti pažnju i na kvalitetu samih proizvoda koje u njezi koristimo. Kao što je ranije navedeno, koža je naš najveći organ te kao takav zaslužuje svu pažnju i njegu i to ne samo usredotočenu na područje lica, već i cijelog tijela. Ovom filozofijom vodi se i omiljeni brend Love Beauty & Planet, a u čijoj ponudi se mogu pronaći razni skincare proizvodi za njegu cijelog tijela. Riječ je o proizvodima koji su posebni zahvaljujući svojoj veganskoj formuli bez parabena, izrađeni od 100 % reciklirane plastike, pa tako u njima nećete uživati samo vi, već i okoliš. Također, njihova formula sastavljena je od prirodnih sastojaka iz organskih biljaka, a zbog čega na koži ostavljaju neodoljiv miris koji zadržava svježinu tijekom cijelog dana.

Pravi primjer jednog takvog proizvoda spomenutog brenda je Love Beauty & Planet Delicious Glow hidratantno mlijeko za tijelo koje njeguje kožu u svim njezinim slojevima, brzo se upija i zadržava optimalnu razinu hidratacije, a što je posebno važno u toplim mjesecima pred nama. S druge strane, osim što će razmaziti vašu kožu, jednako tako će razmaziti i vaša osjetila jer miris ovog losiona opasno konkurira omiljenim parfemima. Nadalje, ovaj losion možete pronaći u nekoliko različitih mirisnih varijanti, kao što je losion baziran na dragocjenom muru muru maslacu i ekstraktu ruže te u zanimljivoj kombinaciji shea maslaca i ulja sandalovine. Oba proizvoda su vrlo nježna prema koži te ju ostavljaju baršunastom mekom i glatkom nakon korištenja.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je njega kože zapravo vrlo široki pojam koji uključuje različite segmente naše svakodnevice, ali uz promjenu nekih dosadašnjih navika i kvalitetne proizvode u rutini, vrlo lako možemo svojoj koži pružiti njegu kakvu zaista i zaslužuje!

Love Beauty & Planet Delicious Glow losion za tijelo

Love Beauty and Planet Shea Velvet losion za tijelo

Foto: Instagram
Objavljeno: 20.06.2021. u 14:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p