MAKE UP

Pružaju li puderi sa SPF-om dovoljnu zaštitu koži lica?

...i koliko pudra je zaista potrebno nanijeti kako bismo zaštitili lice?
U posljednje vrijeme na sva zvona se priča o nužnosti pravilne zaštite kože lica. Nikada nismo imali toliko bogatu ponudu SPF-proizvoda na raspolaganju kao što to imamo danas, a ono što bi nam uvelike trebalo olakšati, kao i ubrzati skincare rutinu su make up proizvodi sa SPF-om, u prvom redu puderi koji spajaju šminkanje i neophodnu zaštitu kože.

Svi znamo da nema zdrave kože, pa u konačnici niti one lijepe, bez njezine pravilne zaštite. Zaštita kože od štetnih sunčevih zraka važna je kako bi koža zadržala svoj mladolik izgled, ali i kako bismo ju zaštitili od potencijalnih obolijevanja koja mogu biti i životno ugrožavajuća. Upravo zato SPF mora biti dio svakodnevne skincare rutine, a kako bi si tu novu naviku olakšali u praksi, na tržištu se pojavila hrpa pudera sa SPF zaštitom koji bi nam to trebali i omogućiti. No funkcionira li ova beauty inovacija zaista u praksi?

Činjenica jest da puderi sa SPF-om mogu pružiti zaštitu koži od štetnih sunčevih zraka, no da bi se pružila sveobuhvatna zaštita od sunca, važno je birati proizvode koji također pružaju zaštitu od UVA zraka. UVA zrake mogu prodrijeti dublje u kožu i pridonijeti starenju kože i razvoju raka kože. Puderi sa SPF-om mogu pružiti dodatnu zaštitu kada se nanose na kožu, ali ne mogu biti jedini izvor zaštite od sunca. Preporučuje se korištenje dodatnih metoda zaštite od sunca, poput nošenja šešira, sunčanih naočara i odjeće koja prekriva kožu. Također je važno redovno nanositi kremu za sunčanje sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka i obnavljati je svaka dva sata ili nakon znojenja ili kupanja.

Ukratko, puderi sa SPF-om mogu pružiti određenu zaštitu od sunčevih zraka, ali se preporučuje korištenje dodatnih metoda zaštite od sunca i redovno korištenje kreme za sunčanje kako bi se osigurala potpuna zaštita od UV zraka.

Kao još jedan istaknuti problem kod pudera sa SPF-om jest njegova količina. Kako biste postigli zaštitu koju postiže krema sa SPF-om potrebno je nanijeti 2 mg proizvoda po centimetru kvadratnom kože, dakle 1,5 ml za lice. Sigurni smo da nitko ne želi imati toliku količinu pudera na svome licu, stoga se držimo zlatnog pravila, a to je da jedino što zaista funkcionira jest krema sa zaštitnim faktorom koja vas u dovoljnoj količini zapravo štiti od sunca, dok pudere možete koristiti kao nadopunu te njege.

Foto: Instagram
Objavljeno: 27.05.2023. u 10:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p