KOŽA

Otkrivamo kako izbjeći iritacije prilikom korištenja retinoida

Postignite najbolje rezultate
Retinoidi u kozmetičkim proizvodima poznat su sastojak za niz nepravilnosti na koži poput bora, prištića ili neujednačenog tena. Kada su dobro uklopljeni u proizvod, njihovo djelovanje vrlo je povoljno za kožu, a mnogi ga obožavaju jer je jedan od rijetkih anti-age sastojaka koji utječu na postojeće bore, ali smanjuju i pojavu novih bora. 

Upravo zbog toga su retinoidi dobri saveznici za obnovu kože jer tako i djeluju - potiču obnovu stanica kože pa se koža brže i bolje regenerira, a posljedica toga je svjež izgled s manje bora. Kod korištenja retinola važno je pristupiti mu pažljivo i s pravom mjerom. S obzirom na to da postoje jači i slabiji oblici retinoida, svaki od njih ima drugačiji utjecaj i djelovanje. Postoji nekoliko čestih grešaka koje početnici u korištenju retinoida čine, a one mogu izazvati iritacije, otežati korištenje ili jednostavno isušiti kožu što su neki od razloga zbog čega mnogi odustaju od korištenja takvih proizvoda. Kako bismo vam olakšali korištenje ovog svestranog sastojka, u nastavku vam donosimo na što trebate obratiti pozornost prilikom korištenja. 

 


Trik za smanjenje iritacija
 
Retinoidi su vrlo potentan aktivan sastojak čije djelovanje je izrazito učinkovito. Proizvodi s neaktivnim sastojcima često se nanose na vlažnu kožu jer tako djeluju bolje, ali s retinoidima to nije tako. Njihovo nanošenje na vlažnu kožu može "pojačati" djelovanje, no u negativnom smislu. Primjerice, može izazvati iritacije poput svrbeži i crvenila. Upravo zato potrebno je proizvod s retinoidom nanijeti na potpuno suhu kožu. Dobar trik za one posebno osjetljive kože koji žele koristiti retinoide je da prvo nanesu serume i kreme, a nakon barem desetak minuta kada se oni upiju i koža bude potpuno suha, mogu nanijeti proizvod se retinoidima.

Ne pretjerujte s prečestom upotrebom
 
Svi aktivni sastojci u kozmetici trebaju određeno vrijeme da počnu djelovati te da njihovi rezultati budu vidljivi. Rijetko koji proizvod ili sastojak nudi rezultate odmah nakon par korištenja. Tako je i s retinoidima, naime proizvodi s retinoidima moraju se postupno uvoditi, pogotovo ako ih nikada niste koristili i ako koža nije naviknuta na aktivne sastojke. Uvođenje retinola trebalo bi ići postepeno, primjerice prva dva tjedna retinol se može nanositi jednom tjedno u večernjoj rutini, pa zatim sljedeća dva tjedna može se nanositi dva puta. Ako koža pozitivno reagira, retinoide možete nakon toga nanositi i češće (iako ne prečesto), ali svakako je bitno pratiti kako se koža ponaša.

 

Ostali aktivni sastojci i retinoidi

Nepravilnosti na koži često nas motiviraju da kupujemo velik broj raznih proizvoda s aktivnim sastojcima.  Mislimo da ćemo se tako brzo i efikasno riješiti svega što nas muči na koži, međutim efekt može biti potpuno suprotan. Takva kombinacija može dovesti do isušenja kože i iritacija, a koža se tada neće moći obnoviti. Kako bi to izbjegli, korisno je retinoide i ostale aktivne sastojke, poput kiselina, koristi na različite dane ili u različitim rutinama. Također, važno je kožu obilno hidratizirati, pogotovo ako se pojavi suhoća ili zatezanje. 

Zaštitite svoju kožu
 
Posljednji savjet, ali ne i manje važan, je nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine. Retinoidi čine kožu osjetljivijom na sunce, a također potiču obnovu stanica, što znači da prilikom korištenja retinoida može doći do negativnih posljedica sunčeva zračenja. Također, sunčevo zračenje ubrzava proces starenja kože, stoga je kontraproduktivno koristiti retinoide za mladolik izgled, a ne koristiti kremu sa zaštitnim faktorom. 

 

Foto: Instagram 
Objavljeno: 12.02.2024. u 10:28
Tagovi: njega kože, njega, koža

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p