CELEB STYLE

„Bitno je da nisi brendiran kao kakvo govedo!“

Intervju: Anđa Marić

Mnogo je razloga zašto volimo Anđu Marić. Ona je otvorena, ima stav, ima zanimljiv modni ukus i uvijek nas iznenadi nečim novim bez obzira je li riječ o glazbenim projektima ili novoj frizuri. Prema Anđi jednostavno ne možete biti ravnodušni, što je čini jednom od najzanimljivijih Hrvatica. Kako je bilo nositi afro, planira li se baciti u dizajnerske vode i vraća li se modellingu, saznajte u intervjuu.

Koliko si upućena u modna zbivanja? Jesu li ti trendovi uopće bitni?

Nikako ne znam što su to trendovi. Ako mislite na to da li odmah jurim u trgovinu po neki novi modni krik - ne. Tada već tražim nešto novo zbog bojazni da ne izgledam uniformirano.

Poznata si po specifičnom stilu. Jesi li ikad doživjela neku neugodnost zbog toga kako izgledaš, bila predmet sprdnje ili izrugivanja?

O da, zbog afro frizure - ali to je i bio moj plan. Ja želim svojim izgledom izazivati reakciju, a ne zijevanje. Ta obična frizura me lansirala u središte polemika - neke sam jako živcirala, neke sam oduševila i nasmijavala - to je za mene showbusiness. Zato Gaga nosi tanjure na glavi.

Jesi li ikad požalila zbog neke od svojih stilskih transformacija? Jesi li ikad imala nesuglasice sa stilistima i njihovom vizijom tebe?

Nisam nikada ništa požalila. Nisu to stvari zbog kojih treba žaliti, zar ne? Što se tiče stilista, lijepo sam surađivala sa Ivanom Friščićem jer je skužio moju neodlučnost, pa mi je uvijek donosio puno više stvari nego je potrebno, da imam slobodu izbora. Tako bih na kraju odjenula baš to što bi on htio. Nije lako stilistima samnom, jer ni sama ne znam kako bih voljela sljedeći put izgledati. Stalno tražim nešto novo, nešto što mene samu zabavlja. Moda mi je kao igra. Ali sada naravno, govorim o scenskoj odjeći. Za odjeću koju nosim privatno mi ne treba stilist.

Što je po tebi ključno za dobar stil?

Ključno je da izražava tvoju osobnost i diskretno odiše elegancijom i profinjenošću. Bitno je da se logotipi ne deru sa torbetina i da nisi brendiran kao kakvo govedo.

Na što prvo obraćaš pažnju pri kupovini komada? Dizajn, cijenu, potpis...?

Zanima me samo da li mi se sviđa ili ne. Naravno da je i cijena bitna. Ne volim trošiti mjesečnu plaću za neku krpicu ili cipelu.

Da imaš sve novce ovog svijeta i pravo da posjetiš isključivo jedan dizajnerski dućan. Koji bi to bio?

To bi bio Colette u Parizu. Oni su urbano, otkačeno - šik. Nešto što mi se sviđa. Njihov izbor odjeće i dizajnerskih predmeta je nekako nehajan, ako razumijete što mislim!? I vrlo je vjerojatno da te komade nećete vidjeti na prvoj japanskoj turistkinji.

Tko su tvoji dizajnerski favoriti?

Ne bih se mogla odlučiti za nekoliko. Mislim da dobrih dizajnera danas ima kao gljiva poslije kiše. I kod nas i u svijetu.

Misliš li da su cijene dizajnerskih komada u Hrvatskoj opravdane?

Mislim da cijene dizajnerskih komada nigdje nisu opravdane, osim ako ne govorimo o nečijem filigranskom ručnom radu u koji je utrošena gomila sati. Užasno mi je što lijepe cipele koštaju isto koliko i mjesečni kredit za stan ili auto. To stvarno nije normalno.

Živjela si u Zagrebu i Ljubljani, mnogo putovala... tko po tebi ima najviše stila i na koga bi se Hrvatice trebale ugledati?

Mislim da Hrvatice definitivno imaju najviše stila, pogotovo ako uzmemo u obzir da se moraju snalaziti kako znaju i umiju - zbog nižeg standarda u nas. Za mene stil nije u lovi nego u glavi, i one to utjelovljuju takozvanim mix 'n' match kombinacijama, jeftinijih i skupljih komada odjeće.

Imaš li i ti poput većine žena neki modni fetiš? Kako se kontroliraš?

U posljednje vrijeme jako volim haljine. To mi je novo otkriće - vrlo su udobne za svaki dan i u njima se osjećam ženstvenom. Čak je i moj sin primijetio da puno nosim haljine i rekao mi da mu se to sviđa. Srećom, nikada se nisam morala kontrolirati da nešto ne kupim, jer odjeći ne pridajem veliku važnost. Zbog nastupa se imam priliku "iživljavati" pa mi paše da sam obična kada ne radim. Kupovina odjeće nije nešto što me ispunjava. Veseli me, ali me ne ispunjava.

Nedostaje li ti modelling? Planiraš li se možda vratiti u modne vode kao dizajnerica, model, nešto treće?

Da, željela bih dostojanstveno i lijepo starjeti i tu i tamo raditi dok god mogu. Kao ona lijepa teta iz Rolex reklame, Carmen Dell'Orefice. Biti dizajner je težak i iscrpljujuć' Sizifov posao. Oni stalno žive u budućnosti i trče za nekakvim rokovima koje im nameću datumi proljetnih ili jesenskih kolekcije. Divim se ljudima koji to rade, jer je to jedan vrlo težak i često nezahvalan posao.

 

Borina Kopčić

Objavljeno: 24.01.2011. u 10:24
Tagovi: Anđa Marić

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p