CELEB STYLE

"Nagrada hrvatskog glumišta u mom je slučaju dokaz da za sve u životu postoji pravo vrijeme"

Intervju: Petra Dugandžić
Simpatična Petra Dugandžić jedna je od hrvatskih glumica koja nas dosad nije osvajala isključivo neosporno velikim glumačkim talentom, već i svojom naočitom pojavom, uvijek vrlo originalno i pamtljivo odjevenom. Ove godine imali smo ju prilike pratiti u televizijskoj uspješnici "Larin izbor" te na kazališnim daskama u predstavi "Amateri", a njen glumački comeback uspješno je okrunjen Nagradom hrvatskog glumišta. O životu na sceni, svom inspirativnom stilu te planovima za budućnost, Petra Dugandžić progovorila je za Fashion.hr Style Community.

 

Od prošle jeseni krasiš televizijske ekrane u megapopularnoj televizijskoj seriji Larin izbor, koja je velik uspjeh postigla i u inozemstvu. Nakon što je snimanje završilo, kako gledaš na godinu iza sebe? Kako je Larin izbor utjecao na tvoj život?

Protekla godina jedna je od ljepših mog života, a Lara nas je sve ugodno iznenadila. Vjerovala sam u to da će Jelena napraviti dobar projekt i prvenstveno sam beskrajno ponosna na nju što je doživjela toliki uspjeh. Ja sam s druge strane dobila priliku igrati se s ulogom koju sam samo mogla poželjeti, od briljantno duhovitog teksta, preko beskrajno talentirane i otkačene partnerice Barbare Nole, do krajnje zabavnih kostima i stylinga u suradnji s Robertom Severom. Laru ću definitivno pamtiti po dobroj energiji na setu, ukratko - iza mene je jedan s guštom i s lakoćom odrađen projekt.


Za sporednu ulogu u predstavi "Amateri" prošle si godine dobila prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta, i to nakon par godina izbivanja s kazališnih dasaka. Smatraš li da je tajming za takvo odlikovanje bio pravi i koliko ti općenito znače priznanja od strane struke?

Nagradu glumišta vidim kao svojevrsno priznanje struke da je ono što radiš dobro, u najmanju ruku prihvaćeno. Nakon akademije počela sam s kazalištem, no svojom odlukom sam ga napustila kod prve ponude za seriju. Zadržala sam se dulje vrijeme u televizijskoj produkciji. Kroz pet godina izbivanja, koliko god pokušavala, povratak se činio nemogućim. Svaki glumac koji se našao u toj situaciji shvatit će koliko mi je značila ponuda iz Knapa i uloga u takvoj podjeli, a nagrada je u mom slučaju isključivi dokaz da za sve u životu postoji pravo vrijeme.


U spomenutoj predstavi glumiš prostitku Stelu, a u Larinom izboru za tebe je rezervirana uloga negativke Lole. Kako je glumiti te "rubne" likove, na koji si se način pripremala za obje uloge i jeli li zadovoljna reakcijom publike?

Ja uživam u kreiranju «rubnih» likova jer su uvijek veliki izazov. Iskreno, sa Stelom nije bilo nimalo lako, moji osjećaji prema njoj varirali su od krajnje neprijateljskih do sestrinskih. Iako se radi o komediji, htjela sam ju u osnovi postaviti realistično, mogla sam si pomoći isključivo tekstom i iskustvima rijetkih, ali hrabrih poznanika koji su se htjeli otvoriti o svojim iskustvima sa ženama koje se bave najstarijim zanatom na svijetu. S Lolom je bilo lakše, tu su kao inspiracija priskočile dobre stare junakinje kultne serije Absolutely Fabulous.


U medijima smo prošle godine imali priliku čitati kako si u jednom trenutku razmišljala o odustajanju od glume. Što te vratilo natrag u "žižu događanja"?

O da. Gluma je najljepši posao na svijetu, no kad ostane samo gluma, a posla nema ili ga ima razmjerno malo, počinje čekanje. Čekanje da netko otvori casting ili audiciju, čekanje da te pozovu na casting ili audiciju, čekanje odgovora nakon castinga ili audicije... E tada čovjek ima previše vremena za razmišljanje, a ako je iole kreativan, nađu se tu razne ideje - otvoriti privatno kazalište i raditi svoje projekte, predavati glumu, oslikavati namještaj, vratiti se TV produkciji i tako unedogled, dok mi se jednog dana nije dogodio klik u glavi, rekla sam sama sebi : "Ma bit će, ne može ovako biti zauvijek!", i počela sam živjeti iz dana u dan, ne razmišljajući o poslu. Nekoliko tjedana nakon uslijedio je poziv za Amatere.


Moramo priznati kako ti retro stil koji u posljednje vrijeme furaš na javnim događanjima zbilja odlično pristaje. Gdje obično nabavljaš tu "tematsku" odjeću? Kupuješ li po vintage dućanima i buvljacima ili su to uglavnom nove stvari koje vjerno interpretiraju krojeve iz prošlog stoljeća? Otkud crpiš inspiraciju za svoje maštovite stylinge?

Još od maminih fotografija iz mladosti, preko starih filmova, do modnih editorijala koje sam snimala za neke naše časopise, uvijek mi se negdje sviđala moda «prošlih vremena», sve do 80-ih. Tek nedavno sam se potpuno prepustila potrebi da se time igram, drago mi je da se i vama sviđa. Polako mi ziherašku crnu zamjenjuje šarenilo, ormar se puni retro haljinama, vintage torbicama, rukavicama i sličnim detaljima. Nešto nabavljam u Uličnom ormaru, nešto po buvljacima, a nešto naručujem s interneta. Inspiracija su uvijek «divne žene iz prošlosti» - Brigitte Bardot, Sophia Loren, Katharine Hepburn, Ingrid Bergman i mnoge druge.


Kada pogledaš u prošlost svog bivanja pod svjetlima reflektora, sjećaš li se nekog velikog modnog propusta koji nikada ne bi voljela ponoviti?

Kao što sam rekla, uvijek sam igrala na sigurno - većinom su to bile crne kombinacije ili kratke haljine koje mi gode liniji i s kojima sam mislila da ne mogu pogriješiti. Ne znam, možda je to neuspjeli pokušaj bijele čipke na Storyjevom partyju, a možda moje vrijeme gafova tek dolazi.


U što se najradije odijevaš na uobičajeni radni dan? Voliš li nositi ženstvene haljine i u neformalnim prigodama?

Nema kod mene pravila. Dosta sam spontana, odijevam se onako kako se osjećam, ne volim biti opsesivna i općenito teško robujem pravilima. Dogode mi se haljina i štikle tijekom dana jednako kao i dnevni look za spontani večernji izlazak. Ovo ljeto će na meni definitivno prevladavati ženstveni krojevi 50-ih i 60-ih.


Osim nužnih životnih troškova, kakve si slatke užitke voliš priuštiti od honorara? Jesi li jedna od onih koja novac voli ulagati u putovanja po svijetu?

Nikada mi nije žao novca potrošenog na putovanja, ta iskustva su neprocjenjiva, tako da mi na to uvijek odlaze najveće cifre. Dosta trošim i na uređenje stana, kupujem stari namještaj pa ga sama uređujem, to me jako veseli. S novcem sam u najmanju ruku impulzivna, smatram ga isključivo sredstvom - kako odlazi, tako i dolazi.


Rado si viđena gošća prvih redova hrvatskih modnih događanja, stoga znamo da podržavaš domaći dizajn, no ipak nas zanima koliko se hrvatskog potpisa može pronaći u tvome ormaru? Imaš li dizajnerske favorite?

Imam nekoliko komada s hrvatskim potpisom - Ivica Skoko, Teo Perić i Robert Sever, no našlo bi se tu sigurno mjesta za Envy Room, Aleksandra Žeravca, Martinu Felju, Borisa Pavlina i Aleksandru Dojčinović.


Što se pod obavezno nalazi u tvojoj kozmetičkoj torbici, bez čega najčešće ne napuštaš dom?

Sjajilo ili ruž i parfem.


Kakav make up preferiraš i što najviše voliš naglasiti na svom licu? Šminkaš li se i privatno?

Minimalno se šminkam privatno, odmaram lice kad god mogu, tako da to većinom bude podloga, rumenilo, maskara i ruž ili sjajilo. Kad god mi je bitno, rado to prepuštam profesionalcima.


Imaš li već neke nove projekte na pomolu i gdje ćemo te iduće moći gledati? Bi li voljela zaigrati i u nekom domaćem filmu?

Imam dva projekta o kojima još nažalost ne smijem govoriti, jedan u Hrvatskoj, drugi u Srbiji, te na jesen nastavljam s meni jako dragom predstavom «Lijepa naša» u režiji Mirana Kurspahića, koju igramo u Teatru ITD i, naravno, s Amaterima u Knapu. Film? Uvijek, naravno!

 

Hana Bartolović
Photo: Fashion.hr, Knap.hr

Objavljeno: 04.06.2012. u 10:45

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p