KOŽA

Trebamo li se zaista prvo razboljeti kako bismo shvatili koliko je sunce štetno za zdravlje naše kože?

Priča zahvaljujući kojoj će redoviti pregled kože postati vaša rutina!

Ovaj tekst počet ću s jednim vrlo nepopularnim pitanjem, a ono glasi - kada ste posljednji put bili na pregledu madeža? Moram priznati, s velikom dozom srama, da taj pregled u svojih 28 godina još uvijek nisam obavila iako mi se redovito nalazi na 'to do' listi. Generalno sam kao i većina poprilično lijena kada je bilo kakav odlazak kod liječnika u pitanju te se vodim onom 'ma neće mene', iako načinom na koji tretiram svoje tijelo ne bi trebala imati toliko povjerenja u naklonost sudbine. Također o svom zdravlju intenzivno krenem razmišljati tek kada saznam da je netko koga poznajem obolio te se tada eventualno natjeram obaviti neki pregled. Onda kada lupi šamar realnosti da silne brojke koje slušamo u kampanjama o važnosti redovitog pregleda kože nisu samo mehanizmi zastrašivanja i babaroge iza TV ekrana, već da su dio te statistike naše prijateljice, mame, sestre, poznanice i na kraju krajeva, i mi sami...

O štetnosti sunčevih zraka na zdravlje kože nešto je o čemu slušamo još od malih nogu, a opet toliko prešutno ignoriramo kao da je riječ o nekoj floskuli, mažući se maslinovom uljem na plaži i istovremeno komentirajući kako nas peče svaki dio kože. Preplanula put prioritet je zbog kojeg smo nerijetko spremni žrtvovati svoje zdravlje i testirati strpljenje kože do granica iznemoglosti. No, granica itekako postoji, a kada se ona pređe, nastupaju zaista veliki i dugoročni problemi koje je nerijetko teško i sanirati, a gdje su uranjeni znakovi starenja kože nešto čemu se zapravo možemo nadati da će nastupiti kao jedina posljedica!

S druge strane, neodgovorno ponašanje prema koži nije samo bezbrižno ležanje na suncu, već i neprestano odgađanje redovitog pregleda kože, a što je ujedno i najbolji način na koji možete sačuvati svoje zdravlje. No, kao što sam već ranije spomenula, nažalost ljudska priroda funkcionira tako da nas prvo moraju 'probuditi' nesretne sudbine iz naše okoline, a da bi konačno zakazali svoj termin kod dermatologa i dobili stručan uvid u stanje same kože. Ni sama nisam izuzetak, stoga sam s vama odlučila podijeliti jednu priču prijateljice iz srednjoškolskih klupa, a koja će vas još jednom podsjetiti kako vlastito zdravlje ne smijemo prepuštati sreći!

"Moje ime je Tea Crnjak, dolazim iz Zagreba i zadnje, skoro desetljeće, živim u Dubrovniku. Imam 27 godina i mama sam dvoje djece. Kad je njega kože u pitanju, izrazito sam ozbiljna pri odabiru proizvoda i ne pristajem na kompromise u sastavu. Takva je situacija danas, ali nije uvijek bila jer nisam poznavala svoju kožu niti sam znala čitati sastav proizvoda. Ne idem u solarije, nećete me naći na plaži poslije 11 sati, uvijek koristim SPF i kao što sam rekla, pazim kakvu kozmetiku stavljam na svoju kožu jer sam svjesna da je ona naš najveći, ali i najizloženiji organ i moramo biti odgovorni prema njoj. Zadnje 3 godine koristim mineralni SPF s oznakom odobrenja Skin Cancer Foundation-a i pazim da ne radim grešku pri doziranju SPF-a koju smo svi u jednom trenutku napravili jer nas nitko nije educirao kako se on pravilno nanosi (2 prsta za lice, 6 žlica za tijelo). Unatoč svemu tome, dio mog identiteta je obilježen melanomom. Zloćudnim rakom kože koji mi je otkriven slučajno prije nešto više od mjesec dana, dok sam bila na laserskom uklanjanju dlačica."

"Zadnji pregled madeža sam obavila 2015.godine i dermatologica me upozorila da imam puno madeža i da bi ih trebala redovito kontrolirati jer su osobe s preko 50 madeža dio rizične skupine. Tada mi je sav fokus bio na studiranju i nisam se puno obazirala na svoje madeže. Sad kada pogledam unatrag, madež koji je zapravo bio melanom me dugo zabrinjavao jer se mijenjao i povremeno bi me svrbio, ali to sam pripisala rastezanju i stezanju kože kroz dvije trudnoće. Izlike zbog kojih nisam otišla prije na pregled su bile klasične, nemam vremena, radim od doma uz dvoje djece i iako pazim na zdravlje, taj dio sam stavila 'on hold' jer pazim na kožu i sigurno nije ništa strašno."

"Madež je uklonjen tjedan dana nakon što ga je doktorica pregledala i poslan na PHD analizu, ja se i dalje nisam puno brinula iako je doktorica bila dosta zabrinuta kad ga je vidjela i rekla mi je da ga moramo hitno dizati. Mjesec dana nakon sam dobila poziv s dijagnozom prvog stupnja melanoma. Osjećala sam se u tom trenutku mirno i bila sam spremna napraviti sve što moram napraviti, a kad sam isprocesuirala informaciju i gledala svoju djecu, obuzeo me strah. Melanom je smrtonosan i bolest može biti jako intenzivna. Tješila me činjenica da je prvi stupanj i da sam se izvukla, ali ne možeš se oduprijeti pitanju 'što bi bilo da me nije upozorila' jer sam bila svjesna da bi prošli mjeseci, ako ne i godine prije nego bi se odlučila za pregled koji traje 10-15 minuta."

"Sad sam u miru i prihvatila sam protokol kojeg ću morati cijeli život redovito obavljati svaka 3-4 mjeseca, a to su odlasci na dermatološke i oftalmološke kontrole, redoviti ultrazvuk abdomena, pluća i limfnih čvorova, jaka zaštita od sunca, obavezne sunčane naočale i minimalan boravak na suncu u razdoblju po preporuci od 11 do 17 sati koje sam se držala i do sada, ponekad čak i od 10 jer bi se maknula sa sunca čim bi osjetila da ga ne mogu izdržati. Nakon analize madeža, morala sam napraviti re-exciziju ožiljka, odnosno, morali su mi ukloniti dio kože gdje je bio madež kako bi bili sigurni da nije preostala koja tumorna stanica. Nalaze još čekam, ali vjerujem da je sve uredu jer je melanom bio površinski. Upozorili su me da pazim na taj dio jer je moguća pojava 'satelita', tako se zovu tvorevine koje se znaju pojaviti na mjestu gdje je melanom bio i njih treba hitno po pojavi odstraniti."

"Ono što želim preporučiti svim ženama, ali i muškarcima je da idu na redovitu kontrolu madeža i da se educiraju o samopregledu madeža. Ne isplati se riskirati, ne isplati se zanemarivati znakove. Život je prevrijedan da bi kroz njega išli na sreću. Tih 10-15 minuta pregleda zaista može spasiti život jer rano otkrivanje znači veća stopa preživljavanja, lakša terapija koja se sastoji od preventivnih mjera umjesto one teže zbog koje moraš život staviti na pauzu i boriti se da bi opstao. Brinite o svojoj koži jer budimo iskreni, niste uvijek brinuli o njoj i ne možete znati u kojem trenutku ste je znatno oštetili. Ja sam jako izgorjela samo jednom u životu, prije 8 godina. To jednom je bilo dovoljno za stanično oštećenje kože."

Da rak kože nije rijetka pojava potvrđuje i prim.dr.sc. Gaby Novak-Bilić, specijalistica dermatovenerologije poliklinike BINOVA te suradnica brenda Bioderma, a koja se u svojoj bogatoj karijeri gotovo svakodnevno susretala s tumorima kože: "Primjećujem da tumore kože ne nalazimo isključivo kod starijih osoba već se ta dobna granica spušta i nije neuobičajeno i kod osoba od trideset, četrdeset godina naći neki tumor kože koji je vezan uz izlaganje suncu." - objašnjava prim. dr.sc. Gaby Novak-Bilić te dodaje kako je jedan od najčešćih mitova kada je zaštita kože od sunčevih zraka u pitanju to da je dovoljno samo namazati se maslinovim uljem i da će nam koža lijepo i brzo potamniti, no činjenica jest da maslinovo ulje ne pruža nikakvu zaštitu od UV zraka!

"Sunčeva svjetlost sadrži crvenu, narančastu, žutu i zelenu svjetlosnu zraku te razne nijanse ovih boja koje ovise o energiji i valnim duljinama. UV zrake imaju više energije nego vidljive svjetlosne zrake što dovodi do promjena na koži. Naravno one su odgovorne i za opekline i nastanak tumora na koži i ubrzano starenje kože. Što smo bliže ekvatoru ili kad smo u planinama na snijegu puno je jača refleksija i djelovanje UV zraka te je mogućnost oštećenja kože veća." govori prim. dr.sc. Gaby Novak-Bilić te dodaje kako je važno naglasiti da sunce nije naš neprijatelj jer nam je ono potrebno zbog sinteze vitamina D i da se svi bolje osjećamo kada je sunčan dan, no s druge strane, sunce nije samo kada smo na moru te je pravilna zaštita kože potrebna baš svaki put kada smo izloženi UV zrakama!

"Važno je koristiti kreme koje mogu biti za dnevnu njegu i da sadrže SPF. Obično su to kreme sa SPF 30, ali ima i onih sa SPF 50, pa ako vaša krema za njegu ne sadrži SPF važno je nanijeti ga posebno. Također danas postoji odjeća s UPF oznakama koje označavaju koliko jedinica ultra ljubičastog zračenja blokira tkanina. Postoje UPF oznake na proizvodima 30, 40 i 50. Takva odjeća se svakako preporučuje djeci, osobama koje su već operirale neki tumor kože i osobama s jako osjetljivom i svijetlom kožom."-ističe prim. dr.sc. Gaby Novak-Bilić.

Sada kada smo dobili odgovore na gotovo sva pitanja koja su nas ikada zanimala o pravilnoj zaštiti kože od sunca, neodgovoreno pitanje ostaje samo jedno, a to je - kada planirate konačno obaviti svoj pregled?

Foto: Instagram
Objavljeno: 25.04.2021. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p