KOŽA

Kako je Gwyneth Paltrow krivo nanesenim SPF-om postala najveći izdajnik interneta

Ima li mjesta nepromišljenosti kad ste poznati i slavni? I zašto još uvijek mislimo da je SPF izmišljotina?

Voljeti sebe i svoje bore. Pitam se je li dopušteno uvijek ili samo na Dan žena? Svega par tjedana nakon Dana žena, Vogue je na svom YouTube kanalu objavio video jutarnje rutine glumice Gwyneth Paltrow. Zaista ne zvuči jako kontroverzno, zar ne? Pa ipak, internet se od te objave užario brže nego SPF-om nezaštićena koža u podne.

Ako još uvijek ne znate o čemu ja to pričam, scenarij ide ovako: Gwyneth Paltrow približava se kraju svoje jutarnje rutine njege kože. Podiže ponosno svoj mineralni SPF s kratkim (netočnim) uvodom o štetnosti organskih UV filtera.

Vjerujem da su mnogi dermatolozi kao i ljubitelji znanstveno utemeljenih informacija, već na taj kadar skočili. Ipak, Vogue nije znanstveni edukator već modno-lifestyle usmjerena platforma stoga možemo zanemariti i nastaviti s gledanjem. Potom Gwyneth Paltrow pokazuje kako nanosi svoju kremu sa zaštitnim faktorom samo na nos i vrhove obraza - baš kao što se nanosi higlighter (čitaj: pretpostavljam 10 puta manju količinu od preporučene).

U ta tri SPF poteza skinstagram zajednica je eksplodirala.

Jedni su s razlogom upozorili na netočne činjenice koje je Gwyneth Paltrow iznijela u videu i pozvali Vogue na veću društvenu odgovornost kod promoviranja sadržaja koji zaista može naštetiti koži gledatelja. Drugi su pohvalno pokazali kako se pravilno nanosi SPF te koja je ispravna količina. Treći su, pak, potpuno neprimjereno nastojali rastrgnuti lik i djelo glumice, pretežito vulgarno komentirajući njezinu inteligenciju i ostarjeli izgled kojeg sigurno može zahvaliti nenošenju zaštitnog faktora. No, što ako žena zaista voli svoje bore?

Možda nekima i dalje nije jasno zašto bi itko dramatizirao oko kreme. Ovdje ipak nije riječ o bilo kakvoj kremi. Krema sa zaštitnim faktorom je jedini kozmetički proizvod koji zaista može pomoći s prevencijom raka kože, jednog od najgorih za liječenje zbog česte kasne detekcije stoga i brzine metastaziranja (prema HLPR). Iz navedenih razloga, pozivanje na nenošenje SPF-ova dovodi osobe koja poslušaju taj savjet u stvarnu opasnost. Mnogi su s pravom prozvali kako je neodgovorno od Voguea da promovira takve lifestyle savjete kao izbor koji nema posljedica


Osobno, potpuno mi je razumljiva burna reakcija skincare zajednice, no oko izvedbe te reakcije se ne mogu nikako složiti. Iako je edukacija zajednice primarni cilj, poslužena u sendviču uvreda i izrugivanja sigurno neće nikad doprijeti do osobe koju bi bilo poželjno educirati. Također, potiče se kultura nepogrešivosti koja je iznimno opasna. Stvarajući uvjete u kojima činiti greške postaje jedan potpuno amoralan čin i jedan od najvećih grijeha internet kulture lako posluži kao opravdanje za mnogo gora ponašanja. Kao zaslužena kazna stvara racionalno opravdanje za cyber bullying pod krinkom edukacije.

Valjda vam je sad već jasno kako se želim odmaknuti od Gwyneth Paltrow kao glavnog aktera te napraviti od cijele ove situacije primjer i poziv na druželjubivu edukaciju, konstruktivnu kritiku, ponekad primjerenu šalu na svoj račun, ali i pravo na pogreške. Ipak glavnu poruku koji ipak želim da sa sobom ponese svaki čitatelj ovog članka; nanesi SPF ujutro, koža će ti biti zahvalna.
Foto: Youtube, Instagram
Objavljeno: 10.04.2021. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p