MAKE UP

Beauty profil koji volimo ovaj mjesec: Skinslosophy

Intervju: Magdalena Ivić - Skinslosophy

Beauty svijet se nerijetko promatra kao poprilično light područje, a koje zapravo služi za opuštanje, uživanje i zabavu. Također, svo znanje koje imamo o kozmetici stekli smo svojim osobnim iskustvom i neprestanim testiranjem proizvoda, no čini li nas to beauty stručnjakom i osobom koja pristupa kozmetici s razumijevanjem?

Unazad nekoliko godina beauty scenu trese jedan posve neočekivani i drugačiji trend od ostalih, a to je da se polako odmičemo od osobnog iskustva koje je do sada bio jedini pokazatelj kvalitete pojedinog proizvoda i okrećemo ka znanosti koja stoji iza omiljenih proizvoda. Tako se nastojimo što više informirati oko načina na koji tretiramo svoju kožu, koji sastojci se nalaze u formulama skincare favorita, kako pravilno složiti svoju rutinu i koje proizvode birati s obzirom na stanje kože. Navedeno je samo maleni uvid u to koliko vremena i truda izdvajamo da bi naš sadržaj na kozmetičkoj polici bio smislen, a što je zapravo najbolja potvrda koliko je beauty svijet puno više od teme o kojoj pričamo na kavi s prijateljicama te da iza njega zaista stoji prava filozofija. Nadalje, pravi primjer toga su i sjajni Instagram profili koji skincare svijetu pristupaju na puno ozbiljniji način, pa su tako prava riznica korisnih informacija zahvaljujući kojoj je naša njega kože lica smislenija i uvelike olakšana. U tu skupinu spada i sljedeći gost naše mjesečne rubrike 'Beauty profil koji volimo ovaj mjesec' - Skinlosophy, Instagram profil koji o njezi kože priča na toliko zabavan, ali izrazito poučan način. Iza njega se nalazi studentica medicine Magdalena Ivić, a s njom smo porazgovarali o tome kako izgleda njezina skincare rutina, koji su najčešći mitovi u beauty svijetu i što zapravo odražava filozofiju njege kože?

Skinlosophy je profil koji okuplja brojne zaljubljenike u zdravu i njegovanu kožu, ali i koji kozmetici i skincareu pristupa sa znanstvenom podlogom. Kako se uopće razvila ideja o pokretanju profila ovakve tematike?


Ideja za osnivanje profila motala mi se po glavi i godinu dana prije nego li sam započela s njim u travnju 2020.godine. Volim kozmetiku i volim znanost, a imam i dosta osobnog iskustva s raznim kožnim problemima pa sam željela stvoriti profil koji bi ljudima bio koristan.

Također, naziv tvog skincare profila poprilično je zanimljiv te odražava filozofiju kože. Što te inspiriralo da svoj profil nazoveš upravo tako i ima li mjesta uopće filozofiji u skincareu?

Smatram da je svaka koža individualna pa tako smatram i da svaka koža ima vlastitu filozofiju. Na nama je da otkrijemo što nam koža poručuje i da joj pružimo oni što joj treba. Što se tiče filozofiranja, nije na nama da filozofiramo već da poslušamo filozofiju naše kože!


Koja pitanja tvoji pratitelji najčešće postavljaju u vezi njege kože?

Pitanja se mijenjaju s godišnjim dobom, a trenutno su najčešća ona o alergijama i spf-u.

Kako izgleda tvoja trenutačna skincare rutina?

Stvari volim držati poprilično minimalnima te uvijek slušam potrebe svoje kože. Koristim uvijek blagi čistač za lice, nakon njega ide serum koji biram prema trenutnom stanju kože – trenutno je to hijaluronska kiselina za hidrataciju. Nakon tog stavljam dobru hidratantnu kremu i obavezno spf!

S obzirom na to da su pred nama nešto topliji dani, o čemu bi najviše trebali voditi računa kada je njega kože lica u pitanju?

Drago mi je da se sve više naglašava svakodnevno stavljanje SPF-a, no ja bih naglasila da je jednako bitno i njegovo obnavljanje. Svaka 2 sata ako smo vani bilo bi idealno, a za to su najpraktičniji spf-ovi u spreju. Također bih istaknula i važnost stavljanja SPF-a u adekvatnoj količini.

Činjenica jest da u beauty svijetu postoji pregršt mitova koji se prenose s koljena na koljeno. Koji je po trebi najgori mit koji bi trebali izbjegavati u širokom luku?

Ima ih zaista puno, a većini je zajedničko da sadrže neki sastojak iz kuhinje. Maslinovo ulje za sunčanje, kokosovo ulje za skidanje šminke, limun za akne...

Kao studentici medicine, koliko ti stečeno znanje vrijedi u razumijevanju kozmetike i smatraš li da profili namijenjeni njezi kože mogu o tome pričati bez znanstveno relevantnih informacija i stručnog razumijevanja kože?

Ni ja na faksu nisam nikada imala neki predmet koji se bavi isključivo kozmetologijom i skincareom tako da bi „pravi“ kozmetolog mogao postaviti isto pitanje u vezi mog profila. Međutim, smatram da je moje znanje dovoljno čvrsto da se ovim bavim. Medicina, posebno farmakologija i dermatologija pružili su mi generalno razumijevanje o koži i lijekovima. Otvorili su mi oči za poseban način razmišljanja i povezivanja koji možda ne bih imala da nisam studirala medicinu. Ali opet, do ovog razmišljanja može se doći i na druge načine, a o kozmetici se može pričati na puno načina, ne samo sa znanstvenog stajališta. Sve u svemu, smatram da za sve ima prostora u beauty zajednici dokle god stojite iza onoga što ste napisali.

Koliko dugo testiraš proizvod prije nego napraviš recenziju i što ako ti se recenzirani proizvod ne svidi? Kako izbalansirati iskrenost i odnos prema klijentima?

Proizvod volim testirati minimalno 3 tjedna. Uvijek je pomalo škakljiva situacija ako mi se nešto ne svidi, ali najbolje je biti iskren. Samo zato što ne odgovara mojoj koži, ne znači da je proizvod loš i da nekom drugom neće odgovarati. To je jako individualno i zato nikad dobar proizvod ne bih ocijenila kao „loš“ samo zato što meni nije odgovarao.

Da moraš izabrati samo jedan skincare proizvod kojeg bi ponijela sa sobom na goli otok, koji bi to bio proizvod?

SPF naravno!

Koji su ti planovi za budućnost i kako će se ovaj profil dalje razvijati?

Zahvalna sam da mi je ovaj profil otkrio da se u životu želim baviti znanstvenim radom i kozmetologijom. Svakako ću sva svoja znanstvena otkrića nastaviti dijeliti sa svojim pratiteljima na zabavan i jednostavan način.

Foto: Instagram
Objavljeno: 02.05.2022. u 10:57

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p