KOŽA

Novi viralni sastojak u kozmetici za akne: Stručnjaci objašnjavaju sve o sumporu

Saznajte kako djeluje 
Jedan od najčešćih kožnih problema su nepravilnosti na koži, poput prištića. Borba s aknama može biti vrlo iscrpljujuća te se može činiti kao beskrajno traganje za proizvodom koji će napokon napraviti razliku. Kozmetička industrija konstantno napreduje i razvija se kako bi stvorila što efektivnije proizvode za ljude s ovim problemom. Ujedno, dermatolozi i “skinfluenceri” na internetu često stvaraju sadržaj na tu temu, dijeleći svoje trikove, savjete ili preporuke za proizvode koje su isprobali.

Neki od popularnih sastojaka za smanjenje prištića su salicilna kiselina, retinoidi i niacinamid koji su beauty entuzijastima dobro poznati. O njima postoji mnoštvo objava na društvenim mrežama od strane dermatologa, beauty influencera i čak običnih ljudi koji dijele svoja iskustva s ostalim korisnicima. Sve češća su pojava ujedno su i dermatolozi influenceri, posebice iz SAD-a, koji dijele svoje znanje na društvenim mrežama te tako educiraju javnost o kožnim problemima i njezi kože. 
@shereeneidriss The most underrated ingredient for oily skin: Sulfur! #sulfur #clearpores #pores #blackheads #blackheadremoval #oilyskin #oilyskincare #dermatologist #shereeneidriss #dridriss @ShereeneIdriss ♬ original sound - ShereeneIdriss

Do sada manje popularan sastojak u kozmetičkim proizvodima za prištiće i akne je sumpor, o njemu se nije govorilo toliko često, a nedavno su ga počele spominjati američke dermatologice Shereen Idriss i Sam Ellis. Idriss u svom videu tvrdi da je to najpodcjenjeniji sastojak za masnu kožu sklonu nepravilnostima. Također tvrdi da sumpor djeluje antibakterijski, regulira sebum, smanjuje upale i nakupljanje nečistoća u porama.


Zanimalo nas je jesu li ove tvrdnje s društvenih mreža o sumporu stvarno točne, stoga smo provjerili s doktoricom Snježanom Kramarić, specijalisticom dermatovenerologije iz poliklinike Bagatin te s doktoricom Ivanom Prkačin iz poliklinike Milojević. 

Kakvo je djelovanje sumpora kao sastojka u kozmetici na kožu s aknama?
 
Dr. Snježana Kramarić: Sumpor je sastojak u kozmetičkim pripravcima zbog svog protuupalnog i antibakterijskog, kao i blago keratoličkog djelovanja. Blago isušuje kožu, što je poželjno u većine pacijenata koji imaju akne.
Koristi se u dermatokozmetici za akne, najčešće je sastojak u gelovima za pranje kože, maskama za kožu sklonu aknama ili u „spot“ pripravcima koji se nanose na upalne promjene. Koncentracija sumpora u tim pripravcima je između 3 % i 10%.

Dr. Ivana Prkačin: Sumpor je popularan sastojak proizvoda za njegu kože, posebice onih namijenjenih liječenju akni. Može ga se pronaći u različitim maskama i čistačima za lice, a zbog svojih svojstava povoljno djeluje kod kože sklonoj aknama. Sumpor ima mogućnost reguliranja proizvodnje sebuma, čime spriječava začepljivanje pora koje prethodi nastanku akni. Njegova prirodna antibakterijska svojstva mogu pripomoći u zaustavljanju razmnožavanja bakterija Cutibacterium acnes koje doprinose formiranju akni. Nadalje, iznimno protuupalno i blago keratolitičko djelovanje sumpora pogoduje takvoj koži. Prikladan je izbor za većinu tipova kože jer je općenito dobro podnošljiv i manje je vjerojatno da će izazvati iritaciju u usporedbi s nekim drugim tretmanima za akne.

Djeluje li sumpor na još neka problematična stanja kože?
 
Dr. Snježana Kramarić: Sumpor se  godinama koristi u liječenju akni, seborejičkog dermatitisa, gljivičnih infekcija kože, skabijesa, psorijaze ili u liječenju rozaceje.

Dr. Ivana Prkačin: Osim što je koristan u liječenju akni, sumpor se pokazao povoljan u liječenju rozaceje, seboroičnog dermatitisa, psorijaze, demodikoze, gljivičnih infekcija te skabijesa.

Postoje li neke nuspojave prilikom korištenja kozmetike koja sadrži sumpor?
 
Dr. Snježana Kramarić: Nuspojave koje osobe s osjetljivom kožom mogu primjećivati se javljaju u vidu blagog iritativnog i isušujućeg djelovanja preparata koji sadrže sumpor. Ako uz preparate sa sumporom koristite preparate koji sadrže retinol ili benzoil peroksid, isušujuće djelovanje bit će značajnije.

Dr. Ivana Prkačin: Iako su općenito proizvodi koji sadrže sumpor sigurni, kod osoba s osjetljivijom kožom mogu izazvati reakcije. Nuspojave se najčešće manifestiraju iritacijom kože, posebice ako je sumpor korišten u visokim koncentracijama. Jednako tako moguća je i suhoća kože, koja je pospješena u slučajevima kada se sumpor koristi u kombinaciji s drugim sastojcima koji isušuju kožu, poput benzoil peroksida, retinola ili salicilne kiseline. Također, preporuča se da pacijenti koji imaju verificirane alergijske reakcije na sulfonamide izbjegavaju primjenu sumpora. 


Foto: Instagram, TikTok
Objavljeno: 29.01.2024. u 12:58
Tagovi: prištići, beauty, koža

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p