KOŽA

Saznajte kako se riješiti ružnih točkica od brijanja uz pomoć retinola

Zdrava koža je uvijek u trendu
Kozmetički proizvodi s aktivnim sastojcima za njegu tijela postaju sve brojniji na policama drogerija i u online dućanima koji nude proizvode za njegu kože. Prošla su vremena u kojima se tijelo samo hidratiziralo ili se eventualno radio mehanički piling. Sve češće se mogu pronaći proizvodi za njegu tijela s retinolom, kiselinama, niacinamidom ili neki drugim sastojkom koji ima djelovanje na brojne kožne probleme. 

Do sada su proizvodi s aktivnim sastojcima poput retinola bili dostupni u nekim high-end proizvodima, većinom većeg cjenovnog ranga, a  neki su zbog toga prakticirali korištenje proizvoda za lice na koži tijela. U oba slučaja takvo korištenje bilo je prilično skupo zbog i otežavalo je primjenu korisnih sastojaka koji se inače koriste na koži lica. Popularni proizvodi su većinom sadržavali AHA ili BHA kiseline i bili su dostupni u obliku gelova za čišćenje kože koji djeluju na neke od kožnih problema kao što su prištići ili pigmentacije. 

 

 
Danas se može pronaći niz proizvoda s aktivnim sastojcima u drogeriji što omogućava širu dostupnost većem broju ljudi. Uz djelovanje na prištiće, hiperpigmentaciju i suhoću, aktivni sastojci u njezi kože tijela mogu djelovati i na pojavu "točkica" od dlačica koje se popularno nazivaju "strawberry skin" ili "pureća koža". Američka dermatologica Dr. Dray na Instagramu objašnjava zašto dolazi do te pojave, "Strawberry skin (keratosis pilaris) uzrokovana je akumulacijom suhe kože oko folikule dlake. To dovodi do grube i neravne kože i može se pojaviti na mjestima gdje postoje dlake". Dr. Dray dijeli i rješenje za ovaj problem, "Ne postoji lijek za keratosis pilaris, ali njena pojava može se kontrolirati korištenjem keratolitičkih krema i/ili retinola u kombinaciji s izbjegavanjem isušujućih sapuna i kupanja u vrućoj vodi".

 

 
Kreme sa vitaminom C mogu pomoći kod sive i umorne kože tijela ili kod pojave hiperpigmentacija te kožu ostavljaju sjajnijom i glađom. Dobar izbor u njezi kože tijela su niacinamid i urea jer pomažu umiriti kožu i pružaju dubinsku hidrataciju. Retinol može djelovati na obnovu i umanjenje bora na koži, primjerice na dekolteu jer potiče staničnu obnovu. Uz sve navedene vrste krema, bitno je ne zaboraviti kremu sa zaštitnim faktorom pri izlaganju suncu kako bi se koža zaštitila i kako bi se spriječila pojava neželjenih posljedica sunca. U nastavku donosimo neke od proizvoda koje možete pronaći u drogerijama. 

 

Ziaja C.B3, balzam za tijelo i Eveline Beauty & glow, hidratantni losion za tijelo

The Solution Vitamin C, losion s vitaminom C i Nacomi, dermo krema za tijelo s retinolom
Foto: Instagram, Ziaja, Eveline, The Solution, Nacomi 
Objavljeno: 30.01.2024. u 10:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p