CELEB STYLE

Hit komadi sezone Ive Šulentić

Bez čega poznata voditeljica ne može ove hladne sezone?
Ona je nevjerojatno simpatična i uvijek nasmijana, jedna od onih žena koja ne robuje trendovima nego bira odjevne komade koji odgovaraju njezinom stilu. Iva Šulentić složila nam je svoju listu komada, običaja i sitnica bez kojih ne može zamisliti ovu groznu zimu.

1. Jakne Čim prestane zvuk zrikavaca, uskačem u jakne, jaknice, balonere i pelerinice. Ali, kad prestane i lagani vjetrić, a krene onaj jači koji nosi krute oborine, ulijećem u jakne debljine madraca koje ne propuštaju ništa hladnog u sebe, a opet dišu. Mislim da zapravo doslovno naokolo šećem u poplunima, osim kad ne odem na snježnu planinu pa se zamotam u, hm, malo kraći poplun. Po gradu je, naravno, dug. Neće meni hladno bit'!

2. Termo čarape Htjela bih i trudim se, ali ne razumijem curke koje i po ovoj cičoj zimi uspijevaju biti zgodne i nasmijane u poderanim trapericama. OK, možda zubi skrivečki cvokoču, ali - nene! Kako zahladi, tako pod moje traperice dolazi njihovo visočanstvo - čarape! Kratke, duge, flafaste, pamučne, vunene, najlonke. Ma što najlonke, grilonke! A sada, kada je ovako zapadalo, čak švercam i skijaške čarape. Hladnoća kreće od nogu, tako su mi govorili. A ja slušam, što ću...

3. Vesturine Što deblje, to bolje... Može i dedina, sa sobom crvenoga nosa na njoj, samo da je topla. Baka štrikala, frendice plele, dućani prodali. Imam jedan kvazi pončo (ima rukaviće, ipak, pa ne znam kako bih ga nazvala) iz kojeg se ne skidam već godinama. Mijenja i šal i vestu i podkaput i štogod. Jedino malo reducira pokrete, ali koga briga kada je ovako hladno..

4. Deke-šalovi Doslovno veličine deke, ide oko vrata, preko glave kada zatreba, da se i u struku svezati pa čak i preko lica, samo da oči vire. Zima ne bira!

5. Kapetine i rukavice Osim od nogu, hladnoća kreće i od glave pa je valja ugrijati, treba ona ponekad. A štrkljavi se prsti uvijek prvi smrznu pa je bolje spriječiti nego liječiti.

6. Carmex Lekcija naučena: usnice se suše pa grizu pa krvare pa bole. Lijek pronađen u mašćobi koja ide na nj i čuva ih. Konstantno u torbi. I to ne samo zimi.

7. Buce Dobra skijaška čarapa, debela buca kao u Eskima i kopanje iglua može početi!

8. Komp pod dekicom Vani pada snijeg, promet je u kolapsu, kalendar očišćen od obaveza, a meni osmijeh na licu. I onda položaj kao i sada - vjerni drug srebrne boje, povrh tople dekice u krilu i čišćenje svih onih prešutnih obaveza koje uključuju tipkanje po tastaturi. Ili samo piljenje u ekran s pokretnim sličicama.

9. Čajevi i knjige Alternativa gornjem opisu. Dosta slična, ali uključuje drugačije pokrete rukom i dim koji suklja iz žalice. I mirise, da. Fine mirise finih čajeva i papira na kojima su otisnuta slova zanimljivoga štiva.

10. Radijatori s termostatom Nema puno gorih stvari od onoga trenutka kada promrzli ulazite u svoj dom i spoznajete groznu činjenicu - da nema razlike u temperaturi pa ostajete na kauču u jakni i cipelama, ali ne zbog lijenosti. Zato - termostati - hvala vam. Hvala i toploj vodi u radijatorima.

11. Plastični podložak za cipele u hodniku Bila je to duga i zanimljiva karijera ručnog brisanja poda na koljenima, krpom koja je već stajala tamo, a kako bi se spriječilo širenje prljave vodice. Od kada je podložak tamo (a uvijek mi je to bilo odvratno, ali ipak sam ostarila), cipele imaju svoje mjesto pa neka đonovi kaplju, krpi se smanjila uloga, a moja koljena govore - hvala!

Ana Bacinger

Objavljeno: 12.12.2012. u 10:00
Tagovi: Iva Šulentić

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p