KOŽA

Kako najučinkovitije pripremiti kožu za nadolazeće ljetne mjesece?

O pravilnoj pripremi kože porazgovarali smo s Jelenom Batić, vlasnicom DermaCare centra!

Baš kao što svake sezone radimo promjene u ormaru i modne komade prilagođavamo vremenskim uvjetima, s jednakom bismo pažnjom trebali presložiti i svoju kozmetičku torbicu. Donedavno naša je koža bila skrivena ispod toplih komada, a sada je izložena pogledima, ali i vanjskim utjecajima koji itekako mogu ostaviti štetne posljedice. Kako prilagoditi skincare i make up rutinu nadolazećim danima te s kojim se navikama u njezi moramo pozdraviti, otkrijte u nastavku.

Kad određujemo koji je način njege najprikladniji za nas, uglavnom se oslanjamo na vlastito iskustvo i znanja stečena metodom pokušaja i pogrešaka. No, u pripremi kože za izlaganje sunčevim zrakama ne smije biti mjesta pogreškama jer mogu nanijeti nepopravljivu štetu. Zato je dobro osloniti se na preporuke osobe koja je u beauty svijetu autoritet. Jelena Batić po zanimanju je profesorica biologije i kemije, vlasnica je centra DermaCare te dugi niz godina zastupnica vrhunskih kozmetičkih brendova Dermalogice i jane iredale, stoga smo savjete o pravilnoj pripremi kože za ljetne mjesece odlučili potražiti na pravoj adresi!

Jelena Batić

Koji je najbolji način pripreme kože za nadolazeće ljetne mjesece?

Nažalost, mnogi od nas debelo zakasne s pripremama kože za ljeto. Jedna od zamki je činjenica da je veći dio tijela skriven odjećom i nije izložen UV zrakama. No ne smijemo zaboraviti da sintetičke tkanine koje nosimo mogu uzrokovati akne, koža ne diše, suha je i peruta se. Ključni tretman svakako je piling – sjetimo se samo hulahupki koje se pri skidanju „praše“ od mrtvih stanica. Eksfolijacijom se potiče stanična obnova, zdrave stanice dolaze na površinu, pa jača i zaštitna funkcija kože. Nakon svakog pilinga i tuširanja trebalo bi nanositi hidratantne kreme, kojima se mogu dodati i hranjiva ulja. Za lice vrijedi isto: tjedni piling i maska, pojačana hidratacija i nadasve jačanje dermalne barijerne, posebno kod onih koji su skloni crvenilu i hiperpigmentaciji.

Razdoblje izolacije kod većine je potaknulo divljanje kortizola, koji svoju razornu moć manifestira i na koži. Taj hormon stresa, naime, potiče upalne procese i oštećenje hidrolipidne barijere, što mi vidimo kao suhoću, zatezanje, fine linije. Kad smo prije dva mjeseca na našoj web stranici pokrenuli online savjetovanje, najviše upita bilo je upravo o dehidraciji. Uz kvalitetnu njegu izvana, balans organizma iznutra (putem dodataka prehrani) najbolja je priprema. Primjerenom suplementacijom izbjeći ćemo štetne posljedice izlaganja sunčevu svjetlu i dulje zadržati preplanuli ten. Naš proizvod heroj SkinCare Ultimate donosi kombinaciju odabranih sastojaka koji će nahraniti i najdublje slojeve kože i preporoditi je u manje od mjesec dana.

Skincare Ultimate

U dnevnoj dozi je pet suplemenata: s vitaminima A i D, s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, s biljnim kompleksom u kojem je čak sedam antioksidansa, s biotinom i astaksantinom te s koenzimom Q10 i ekstraktom borove kore. Skin Youth Biomme je pak sjajan probiotik koji kožu priprema za sunce: osigurava ravnomjerno tamnjenje i štiti je od opeklina.

Skin Youth Biomme

Što je, uz proizvode s SPF-om, neizostavno u skincare rutini?

O SPF-u treba razmišljati cijele godine. Ono što preferiram, i rado preporučujem, jesu proizvodi s mineralnom zaštitom koja je po mom mišljenju zdravija, pogotovo za osjetljivu kožu. Vodeći kozmetički brendovi do savršenstva su razvili formule koje su odavno prestale biti 3u1. Sada su one all in one. Sjajno je što možemo odabrati proizvod koji hidratizira, hrani, umiruje kožu i usto sadrži UV filtre. Takav je i posljednji novitet iz Dermalogice Invisible Physical Defense SPF 30. Ova dnevna krema pruža nevidljivu fizičku, odnosno mineralnu zaštitu, bez neželjenog bijelog traga. Riječ je o tehnologiji disperzije mikroniziranih zaštitnih čestica u pravilnom, tankom sloju. Time se izbjegla nanotehnologija koja i nije baš na dobrome glasu.

Invisible Physical Defense SPF 30

 Koliko god su proizvodi sa SPF-om multifunkcionalni, u ljetnim mjesecima treba pojačati hidrataciju, koristiti preparate s jakom antioksidativnom zaštitom te one koji smiruju kožu.

Ako ipak dođe do oštećenja kože zbog izlaganja suncu, koje su nam opcije, kako 'popraviti' štetu?

Dermalogica propagira zaštitu kože 365 dana u godini i pritom govori o zaštiti od svjetla, a ne od sunca. S razlogom, jer šteta nastaje pri svakom izlaganju UV zrakama, a ne samo izležavanjem na plaži. To prekasno osvijestimo, tek kad vidimo posljedice. Ruku na srce, tko od nas ne pretjera, svjesno ili nesvjesno. Znamo da se oštećenja zbrajaju, poput kamata u banci. Stoga moramo pametno odvagnuti koliko i kada ćemo mu se izložiti iako nam život znači.

View this post on Instagram

A post shared by dermalogica (@dermalogica) on Kad je riječ o popravljanju štete, većinom mislimo na vidljive manifestacije poput crvenila, zatezanja opeklina, hiperpigmentacija. No to je samo vrh ledene sante. Koži treba pomoći iznutra (suplementima, hranom bogatom antioksidansima i omega kiselinama, povećanim unosom tekućine), ali i sastojcima koji smiruju i zacjeljuju, djeluju protiv štetnih radikala, potiču sintezu kolagena i elastina, posvjetljuju, reguliraju pigmentaciju. Zašto su topički pripravci nužni? Jer je koža posljednji organ koji će dobiti svoju dozu nutrijenata unesenih oralno. I učestaliji pilinzi u ovoj situaciji su važni jer uklanjaju oštećene stanice i potiču obnovu. Sveti gral za usporeno starenje je – prevencija.

Kad je riječ o popravljanju štete, većinom mislimo na vidljive manifestacije poput crvenila, zatezanja kože, opeklina, hiperpigmentacija. No to je samo vrh ledene sante. Koži treba pomoći iznutra (suplementima, hranom bogatom antioksidansima i omega kiselinama, povećanim unosom tekućine), ali i sastojcima koji smiruju i potiču zacjeljivanje, djeluju protiv štetnih radikala, stimuliraju sintezu kolagena i elastina, posvjetljuju, reguliraju pigmentaciju. Zašto su topički pripravci nužni? Jer je koža posljednji organ koji će dobiti svoju dozu nutrijenata unesenih putem hrane ili suplemenata. I i redoviti su pilinzi u ovoj situaciji su važni jer uklanjaju oštećene stanice i potiču obnovu. Sveti gral usporenog starenja je – prevencija.

Kad je make up u pitanju, kako rutinu prilagoditi visokim temperaturama? Postoje li proizvodi kojih bismo se ipak trebali odreći?

Ljeto je velik izazov za sve koji se ne žele odreći cjelodnevnog make upa. Tu ponajprije mislim na konvencionalnu šminku koja sadrži parafin, mineralna ulja, umjetne boje i mirise. S njom ćemo se lako naći u začaranome krugu jer će u kombinaciji s pojačanim sebumom i znojem pogoršati stanje kože. Logična reakcija je kamuflaža, i to u debelom sloju, a rezultat očekivan – akne. Moja topla preporuka je čisti mineralni puder koji ne zatvara pore a prikriva nedostatke i štiti od UV zraka. Pionir takvog make upa je jane iredale koji ponosno nosi epitet skincare.

jane iredale Powder Me SPF® Dry Sunscreen

Pod njim koža diše, a suhe formule u kamenu i prahu su i vodootporne, pa će izdržati vrućinu i brisanje znoja s lica. Cinkov oksid, koji je glavni mineral i ujedno UV zaštita, umiruje kožu i potiče zacjeljivanje. Za sportske entuzijaste na otvorenome brend jane iredale nudi PowderMe SPF 30, varijantu pudera idealnog za ljetne dane. S ovim transparentnim puderom u prahu mislili smo i na muškarce. Spužvastim aplikatorom nanosi se u par poteza; za obrijane i bez kose, ne vidi se, a tu je!

Mnogi zaziru od uvrštavanja ulja u skincare rutinu, pogotovo u ljetnim mjesecima. Je li to opravdano?

S uljima u kozmetičkim proizvodima treba biti oprezan. Više nam se ne bi smjele potkrasti formule koje su dokazano komedogene - one na bazi parafina, mineralnih ulja odnosno derivata nafte. Ti proizvodi na koži stvaraju neprobojan film te je samo prividno hrane i štite, a zapravo potiču dehidraciju. Najbolji su primjer balzami za usne čiji nas sastav tjera da ih stalno nanosimo. Treba birati ulja koja su kompatibilna s onima u našoj koži (poput voska, skvalana, omega masnih kiselina), a to znači da ih koža dobro prihvaća. Poželjno ih je nanositi navečer, kad je stanična obnova najintenzivnija. Ljeti bi trebalo izbjegavati ulja za dnevnu njegu koja su fotoosjetljiva i fototoksična.

Ljeti je koža dodatno opterećena bilo da je riječ o pojačanom znojenju, lučenju sebuma, teškim formulama sa zaštitnim faktorom. S ponosom moram istaknuti da je Dermalogica još prije 30 godina osmislila dvostruko čišćenje, ritual koji uključuje univerzalni čistač na bazi ulja, Precleanse, i drugi čistač prilagođen stanju kože. Uljna formula je lipofilna, a s dodatkom vode postaje hidrofilna. U prvom koraku ulje otapa sve što je topivo u ulju (ono najtvrdokornije) ne remeteći pH kože, a dodavanjem vode otapaju se nečistoće topive u vodi. Drago mi je što je to u posljednje vrijeme trend i što se kultura „umivanja“ mijenja. Micelarne su otopine možda spas u trenucima žurbe i lijenosti, ali i čest uzrok dehidracije – jer otapaju gradivne lipide i narušavaju barijeru kože. Trebalo nam je vremena da naučimo svoje klijente kako je čišćenje lica ključni korak njege i da jedan čistač nije dovoljan. Stoga od ulja ne treba zazirati, dapače, nužna su i korisna ako ih pravilno odaberemo i upotrebljavamo.

Foto: Instagram, jane iredale, Dermalogica
Objavljeno: 20.05.2020. u 13:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p