KOŽA

Odlični proizvodi za njegu kože koji se mogu pohvaliti svojim prirodnim sastojcima

Njega kože koja čini razliku!

Sigurno ste primijetili kako u posljednje vrijeme prirodna kozmetika vodi glavnu riječ u beauty svijetu, pa je tako postalo teško ignorirati sve te 'zelene' bočice koje se smiješe na policama brojnih drogerija. No, koliko zaista za te proizvode možemo reći da su prirodni te što to uopće danas znači? Ono što je najčešće slučaj jest to da veliki broj brendova zapravo radi na smanjivanju toksičnih sastojaka, ali ne i na njihovom potpunom isključenju, zbog čega te proizvode zapravo i ne možemo nazvati u potpunosti prirodnima. Vrlo je maleni broj kozmetičkih brendova koje zaista možemo opisati da su prirodni, a jedan od njih je i domaći brend SAN, čije proizvode, ako još niste, definitivno morate testirati!

Domaći brend prirodne kozmetike SAN na tržištu postoji nešto više od dvadeset godina, dakle davno prije nego se cijela industrija pomahnitalo krenula okretati prirodnim sastojcima. Kako se uopće rodila ideja za ovakvom vrstom kozmetike, što sve možete pronaći u njihovoj ponudi za njegu kože te po čemu se razlikuju od drugih brendova prirodne kozmetike na tržištu, otkrio nam je kreativni direktor brenda, Ivan Palijan, a cijeli intervju pročitajte u nastavku!

Prirodna kozmetika u posljednje vrijeme postala je poprilično veliki trend na tržištu, no vaša proizvodnja je počela još prije nekoliko desetljeća. Kako se rodila ideja za pokretanjem brenda i tko se nalazi iza SAN kozmetike?

Ideja SAN prirodne kozmetike postoji oko dvadeset godina. Prve proizvode je mr.sc. Jagoda Ćerić mag.pharm. nudila u svojim Ljekarnama HOMEOSAN i ljekarnama svojih kolega u Međimurju. Bile su to tradicionalne ljekarničke recepture koje je ona prvo obogaćivala pa zatim zamijenila prirodnim sastojcima. Nastale su iz direktnog kontakta s pacijentima i njihovih potreba za kvalitetnom, sigurnom i zdravom njegom suhe i normalne kože lica. Osim krema za njegu lica, glavni je proizvod iz te prve faze SAN BABY & MAMA CARE Dječja krema za njegu i zaštitu kože. Poput svih naših proizvoda i ona ima višestruku funkciju u njezi kože. Osim što štiti nježnu bebinu kožu od vanjskih utjecaja, ona je hrani i pomaže njenoj regeneraciji. SAN prirodna kozmetika je uz Ljekarne HOMEOSAN obiteljski posao.

Supruga Jasna Ćerić se nakon završenog studija nutricionizma usavršavala na Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu pa je završila i studij fitofarmacije s dijetoterapijom. Nas dvoje smo se pridružili pa 2014. počeli s distribucijom proizvoda za njegu kože lica i dječje kože kroz ljekarničku mrežu u Hrvatskoj i razvojem novih proizvoda. Ta početna faza je sada završena, izgradili smo novi proizvodni pogon u koji smo se ove godine preselili uz jednu podružnicu ljekarni. Napravili smo rebranding SAN prirodne kozmetike i sada želimo šire tržište zainteresirati inovativnim proizvodima isključivo prirodne kozmetike.

Okosnica vašeg brenda je prirodna kozmetika. Koliko je izazovno plasirati takvu kozmetiku na tržište i koje prirodne sastojke zapravo koristite u svojoj kozmetici?

SAN prirodna kozmetika je brend isključivo prirodne kozmetike prema COSMOS standardu za prirodnu kozmetiku. Izazova ima puno više, nego li pri proizvodnji kozmetike koja dominira tržištem. Osim što je potrebno konstantno educirati kupce o prednostima prirodne kozmetike za njihovo zdravlje i njihov okoliš, moramo dokazati i da je naša kozmetika kvalitetnija. Svakoj formulaciji se stoga pristupa detaljno, intenzivno se testira njezina stabilnost, te djelovanje. Stabilnost proizvoda je najveći izazov, jer ne radimo sa sastojcima koji su sintetizirani i standardizirani u laboratoriju.

Laboratorij iz kojeg uzimamo naše sastojke je priroda, a ovisno o promjenama u njoj, mogu se razlikovati dvije isporuke jedne te iste sirovine. Bitno je znati da se mi držimo svih propisa koji vrijede u EU, a to je prije svega direktiva Europske komisije 1233/2009 koja propisuje postupke kojima se provjerava sigurnost kozmetičkog proizvoda, potrebna dokumentacija za svaki proizvod, te registracija proizvoda na CPNP portalu i dobivanje odgovarajućeg broja proizvoda.

To ne bi bilo moguće bez da nam svaka sirovina ima svoje porijeklo i certifikat analize koji garantira da je sastav aktivnih tvari u svakoj sirovini unutar propisanih granica koje onda jamče da će proizvod imati djelovanje kakvo smo namijenili. Ovi certifikati, nažalost, znače da sirovine ne nabavljamo od domaćih proizvođača kojima se, zbog malenog tržišta, ne isplati njihovo pribavljanje. Stoga naše sirovine dolaze iz cijelog svijeta, nešto osnovnih od domaćih distributera, a sve nove i inovativne sirovine, poput anionskih polisaharida koje imamo u našem novom uljnom gelu za čišćenje lica, nabavljamo od distributera iz Europe, većinom Njemačke, Velike Britanije i Francuske.

U vašoj ponudi mogu se pronaći razni proizvodi, od njege lica, preko njege kože tijela, pa sve do linije za njegu dječje kože. Što biste izdvojili kao bestseller?

Najveću potrebu i naviku svi imamo za njegom lica pa su tako naši najtraženiji proizvodi kreme za njegu lica, među njima se po popularnosti izdvaja SAN FACE CARE BASIC Vitaminska krema za lice. Ona je namijenjena njezi prvih bora i za usporavanje starenja kože. Nema dobne granice u kojoj se može koristiti tako da je pogodna i kao dnevna krema za zrelu kožu. Naše nove linije proizvoda su kodirane bojama za lakši odabir. Tako možemo pratiti žutu liniju s vitaminske kreme za lice do SAN FACE CARE EXCLUSIVE Anti-age seruma s karotenoidima koji će služiti pojačanoj njezi bora. Njega nanosimo na lice prije kreme.

Naravno, uvijek ćemo spomenuti i SAN BABY & MAMA CARE Dječju kremu za njegu i zaštitu kože koja je već dvadesetak godina jedinstvena na tržištu i nezamjenjiva kada je potrebna potpuna njega najzahtjevnije kože svih dobi.

Novitet u vašoj ponudi je gel za čišćenje lica s avokadom i rižom i anionskim polisaharidima. Kakvoj koži je on namijenjen i koje su njegove posebnosti?

SAN CLEANSE Purify uljni gel za čišćenje lica s avokadom i rižom i anionskim polisaharidima je namijenjen svim tipovima kože kao samostalni čistač kože u svakodnevnoj rutini njege kože ili će biti prva faza, ukoliko radite dvije faze, uljnu i vodenu, čišćenja kože.

Posebno će ga voljeti suha i normalna koža, jer će ju ulja riže i avokada nahraniti finom kombinacijom masnih kiselina. Poput svih naših proizvoda i ovaj gel nema samo jednu funkciju, osim što čisti kožu, on će ju i nahraniti. Stoga je njegova posebnost to što istovremeno hidratizira i obnavlja kožu lica. Sve to zahvaljujući bogatom udjelu biljnog glicerola i dekspantenola, te inovativnog kompleksa anionskih polisaharida dobivenih bakterijskom fermentacijom iz ne-GMO biljnih izvora (L-fukoza, D-galaktoza i galakturonska kiselina), koji ima i važnu funkciju restrukturiranja i obnove kože.

Po čemu se vaša kozmetika razlikuje od drugih sličnih brendova na tržištu?

SAN prirodna kozmetika je jedinstvena po spoju znanosti i ljubavi prema prirodi. Naše su formulacije inovativne i višefunkcionalne, plod su godina neprestanog proučavanja, obrazovanja, usavršavanja i laboratorijskog rada. No, mi prije svega želimo proizvoditi prirodnu kozmetiku prema važećim standardima, bez obzira koliko to izazovno bilo. Vjerujemo kako je prirodna kozmetika ono što nam svima treba, kako je kvalitetnija, sigurnija i zdravija za sve nas i za okoliš. To je naš osoban izbor i naša misija.

Koliko su, prema vašem mišljenju, ljudi educirani po pitanju važnosti korištenja prirodne kozmetike? Jesu li voljni izdvojiti nešto više novaca za kvalitetan proizvod?

Hrvatska je u educiranosti o prirodnoj kozmetici, kao i u mnogim stvarima, nažalost, na začelju Europske unije, iako smo napredniji od ostatka onoga što danas nazivamo regijom. Mi se držimo COSMOS standarda koji propisuje što prirodna kozmetika smije sadržavati, te kako se proizvodi. No, to je samo standard, nije propis koji bi netko provodio pa se prirodnom kozmetikom kod nas nazivaju i proizvodi koji to nisu. Osim toga, još primjećujemo da dobar dio tržišta prirodnu kozmetiku vidi kao nešto iz domaće radinosti pa je tu sve puno raznih melema, hidrolata, tinktura, sapuna i ulja baziranih na jednom sastojku kao da jedan sastojak može riješiti sve potrebe za njegom kože.

Putem naše stranice san10.hr, našeg Facebooka, Instagrama i putem naših newslettera konstantno educiramo kupce o tome što je prirodna kozmetika, koje su njene mogućnosti, na što trebaju obratiti pažnju i dijelimo naše nove spoznaje o sastojcima i njihovom djelovanju. Svi su svjesni da će kvalitetniji proizvodi koštati više, pitanje je samo koliko su u stanju izdvojiti. Naši proizvodi djeluju sinergijom mnogih sastojaka i u maloj količini obavljaju ono za što su namijenjeni. Zato i pakiranja traju duže uz svakodnevno korištenje pa dajemo prilično dobru vrijednost za novac.

Budući da je najveći izazov u beauty svijetu zapravo osmisliti kvalitetnu skincare rutinu, koji vaši proizvodi bi bili idealni za neku osnovnu njegu kože?


Stanje naše kože, te rutina za njenu njegu, ne ovisi o našoj dobi, ne ovisi čak niti o spolu. Muškarci mogu imati istu rutinu kao žene. Prije svega trebamo biti svjesni stanja svoje kože i iskreni prema sebi. Većina nas ima normalnu ili suhu kožu, a prvi je korak u rutini njege uvijek čišćenje. Spomenuo sam da naš SAN CLANSE Purify uljni gel za čišćenje lica može zamijeniti obje faze čišćenja, uljnu i vodenu. Nakon toga obično ide piling lica, ali njega ne moramo raditi svakodnevno, dovoljno je do dvaput tjedno.

U novoj godini ćemo na tržište staviti tonike za lice. Nekom se oni čine bespotrebni, jer nakon čišćenja, pogotovo ovako kvalitetnim čistačem, koža bi morala biti spremna za hidrataciju. No, ponekad je potrebno pripremiti kožu za apsorpciju sredstava koje nanosimo nakon njega. Serumi poput SAN FACE CARE EXCLUSIVE Anti-age seruma s karotenoidima i SAN FACE CARE EXCLUSIVE Seruma za područje oko očiju obavljaju specijalističke zadatke na našoj koži u borbi protiv konkretnih bora na određenim područjima lica. Njih uvijek stavljamo na lice prije kreme. Prije nanošenja krema, odnosno hidratacije kože, imamo još jednu fazu koju možemo obaviti, a to je maska za lice. Rijetko za nju imamo vremena, jer u najboljem slučaju ju je potrebno držati na licu 20 minuta.

Ali, ako imamo vremena, svježa maska za lice koju možemo i sami pripremiti je divno upuštajući tretman. Hidratacija kože je naš glavni zadatak pri njezi kože. Pojednostavljeno, naša koža stari, jer gubi vlagu, odnosno, hranjive sastojke koji joj daju elastičnost. Ovisno o njenom trenutnom stanju ćemo i birati ovu fazu tretmana kože. Za mlađu normalnu i suhu kožu birat ćemo SAN FACE CARE BASIC Dnevnu hidratantnu kremu za dnevnu njegu, a SAN FACE CARE BASIC Vitaminsku kremu za noćnu njegu lica. Za zreliju normalnu i suhu kožu ćemo odabrati SAN FACE CARE BASIC Anti-age kremu a dnevnu njegu, a SAN FACE CARE BASIC Noćnu hranjivu kremu za noćnu njegu lica. Ukoliko je koža osjetljiva ili oštećena odabrat ćemo pažljivo pripremljenu, hipoalergenu i dermatološki testiranu SAN FACE CARE Intenzivnu kremu za suhu i osjetljivu kožu lica, a prije nje pripadajući SAN FACE CARE EXCLUSIVE Obnavljajući serum za osjetljivu kožu. Mi u našem podneblju nemamo tu naviku, ali da bismo sačuvali kožu potrebno ju je čuvati od sunca pa bi na kraju bilo dobro i nanijeti na lice zaštitni faktor!

Objavljeno: 14.12.2020. u 14:25

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p