CELEB STYLE

Vjerujem da su sretne djevojke najljepše djevojke!

Intervju: Linda Begonja

Ususret novom regionalnom sajmu mode Samsung ZONA 45 na kojem se u ulozi ambasadorice našla zanimljiva glumica Linda Begonja, odlučili smo popričati s njom i saznati sve detalje vezane uz ovaj angažman i njezin nevjerojatno istančan modni stil.

Na hrvatskoj javnoj sceni sloviš kao nepopravljiva romantičarka kad je moda u pitanju. Najčešće te viđamo u elegantnim i pomalo retro izdanjima. Kako bi opisala svoj stil?

Još od srednjoškolskih dana, stil sam povezivala s filozofijom života. Taj stil se, naravno, kroz vrijeme mijenjao, ali je nekako uvijek ostao povezan s onim kako želim živjeti: od vanjskog izgleda, do unutarnjih promišljanja. Dugo sam bila mišljenja da su utopija i idealizam mogući. To je bilo moje čvrsto uvjerenje koje se, na sreću, kroz iskustvo rasplinulo. Ostaci tog mišljenja u mom modnom izričaju mogu se vidjeti kroz tragove romantizma i vintage looka koje volim spajati s high-street odjećom. To sam ja. Izvana i iznutra. Svi pokušaju da probam nešto drugačije, asimetriju, velike uzorke ili slijepo praćenje modnih trendova koji nisu urodili plodom. Najbolje se osjećam u spoju romantičarskog i minimalističkog gdje vladaju chiffon, svila, plisse, pokoji peplum, pelerine i štiklice. 

Što je za tebe definicija stila i imaš li neki dobar modni savjet za naše čitateljice?

Definicija stila po meni je mogućnost da ostvariš jedinstven izgled, koji je osoban, i da ga slijediš. Mislim da je osobni stil ono što je vidljivo na prvi pogled. Blizak je onome kako živiš. Najbolji način da pronađeš vlastiti stil je da razumiješ sebe i svoj unutarnji svijet. Moda bi tu trebala služiti kao instrument kreiranja vlastite osobnosti. Ja sam vizualni tip, volim listati Vogue i tražiti inspiraciju kroz časopise, knjige ili filmove. To me veseli. Kroz to maštam i igram se.

Divan mi je stil Audrey Hepburn, i izvana i iznutra. Zato vam poklanjam jedan njezin citat: 'Vjerujem u ružičasto. Vjerujem da smijeh najbolje izgara kalorije. Vjerujem u ljubljenje, u mnogo ljubljenja. Vjerujem da treba biti snažan kad sve krene naopako. Vjerujem da su sretne djevojke najljepše djevojke. Vjerujem da je sutra novi dan i vjerujem u čuda.'

Postala si ambasadorica regionalnog sajma SAMSUNG ZONA 45. Što za tebe znači ova uloga?

Jako volim modne editorijale. Oni me vesele. Koliko god znaju biti naporna dugačka modna snimanja, gdje se pazi na svaki detalj, ja, ustvari, uživam u tim modnim pričama kao dijete. To  je prvi i osnovni razlog zašto sam prihvatila ovu ulogu. Drugi razlog jest što mi se ideja regionalnog sajma ZONA 45 čini originalna i svježa. Tim koji radi na tome, počevši od vizualnog identiteta kampanje, pa sve do logistike, čine pozitivni mladi kreativci. Zahvaljujem ovim putem na tretmanu i što sam uz Anu izabrana za zaštitno lice. Uloga ovakve ambasadorice u sebi nosi fuziju elemenata: kreativnost, mašta, igra, novo, staro i osobnost.

Zašto su po tvom mišljenju modni sajmovi bitni za našu modnu industriju? Kako ti se sviđa ideja oživljavanja mode po gradskim ulicama i trgovima?

Mala smo mi država. Mislim da udruživanje i fuzija u regionalnom smislu jest odgovor i rješenje za puno područja našeg djelovanja - počevši od umjetnosti, npr. koprodukcije u teatrima i filmovima, pa, eto, sve do mode kao regionalne dizajnerske scene koja se okupila na jednom mjestu. Lijepa je to prilika da se mladi dizajneri predstave publici. Oživljavanje mode po gradskim ulicama i trgovima nudi koncept koji podržavam, a to je da moda može biti dostupna svima.

Tko su ti najdraži hrvatski dizajneri i brendovi? Postoji li netko od izlagača kome se posebno veseliš?

Jako volim Aleksandru Dojčinović. Predivna žena i odlična dizajnerica koja je, kad se pojavila prije nekoliko godina, u meni probudila radost da postoji netko tko osjeća žensku siluetu i ima smisao za spoj modernog i retro. Tu su i eNVy room, A'MARIE, neke stvari Sonje Lamut... Ima kod nas puno kvalitetnih dizajnera. Pitanje je samo što te veseli i što možeš dobro nositi. Ne poznajem dobro regionalnu dizajnersku scenu, pa se stoga radujem nadolazećem sajmu gdje ću imati prilike sigurno upoznati neke nove mlade kvalitetne zvijezde ovog područja.

Koji je najdraži komad u ormaru koji posjeduješ? 

Vintage ljubičasta floral haljina iz 70-ih, iz jednog kanadskog vintage shopa. Prozračna, lepršava, malo prozirna, midi dužine... Po periodima se rješavam stvari koje već neko duže vrijeme ne nosim, ali nju nekako, uporno zaobilazim. Stalno mislim 'Pusti ti to, tanka je, ne zauzima puno mjesta, opet ćeš ti to jednom...'

Koje je tvoje najdraže mjesto u Zagrebu u kojem voliš provoditi vrijeme?

Volim Velvet Saše Šekoranje. I čitava ta mala ulica, nekako u proljeće i ljeto poprima obrise nekog drugog grada, podsjeća me na Francusku. Interijer Velveta 2 inspirativan mi je zbog ambijenta, knjiga, časopisa, svaki kutak ima svoju malu priču, baš kao i Britanski trg, pogotovo nedjeljom kad je prisutan i sajam antikviteta. Često stojim ispred Sašinog izloga cvjećarne i gledam njegovu umjetnost cvijeća. Stojim tako i pogled na njegove instalacije budi mi kreativnost, kao da bih mogla napisati puno priča o jelki koju objesi naopako na strop, o malom reptilu ispred ljiljana, o miomirisima njegovih cvjetova...

Postoji li lik koji bi voljela utjeloviti na kazališnim daskama i zašto? 

Prije sam imala takvih želja, od kraljice Elizabete, Hedde Gabler, Marie Stuart, Rose Luxemburg... Sada tražim inspiraciju u običnim ljudima koje svakodnevno viđam po ulicama Zagreba. Privlače me uloge žena koje su na neki način anti- heroine, rekla bih slikovito roba sa greškom!

 

Ana Bacinger

photos: Franjo Matković

 

Objavljeno: 05.05.2014. u 11:30

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p