KOŽA

Mogu li luksuzni beauty brendovi i dalje konkurirati popularnim drogerijskim proizvodima?

Kako high end beauty brendovi opravdaju svoju paprenu cijenu?

Prije nekoliko tjedana odjeknula je vijest o dolasku popularnih CeraVe proizvoda na domaće tržište, pa tako nije trebalo dugo vremena, a da postane poprilično veliki izazov staviti željene proizvode u košaricu jer su gotovo pa cijelo vrijeme rasprodani. Iako ovaj brend postoji još od 2005. godine, unazad godinu dana o njemu se jednostavno ne prestaje pričati, a sve zahvaljujući TikToku na kojem je ovaj brend doživio pravi hype. No, CeraVe nije jedini beauty brend kojeg je ova društvena mreža proslavila, a popis drogerijskih brendova koji obaraju rekorde u prodaji svakim danom postaje sve duži i duži!

Iako smo ga možda na prvu doživljavali poprilično posprdno i podcjenjujuće, danas TikTok, osim što ga možemo pronaći na gotovo svakom uređaju, uvelike diktira beauty trendove, ali i situaciju na samom tržištu. I dok Instagram i dalje ostaje prije svega vizualna platforma pa tako naši profili izgledaj poput kakvog kataloga, TikTok sve češće postaje mjesto na kojem zaista možete pustiti mašti na volju te biti autentični, iskreni i realni. Upravo zato što na ovoj društvenoj mreži nikoga nije briga hoće li im izgled pojedinog kozmetičkog proizvoda 'uništiti' feed, brojni drogerijski proizvodi doživjeli su pravi pravcati procvat. Pomalo zasićeni namještenih Instagram fotografija i skincare rutina u kojima glavnu riječ imaju samo estetski privlačni kozmetički proizvodi, TikTok se postavio kao zajednica u kojoj se otvoreno priča o proizvodima, a o kojma se donedavno šaputalo ispod radara.


Kao što sam ranije spomenula, brend CeraVe postoji na tržištu gotovo 16 godina te je oduvijek bilježio sjajne rezultate u prodaji zbog čega i nosi status kultnog proizvoda za njegu, no neprivlačan dizajn koji se ne uklapa u vizualni identitet Instagrama jedan je od razloga zašto je ovaj brend tek sada doživio pravi hype. Također, brojni drugi drogerijski brendovi su tek nedavno dobili pažnju kakvu zapravo zaslužuju, a sve zahvaljujući publici koja postaje sve više svjesna kako vizualna atraktivnost proizvoda nema nikakve veze s njegovom funkcionalnošću. Nove generacije ne zanima kako izgleda kutija proizvoda, drže li u svojim rukama baršunasti ili pozlaćeni poklopac, niti koliko veliki celebrity se nalazi u samoj kampanji brenda. Jedino što je zapravo važno su sastojci i formulacije proizvoda.

Promišljanje o sastojcima trend je koji je sve prisutniji u beauty svijetu, a svoj vrhunac doživio je zapravo dolaskom pandemije. Kako smo na make up rutinu nakratko stavili pauzu i u potpunosti se posvetili njezi kože, također smo po prvi put dobili pregršt vremena u kojem zaista možemo razmišljati što i kako koristimo. Osim što su naše rutine postale duže i složenije, također imamo vremena i istražiti sastojke koji se nalaze u samim proizvodima i zapravo dobro procijeniti želimo li taj proizvod i dalje koristiti ili ćemo se u baciti u potragu za nekim novim. Cijeli posao nam uvelike olakšavaju silne aplikacije koje u svega nekoliko klikova mogu izlistati čitav niz toksičnih sastojaka te nas zauvijek posvađati s pojedinim brendom, ali i brojne zatvorene Facebook grupe i platforme poput TikToka koje se sve češće smatraju mjestima na kojima možemo dobiti iskrenu preporuku.

Porast svjesnosti o sastojcima koji se nalaze u proizvodu te njihovo međusobno uspoređivanje dovelo je i do saznanja da nerijetko luksuzni brendovi svoje proizvode temelje na istim formulacijama koje možemo pronaći i u onim drogerijskim pa ne možemo, a da se ne zapitamo, što točno onda plaćamo kada kupujemo luksuzni skincare proizvod? High end beauty proizvodi sve teže mogu konkurirati popularnim drogerijskim bestsellerima kao što su CeraVe i The Ordinary, ponajviše zato što spomenuti brendovi u prvi plan stavljaju funkcionalnost svojih sastojaka, a ne priču samog brenda. Ako izuzmemo nešto ljepši dizajn proizvoda, gotovo pa nema ničega luksuznog u serumu čiju identičnu inačicu možemo pronaći u drogerijskoj ponudi i to po značajno povoljnijoj cijeni. Činjenica jest da svaka roba ima svog kupca, pa će tako nekima možda biti važnije kupnjom pojedinog proizvoda dobiti i određeni socijalni status, što nerijetko luksuzni brendovi i pružaju, no što još osim toga brendovi najvišeg ranga mogu ponuditi svojim kupcima?

Kako bi ih zadržali, a slobodno možemo reći i vratili, proizvodi ipak trebaju biti nešto inovativniji, sastojci u potpunosti novi i neviđeni te plasirati nešto čemu se u drogeriji jednostavno ne može pronaći zamjena. Ako već plaćamo neki proizvod po paprenoj cijeni, onda očekujemo šok i nevjericu kada ga otvorimo, a ne lijepo upakiranu već ispričanu priču. Primjerice, pozlaćene žličice kojima se nanosi neka luksuzna krema, nešto je što nudi jedno posve novo iskustvo njege, ali i osjećaj kao da nas je netko razmazio i da pripadamo jednom sasvim drugom, VIP skincare rangu. Beauty svijet svakim danom je sve zasićeniji te će pojedini brendovi trebati ponuditi jedno sasvim novo, neviđeno iskustvo njege kako bi opravdali svoju cijenu, bilo da je u pitanju njegovo nanošenje ili neki novi i neotkriveni sastojak, kao i promijeniti načine na koje dolaze do svoje publike te odustati od zvučnih imena kojima više baš nitko ne vjeruje. Tek tada će se ponovno moći govoriti o zdravoj konkurenciji na tržištu, a u kojem zaista ima mjesta za baš sve!

Foto: Instagram
Objavljeno: 16.03.2021. u 09:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p