MATEA ROZINA NIKŠIĆ

Što ljepota i uspjeh imaju zajedničko?

#ShowUs pokret stvoren je od žena za žene

Ako ste se ikada zapitali kako su neki od naših najpoznatijih modela postali uspješni i diljem svijeta prepoznatljivi, velika je vjerojatnost da iza njih stoji zasigurno najpoznatija hrvatska modna agentica, Tihana Harapin Zalepugin. Nekadašnja manekenka, ovih se dana zasluženo može pohvaliti modnom agencijom Talia koja je prošle godine proslavila velikih 20 godina postojanja, a sudeći prema Tihani i njenom vedrom duhu, kraj joj se ne nazire.

Rijetki su oni pojedinci koji vas isprve mogu osvojiti svojim duhom i energijom koja isijava na sve strane. Posebice kad se radi o pojedincima koji bi zasluženo mogli dignuti noge u zrak i reći kako su u svojoj karijeri postigli sve što su htjeli. Tako je bar s Tihanom koja je već nekoliko desetljeća prepoznatljivo lice domaće modne scene i ona kojoj se mnogobrojne mlade manekenke obraćaju s punim povjerenjem u nadi da naprave prve ozbiljne korake u svojoj karijeri. Stoga, prilika da s Tihanom sjednomo i porazgovaramo o njenoj karijeri i životnim stavovima, učinila se idealnom kako bi na njenom primjeru ukazali na sve ono što jedna žena u svom životu može primijeniti kako bi bila sretnija.

Kako i sama voli reći, njena karijera zapravo je njena istinska ljubav pa stoga ne čudi kako u razdoblju života kad mnogi odabiru kako će provesti mirovinu, ona ustrajno radi, s osmjehom na licu koji je veći no ikad. A ta energija prema životu i ljudima kojim je okružena poslužit će kao uzor svim ženama jer ona vjerodostojna predstavlja sve ono što hvalevrijedan pokret #ShowUs jest. Naime, FASHION. HR i Dove udružili su snage kako bi predstavili globalni pokret namijenjen ženama koje nepokolebljivo znaju što žele, ponose se onim što jesu i što čine te ustrajno potiču ostale kako bi ostvarile svoj puni potencijal. Odabrali smo četiri žene koje ponosno stoje iza tog pokreta, a prva takva upravo je Tihana Harapin Zalepugin.Na koji način je moda ušla u vaš život?


Ne postoji trenutak ili motiv - moda je naprosto dio života s kojim sam odrastala, mijenjala sebe ili odjeću. Majka mi je usadila misao da moram izgledati uredno, zanimljivo, drugačije, u skladu s vremenom ili situacijom u koju se upuštam. Oduvijek mi je bilo sasvim normalno da listam modne magazine, kupujem materijale, odlazim kod "šnajderice", nosim kofere na snimanja, revije ili ljetovanja. Zahvalna sam joj što mi je usadila strast prema odijevanju i ljepoti - jer to mi je zapravo postao životni poziv.

Koliko se današnja modna industrija razlikuje od one kada ste započinjali svoju karijeru? Što biste istaknuli kao prednost, a što kao manu u odnosu na prošla vremena?

Pitanje jest zanimljivo, no pretpostavka jest da imamo „modnu industriju“, no s tim se ne mogu složiti. Industrija u klasičnom smislu riječi nestala je negdje u prošlosti i već u toj činjenici krije se velika razlika između nekadašnjeg i današnjeg modnog tržišta.

Kao model obilazila sam s ekipom cijelu Jugoslaviju, jer je tvornica bilo posvuda i radilo se zaista mnogo. Definitivno bolja vremena za žene, koje su bile tražene u procesu proizvodnje. Sa "umiranjem" tvornica mnoge su ostajale bez sredstava za život i morale pronalaziti druge izvore opstanka. Život modela možda se nije toliko promijenio, jer umjesto velikih kompanija, tu su brojni dizajneri, manji proizvodni kapaciteti, mladi kreatori, škole... Naravno, razlika u visini honorara je ipak velika. Pojedinci nemaju veće prihode /ili ne žele investirati/, česte su kompenzacije u odjeći - ali radilo se i radi se. Ako te posao veseli i ako si skromna osoba, sasvim pristojno se može popraviti kućni roditeljski budžet. Mislim da nitko od jednog honorara ne može kupiti auto, kao sto sam ja nekad svog prvog polovnog Fiću (smijeh)!I sami ste se okušali kao model, ali ipak presudio je posao modne agentice? Što vas je potaknulo da karijeru nastavite u tom smjeru?

Kao model ostvarila sam zaista lijepe i korisne uspomene, no to nikako ne može biti životni poziv i svaka djevojka u jednom trenutku mora donijeti odluku i krenuti nekim drugim profesionalnim putem - uostalom, zato se i školuje. Ja se ipak nisam jako udaljila i umjesto na scenu - krenula sam djelovati iza tj. pokraj scene. Estradno "cjepivo" nije me napustilo i smatrala sam da sam stekla mnogo iskustva koje bi bilo korisno prenijeti na druge, mlađe, ambicioznije u tom smjeru. Agencija Talia Model nastala je kao sukus svega sto sam do tada radila - osobni modeling, fakultet, organizacija turneja i evenata, casting za Miss Hrvatske i najvažnije - ljubav prema poslu koji radim. Vjerojatno bez znanja i radosti ne bih opstala tako dugo.

Što je ono nešto što prvo zapazite kod djevojke? Koji faktor mora imati kako bi izgradila manekensku karijeru?

Uvijek se spominje neki famozni faktor X - pa ga eto i u mojim odgovorima. Teško ga je definirati, opisati, pretvoriti u mjere, boju očiju ili neki drugi fizički moment. Vidim - i znam da je to ta djevojka. Pitanje energije? Često upravo to. Naravno da su bitne proporcije poput visine, širina bokova, crte lica. Ali ako sve funkcionira - a nema karizme, energije, nema povratne informacije "ja sam ta" - nema niti karijere.
Naravno da se znam i prevariti - jer ne mogu unaprijed definirati ulogu okoline, pogrešnu zaljubljenost, gubitak interesa. Ali uglavnom imam i oko i osjećaj za otkrivanje djevojaka koje definitivno mogu uspjeti zahvaljujući prvenstveno fizičkom izgledu.

Nije tajna da je manekenski svijet prepun predrasuda; na koji način pomažete djevojkama da se nose s osudom i postanu jake te ne gube na samopouzdanju?

Stalni razgovori i upozoravanja mogu biti od velike koristi, ali i zamorni - za obje strane. Kada mi djevojka kaže: to isto mi govori i moja majka, znam da sam na granici prigovaranja. Jer, one nažalost ne razumiju koliko su majčine riječi moćne i mudre. Protiv svega stvaraju neki čudan otpor - pa i moja uloga mora biti umjerena. Ne volim prelaziti granicu koja bi nas mogla razdvojiti. Modelingom se bave uglavnom osobe koje tek odrastaju i nemaju svoje veliko „ja". Ono je tek u razvoju, upija što mu se govori, prihvaća ili odbacuje - a često je pametnije od svih nas. To lutanje i traženje je i za mene vrlo odgovorno.

Samostalni odlazak na inozemna tržišta podržavam kada se završi srednja škola, a vrlo rijetko ranije. Opasnosti? Pa čim pređe kućni prag može doživjeti neku nelagodu, sramotu, ući u nepredvidive situacije, prometne probleme, osjetiti ljudsku zlobu, ljubomoru. Nikome ne treba modeling da skrene s puta ili napravi neku veliku glupost. Danas opasnosti vrebaju sa svih strana. Pravilan kućni odgoj i moje iskustvo mogu djevojku pripremiti za uspješan pohod u život.Govoreći o suvremenom društvu, smatrate li da je izgled žene važan neovisno o profesiji kojom se bavi?

Naravno da tu dileme nema. Doduše, ja ljude ne dijelim po spolovima - već sposobnostima. Među jednima i drugima postoje osobe koje su zaslužne za društveni procvat ili rast u svakom pogledu. I obratno. Kao žena nisam se sretala s problemima, kojih sigurno ima: ponižavanje, omalovažavanje, vrijeđanje, seksualno ucjenjivanje. Možda sam se od početka susreta znala postaviti. Možda se krećem u društvu koje takve probleme nema u većoj mjeri. U svakom slučaju sretna sam i zadovoljna u svojoj koži i ništa ne bih mijenjala. Postižem uglavnom ono što želim.Neupitna je činjenica kako je današnji pojam ljepote iskrivljen te nerealan, ponajviše zahvaljujući društvenim mrežama, no vidite li mjesta za poboljšanje? Na koji način osobno možemo utjecati i doprinijeti ljepoti različitosti?

Nisam pobornik onoga što nude društvene mreže, prvenstveno Instagram. Prepun je lažnih profila, uljepšanih fotografija, samohvala bez osnove. Naprosto u to ne vjerujem i pojmovi "ljepote" koji se tu nude nisu u skladu s mojim pogledom na izgled. Ta silna neprirodnost i lica na kojima se umjesto osobe prikazuje maska - nisu ono sto očekujem u svakodnevnoj komunikaciji.

Jednom je jedan plastični kirurg izjavio kako će njihovo zanimanje u skoroj budućnosti biti pitanje osobne higijene i svakodnevna pojava. Nadam se da to neću doživjeti! Što manje intervencija i što više osobnosti - to je moj moto.

Živimo u poprilično kontradiktornom društvu, onome koji zagovara ekstreme te zaboravlja na riječ 'normalno'. Što za vas označava pojam 'normalno' kada govorimo o izgledu žene?

Za mene je "normalno" da budem na "ti" sama sa sobom i da ne tražim od sebe pretvaranje u neki drugi lik - posebno ne u lice koje puni stranice žute štampe. Možda sam zaista ostala u nekom drugom vremenu, ali ne želim biti umjetna i skrivati se iza enormne količine šminke i fillera. Ponosim se time i nije me stid priznati koliko mi je bitno da legnem u krevet s istom "ja" - s kojom se i budim.

Biste li ikada promijenili nešto na sebi samo zato što biste posljedično izgledali društveno prihvatljivije?

Uopće se ne smatram idealnom i jako sam svjesna detalja koji nisu savršeni ili nisu za fotkanjem barem ne više! Ali rastem sa svim tim "greškama", prikrivajući odjećom koliko mogu. Često čujem pitanje: pa zašto si stalno u širokom, a imaš mršavo skladno tijelo!? Eto, ne volim sve pokazati odmah - a posebno ne tzv. ženske atribute. Nemojmo zanemarivati tako divnu riječ, koja se zove: mašta! Da li bih mijenjala ono što smatram nesavršenim? Ne. Bojim se igle! A i nevjerice kako bi to izgledalo poslije intervencije. Neka ostane sve ovako kako je.Pokret #ShowUs sjajna je prilika da upravo žene konačno budu te koje će postaviti neke nove standarde ljepote. Što za vas znači biti dio jednog takvog pokreta koji zagovara istinsku ljepotu, iznutra i izvana te bez digitalnih intervencija i uljepšavanja?


Zaista od srca zahvaljujem sto ste me odabrali među toliko divnih žena - da i drugima ukažemo na mogućnost radosti što smo takve kakve jesmo. Nisu to neki novi standardi, već jednostavan "povratak prirodi" i samoj sebi. Naravno da suvremena kozmetika pruža mogućnosti dugotrajnije i temeljitije njege, ali kod mene će sve ostati u njezinim rukama. Nikako na stolu plastičnog kirurga. A tko se odluči za taj preokret - neka se zadrži u granicama koje neće izazivati čuđenje ili čak zgražanje okoline.
Radost je pogledati se u ogledalo i uvijek prepoznati samoga sebe!

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 05.10.2019. u 14:32
Tagovi: beauty

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p