CELEB STYLE

"Nebo je granica i ne mogu podnijeti ljude koji govore što se smije i ne smije u modi"

Intervju: Ivanka Mazurkijević

Ona je sve samo ne jednostavna i obična. Iza sebe ima godine voditeljskog iskustva na javnoj televiziji, godine zabavljanja publike po klubovima i festivalima sa svojim bendom Stampedo, a zadnja okupacija joj je postalo kazalište. Ivanka Mazurkijević trenutno uveseljava djecu u kazalištu u Sceni Gorica gdje glumi u fenomenalnoj predstavi u kojoj bi uživali i odrasli - Crtančici i sprema novi album sa grupom Stampedo. Saznajte što smo sve otkrili od zasigurno jedne od najotkačenijih javnih osoba na hrvatskoj sceni.

Našim čitateljima si vjerojatno poznatija kao pjevačica i voditeljica dječje emisije na HRT-u, no ovih te se dana može vidjeti u predstavi Crtančica u Velikoj Gorici, a preko ljeta si glumila u Don Juanu na Brijunima. Odakle ljubav prema glumi?

Ljubav prema glumi? Ne znam da li to mogu tako nazvati. Znam da su mi se igrom slučaja kroz glazbeni rad dogodilo nekoliko izleta u glumu. Naravno, u oba slučaja je bilo presudno da sam pjevačica i autorica glazbe. Umjetnici često svaštare i isprobavaju različite oblike prezentacije i nema tu ništa čudno. Čudno bi bilo da me netko nazove da mu pomognem sazidati garažu. Znam da je gluma težak i zahtjevan posao i ne vjerujem da imam u sebi ono što je potrebno za pravu glumicu. Fan sam Ksenije Marinković, Ane Begić, Senke Bulić i kad njih gledam to je to.

Posljednje tri godine si stalna suradnica kazališta Scena Gorica, no ovo je tvoja prva glavna uloga. Što možemo očekivati nakon Crtančice? Još dječjih uloga ili je u planu nešto drugo?

Svijet kazališta, što se tiče scenske glazbe, širom mi je otvorio vrata i to najviše zahvaljujući Senki Bulić, ravnateljici Scene Gorica, a zahvaljujući Ani Savić Gecan dogodila se i Crtančica. Ne znam što mi nosi budućnost, ali ovo je bilo tako zanimljivo i inspirativno razdoblje da ne znam da li trebam očekivati još više. Dobro, možda me nazove Clint Eastwood. To očekujem. Kaže tarot. (smijeh)

Stiže novi spot grupe "Stampedo", "Parkirališta u srcu", moja i Stankova pjesma pa ćemo vidjeti jel vam dobra, pa bi onda drugu stvar i treću stvar isto snimila spot, pa album, pa bih nastupila rado.

Što je zanimljivije raditi, odnosno što ti se više sviđa? Gluma ili glazba?

Glazba u sebi nosi dosta glume, tj. uživljavanja i kopanja po svojoj glavi i srcu. Prvenstveno volim stvarati, a to uključuje i jutarnje stvaranje kave. Pjevanje je prirodno i najlakše mi ide.

Ranije si se često pojavljivala na televiziji, danas te baš i nema. Kako to? Je li ti žao zbog toga?

Baš me i nema! (smijeh)  Na HTV sam provela nekih 6 godina, to je okej. Ni previše ni premalo. Dobra je to škola bila. Dizalica je bila super projekt. Pjevali smo, plesali i naučili tisuće stvari. Nekom od visokopozicioniranih je dosadila ta emisija i ukinuli su nas.  Poslije sam upoznala genijalnu ekipu Dobrog jutra. I to je bilo super, ali nisam se baš vidjela u ulozi novinarke. To je stvarno opako težak posao pogotovo ako ti nije poziv duše. I da vam sad ne nabrajam, nekad sam ja odustala, nekad su oni odustali od mene. Ali ostala sam dobra prijateljica i gošća u toj kući. Ima tamo stvarno super ljudi. Jel mi žao? Ma, idemo dalje. Sljedeća stanica su Banski dvori. (smijeh)

20080610_stamp9664.jpg

Grupa Stampedo nastala je još u vrijeme kad si studirala, izdali ste četiri albuma... U planu je kolko znam novi album? Što možemo očekivati?

 

Da, sljedeći album se zove "Papapaolo", skoro sve sam autor sa Stankom Kovačićem, mojim glavnim pomagačem, Dale, Braco i Romana ostaju vjerni i posebni. Nema Javora Jeića, no s njim spremam jedan drugi glazbeni događaj tako da je i to pokriveno. Ovaj album će biti ozbiljniji i drugačiji od svih, naravno jer je drugi autor, no ostaje Stampedo.

Stampedo se okušao u mnogim žanrovima. Koje žanrove niste probali, a htjeli biste?

Triphop, rockabilly, opera, no probati ćemo i to. Uskoro.

Može li se u Hrvatskoj živjeti od glazbe, pogotovo ako ona nije komercijalna?

Da i ne. Od svega možeš živjeti, ovisno kako živiš. Ja, slučajno mogu i moram. Jer ne želim raditi nešto što ne volim. Naravno, svjesna sam da ne bih mogla prehraniti četveročlanu obitelj. To slučajno i ne moram. Ali, kao što znate ja dosta i svaštarim.

Kako se Stampedo uspio probiti na hrvatsku glazbenu scenu?

Pa, ako se probio, što je stvar gledanja i ukusa, vjerojatno svojim naivnim optimizmom i veseljem. To je vidljivo na koncertima koji ne ostavljaju mogućnost odlaska kući u patnji i mukama.

Da možeš izabrati jedan grad na svijetu u kojem bi Stampedo nastupio, koji bi to grad bio i zašto?

Ma, po cijelom svijetu. Svi ljudi željni plesa mogu nas razumjeti i prihvatiti. To smo već i isprobali. Htjela bih da odemo u Berlin i Prag jer sam vezana uz te gradove.

x66163371192105260_10.jpg

Definitivno si jedna od najzanimljivijih pjevačica na našoj sceni, tvoje modne kombinacije su otkačene i unikatne. Odakle inspiracija za njih?

 

Volim buvljake, stare filmove i mama mi je bila krojačica. To je ubitačno dobra kombinacija za biti poseban. Jer se nigdje ne spominje skupi dućan i odjeća koja je trenutačno in. Mada danas ima dobre i otkačene robe po dućanima. I cure imaju stila, napokon. Čekala sam dugo na to.

Jesi li oduvijek bila tako otkačena i drugačija? Možeš li se zamisliti u nečem klasičnom, nazovimo šminkerskom?

Da, bila sam uvijek drugačija, sad sam se smirila. Dosadilo mi. Da, i to se dogodi. Htjela sam uvijek nešto novo. I sad je meni novo što je vama staro i dosadno. Mislim na traperice i crnu boju. To se nije moglo vidjeti na meni prije par godina, a sad mi je to fora. Razlikujem se možda od srednje struje utoliko što je meni moda i odjeća igra  i nemam kompleksa po tom pitanju. Nebo je granica i ne mogu podnijeti ljude koji govore što se smije i ne smije u modi. Zamotala bi ih u smolu i perje jer kvare ljudima spontanost i kreativnost ugrađujući im neke malograđanske komplekse.

Gdje kupuješ odjeću? Koji su tvoji omiljeni dućani?

Kupujem gdjegod. Nema pravila. Jedino cijena mora biti povoljna i razumljiva mom novčaniku.

b631dfe264370f28b4c5cc1d09febce8_700x550.jpg

Imaš li omiljenog dizaj
nera? Pratiš li hrvatsku modu?

 

Sviđaju mi se skoro svi. Prijateljica kojoj uvijek rado navratim je Marijana Hrastar. Nisam informirana i ne pratim baš. Volim uličnu modu, šarene kreature iz Sohoa, Camdena. Nemaju imena ni prezimena. Mislim da ideje mnogih kreatora nastaju krađom neke vesele i inovativne studentice sa ulica Amsterdama i Londona. Također, inspiriraju se, kako vidim, stranim zemljama egzotičnih imena, buvljacima i starim glumicama kao i ja. Tako što oni mogu mogu i ja sama. A opet ima nekih kreatora koji su inovativni i posebni, al ja nemam para da to kupim i točka.

Koji su najbolji buvljaci koje si posjetila?

Zasad nemam tisuće buvljaka za ponuditi. Hrelić je zakon. Naravno, Portobello za nakit, Marakeš za kožu i zlato.

Hrvatice su poznate po tome da vole trendove, malo je onih koje odudaraju svojim stilom. Smatraš li da se boje eksperimentirati modom i igraju na sigurno?

Hrvatice su se probudile, ali su još uvijek prilično konzervativne. No, ja im neću govoriti kako trebaju živjeti. Ako se dobro osjećaju onda su na dobrom putu i to je ono što je bitno. Neka samo paze na cijene da ih ne gule bezveze. Ostalo, sve najbolje i nema ljepših djevojaka nego što su naše.  Ali, ima interesantnijih, to moram reći. Pokušavam ne generalizirati, ali na ovo pitanje moram malo.

Koji grad ti je ostao u sjećanju kao modno najzanimljiviji i zašto?

Trebam još mnogo putovati tako da mogu samo ponoviti ono što zasad mislim. Berlin! Jako zanimljiv grad.

Ana Bacinger

Objavljeno: 01.03.2010. u 23:40

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p